Spinal stenoz, belde daralma, omurilik daralması ve benzeri adlarla bilinen hastalık genellikle 55-60 yaş ve uzerinde gorulen rahatsızlıktır. Hastalar eskisi kadar uzun yuruyememekten, yurumekle artan bacak ağrısı ve uyuşmalardan şikayet ederler. Artık 50 metre dahi yuruyemediğinden yakınarak doktora başvururlar.
Yapılan incelemelerde lomber bolge dediğimiz bel bolgesinde kanal daralması tesbit edilen hastalara spinal stenoz tanısı konulur. Bu daralma zaman icinde omurga eklemleri arasındaki ligament denilen bağ dokularının kalınlaşması sonrasında oluşmakta ve ayrıca disk dediğimiz yapının dejenerasyonu sonrasında kanala doğru taşması ile daha da artabilmektedir.
Hastalar kısa mesafe yurudukten sonra ağrı ve uyuşmalar ile oturma veya durup one eğilme ihtiyacı duymaktadır. Yatarak ağrıları gecmektedir. Norolojik bozukluk genellikle saptanmaz.
En kolay şekilde tanı MR ile konulmaktadır. Bunun yanısıra MR a giremeyen hastalar icin myelografi ve tomografik myelografi yapılabilir. Hastaların mutlaka ayakta hareketli grafileri ve kalca grafileri de ek sorunların olup olmadığının incelenmesi icin gorulmelidir. Operasyon duşunulen hastalara tomografi de cektirilerek ana kanalın ve sinirlerin cıktığı kanalların kemik yapısı detaylı incelenmelidir.
Daralma genellikle birkac seviyede olmaktadır. İlerleyicidir. İlac ve diğer tedavi yontemlerine (fizik tedavi, manuplasyonlar, algolojik yontemler, ısı, ultrason, akupunktur… vb…) genellikle cevap alınamaz veya kısa sureli cevap alınsa da şikayetler tekrar başlar.
Uygun olan hastaların operasyonlarında bugun en konforlu ve guncel method mikrocerrahi yontemle tek taraftan girilerek spinal kanalın iki taraflı genişletilmesi ameliyatıdır. Bu ameliyat sonrasında belde tek taraftan kaslar minimal yontemle sıyırılır ve darlığa mikroskop eşliğinde girilerek tum kanalı daraltan oluşumlar ortadan kaldırılır. Bu adeta portakalın icini kucuk bir acıklıktan girerek boşaltmak olarak tanımlanabilir. Omurgadaki eklemlere zarar verilmez. Karşı tarafın kasları sağlam kalır. Bu sayede hastalar cok seviyeden dahi bu operasyonu olsalar ameliyattan 4 saat sonra yurur ve ertesi gun taburcu olurlar. Ameliyatta her seviye darlık icin kanama miktarı 35-50 cc nin uzerine cıkmaz. Hastaya kan verilme gereği coğunlukla yoktur. Kliniğimizde son 2,5 yılda yaklaşık 250 hasta bu yontemle tedavi edilmiştir. Yaşı 60 ve uzerinde olan kemikleri zayıf bu hastalara vida, platin, protez, plak vb… kemik ile uyumsuz materyaller takılarak oluşan riskler ve yabancı cisimin oluşturduğu sorunlar ortadan kalkmış olur. Bu yontemle devlet ve hasta da maddi olarak ciddi tasarruf etmiş olur. Bu ameliyatın maliyeti diğer yontemlerin maliyetinin %25-35 i kadardır. En iyi spinal cerrahlarda dahi vidanın yanlış yere yonlenme oranı %10-15 dir. Yani belinize 10 vida takıldı ise en iyi ihtimalle 1 veya 2 tanesi olması gereken ideal durumda olmayabilir!! Gunumuzde kullanılan vida, platin ve benzeri malzemelerin kemik ile uyumlusu malesef yoktur, o nedenle genclerin aksine zaman icinde ozellikle coğunluğu osteopenik ve osteoporotik olan bu hastalarda vidalar gevşemekte ve oynamaktadır. Bu gevşeme ve oynamalar hastalarda kronik bel ve kalca ağrılarına yol acmaktadır. Hastalar coğu zamanını beyin cerrahisi, fizik tedavi, ağrı poliklinikleri gibi yerlerde ve yatakta gecirmektedir. Kliniğimizde son 2 yılda 120 hastadan bu vidalar sokulmuştur!!
Dunyada son 10-15 senedir artık beyin cerrahları bu hastaların ameliyatlarında cok buyuk oranda bu yontemle operasyonu tercih etmektedir. Ulkemizde de bu yontemle operasyon sayısı gun gectikce itibar gormekte ve her gecen gun artan oranda bu operasyonları tercih eden beyin cerrahı sayısı artmaktadır. Dunya literaturunde saygın dergilerde bu yontemin uzun sureli sonucları yayınlanmış ve cok başarılı bulunmuştur.
Tabiki butun belinde daralma olan hastalar icin tek ve mucizevi yontem bu değildir. Hastaya ve hastalığına ek bozukluklara gore yontemler değişebilir, ilaveler ve cıkarmalar yapılabilir.
HANGİ OMURGA HASTALIKLARINDA VİDA VE DİĞER MALZEMELERİ KULLANIYORUZ?
Ozellikle skolyoz, ileri derecede hareketli bel kaymaları (2. derece ve ustu), vertebra tumorleri, vertebra kırıklarının bir bolumunde vida ve diğer malzemeleri kullanmaktayız ve ciddi fayda sağlamaktayız. Kısacası doğru tanı, doğru hasta, doğru tedavi kuralı gecerlidir.
[h=2]Bursa Beyin Cerrahi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Spinal stenoz (belde darlık, omurilik daralması) ve tedavi
Sağlık0 Mesaj
●34 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Spinal stenoz (belde darlık, omurilik daralması) ve tedavi