Sozde Pedagoglara Dikkat! Pedagogunuzu Ozenle Secin!

“Her alanda kendini uzman gosteren, abartılı ve gercek dışı cv’ler hazırlayan, sahte diplomalarla calışan, diploması olmasına rağmen etik calışmayan, internetin gucunu kullanan, sozde pedagoglara karşı cok dikkatli olun. Cocuğunuzu gotureceğiniz pedagogu ozenle secin!”

Pedagog Secerken Nelere Dikkat Edilmeli?
Anadolu universitesi, Okuloncesi Eğitimi Bolumu, Cocuk Gelişimi ve Eğitimi Bolumu, Anaokulu Oğretmenliği Bolumunu mezunları, pedagog veya cocuk psikolojisi ve gelişimi uzmanı olamaz!
Anadolu universitesi, Okuloncesi Eğitimi Bolumu, Cocuk Gelişimi ve Eğitimi Bolumunu, Anaokulu Oğretmenliği Bolumunu bitirenler “ Anaokulu Oğretmeni” olarak calışabilirler. Bu bolumlerden mezun olanlara ne pedagog, ne de cocuk gelişimi uzmanı nedir. Bu alanlardan mezun olup gunumuzde cok moda olan bir kac haftalık yaşam kocluğu dersi alıp kendilerini cocuk gelişimi ve psikolojisi uzmanı olarak tanıtıp, hatta merkez acan sozde uzmanlara dikkat edin. Bu sozde uzmanlar bırakın pedagogun, cocuk psikiyatristinin uzmanlık alanına giren hastalıklara, gelişimsel bozukluklara bile bakıyor ve cocukların hayatıyla oynuyor.
Bu alanda eğitim almamış, satın aldığı sertifika ve diplomayla pedagog olduğunu duşunenler var!

Yuksek lisansını ve doktorasını bu alanda dışında yapmış (mesela matematik oğretmenliği veya eğitimi) sonra yurtdışından uzaktan eğitimle bir psikoloji sertifikası veya diplomasını parayla alarak kendini psikiyatrist, pedagog, psikolog olarak tanıtan hatta isminin başına Assoc. Prof. veya Dr. Unvanı bile koyan sozde uzmanlar var. Butun bunlar internetin gucu ve halkımızın bu konuda bilincsiz olmasından kaynaklanıyor. Nasıl olurda doktora eğitimini başka alanda yapmış bir insan pedagoji ve psikoloji alanında aldığı bir sertifikayla bu alanda profesor doktor olabilir. Bu kişi internette her yerde ilan vererek, hatta kendine psikolojik danışmanlık merkezi acarak işine yapmaya (cocukların ruh sağlığıyla oynamaya) devam ediyor. Ozel pedagog, psikolog, psikiyartist, ozel oğretmen diye google araştırınca sozde pedagogları goreceksiniz.
İnternetteki sağlık sitelerine kayıtlı sozde pedagoglara dikkat edin!
İnternette bircok doktor sitesinde, sağlık platformlarında uzman olarak kendilerini kaydedip, buradan ailelerin sorularını sağdan soldan okuduklarıyla, bir uzman gibi yanıtlayıp aileleri yanlış yonlendiren uzmanlar mevcut. Maalesef bu sağlık ve eğitim platformlarını, sitelerini hazırlayanların bu alanla bilgisi olmadığı icin herkes bu sitelere kolayca uye olabiliyor. Bu site yetkilileri, bu uzmanların etik calıp calışmadığını denetlemiyorlar. Bu site sahiplerini uyarmama rağmen aynı uzmanlar listede kalmaya devam ediyor. Burada gorev size duşuyor: cv sini okumadan, cv sinde yazanların gercek olduğunu anlamadan, bırakın bu uzmanların merkezlerini ziyaret etmeyi, soru bile sormayın. Aksi takdirde cocuğunuzun ruh sağlığını tehlikeye atmış olursunuz.
İnternetin gucunu kullanan, etik calışmayan uzmanlara dikkat
Maalesef Turkiye’de bu konuda hicbir kanuni yaptırım yok. Ozellikle internettin gucu kulan, işini etik yapmayan bircok pedagog olduğu gibi, pedagog olmadığı halde kendini ailelere pedagog olarak tanıtan dolandırıcılar bile, rahatca kendini pedagog olarak gosteriyor ve aileleri ve cocukları yanlış yonlendirebiliyor. Danışanlarımdan biri internetten bularak boyle bir dolandırıcı, sozde pedagoga gitmiş. Aile, ilk goruşmede diplomalarının olması ve celişkili cevaplardan bu kişinin pedagog olmadığını anlamış. Hatta bu sozde uzman kendine ben psikiyatristim bile demiş. Maalesef goruşme sırasında cocuğa bir travma yaşatmış. Bu travma sonrası bana geldiler. Şimdi ise bu aile sozde uzman hakkında dava actı. Hic kimsenin cocukların ruh sağlığını tehlikeye atma hakkı yoktur.
Lutfen cok dikkatli olun. Her şey internet olmuş ve aileler internetin gucuyle dolandırılmaktadır. Sahte diploma duzenleme, onu internet ortamında yayama, abartı cv duzenleme ve yanlış cv bilgileri butun bunlara aldanmayın.
Bir uzman yuksek lisans yapmadığı ve eğitim almadığı alanlarda uzman olduğunu soyleyebilir!
En onemli konu bir uzmanın birden fazla uzmanlık alanında kendini uzman ilan etmesidir. Bir pedagog, hem ozel eğitim uzmanı, hem dil ve konuşma bozuklukları uzmanı, , hem dikkat eksikliği hiperaktivite uzmanı gibi bircok dalda eğitim almadan uzman olamaz. Pedagog bu sorunlarla gelen danışanlarını bu alanda uzman kişilere yonlendirebilir. Bir kişi farklı alanlarda uzmanım diyorsa, o uzmanlık alanındaki yuksek lisans diplomasını ve eğitimini sorun. Bu tur kişiler internetteki anahtar kelime gucunu kullanmaktadırlar. Her konuda sorun yaşayan aileler once bana gelsin diye tum alanlarda uzman olduğunu yazmaktadırlar. Ayrıca uzmanlıkları dışındaki alanlarda, sağdan soldan calıp, kopyalayıp yapıştırdıkları yazıları internete koyarak, ailelerin kendilerine gelmeleri icin caba harcamakta ve ozellikle eğitim seviyesi duşuk aileleri tuzağa duşurmektedirler.
Ayrıca telefonla, e-maille, msnle danışmanlık hizmeti veriyorum diyenlerden uzak durun!

Uzmanın boyle bir hizmet sunması, uzman hakkında ilk izlenimi veriyor ve cocuk psikolojisi ve gelişimi hakkında hicbir şey bilmediğini ortaya cıkıyor. Telefonla, msnle, maille terapi, yetişkin terapisinde son gunlerde internetin gelişmesiyle moda olan bir danışmanlık şeklidir. Buna terapi demiyorum sadece terapiye gelmeden onceki on goruşme, danışma diyorum. Yetişkinlerde de pek işe yaramayan bir teknik. Eğer danışan yurtdışında veya şehir dışındaysa, acil bir durumda danışmak icin telefonla, msnle, e-mail ile danışmanlık hizmeti sunulabilinir.
Fakat cocuklarda boyle bir durum soz konusu değildir. Asla bir cocuğa telefonla, msnle, maille terapi uygulanamaz. Cunku cocuk yetişkin gibi duygu ve duşuncelerini dile getiremez. Aile de durumu objektif anlatamaz. Ailenin gordukleri cok farklıdır, uzmanın sağlıklı bir değerlendirme sonucu gordukleri cok farklıdır. Cocuk, klinik ortamda gozlenmeli, ceşitli testler yapılmalı ve aileden ayrıntılı bilgi alınmalıdır. Acil bir durumda sadece anne baba bir konu icin danışabilir ama hicbir şeyin telefonla, msnle, e-maille cozulemeyeceğini bilmelisiniz. Hicbir sorun klinik gozlem ve değerlendirme yapılmadan tespit edilemez ve doğru yonlendirme ve tavsiyelerde bulunulamaz.
İnternette her okuduğunuz yazıya guvenmeyin!
Sahte doktorların, sozde pedagog ve psikologların sağdan soldan calarak bir araya getirdiği, kopya yazıları okuyarak cocuğunuza karşı yanlış bir yaklaşım icine girmeyin. En basiti bunlardan “ 2 yaş sendromu”dur. 2 yaş sendromu diye bir şey yoktur. Sendrom bir hastalığın belirtisi veya alt gurubudur. 2 yaşında cocuğun gelişimsel ozelliklerinden kaynaklanan davranışlarında değişiklik gozlenebilir. Bunu acıklayamayan, aileyi nasıl yonlendireceğini bilemeyen sozde pedagog ve psikologlar, buna 2 yaş sendromu derler. Cocuk 3 yaşına gelince bu,3 yaş sendromu olur. Surekli her şey sendromu olarak acıklanır. Ailelerde bunun arkasına sığınır ve cocukta erken teşhis edilecek bir suru problem ertelenir ve bir bozukluk halini alınca iş işten gecmiş olur.
Cocuğunuz sizin en kıymetli varlığınız ve onu doğru bir uzman goturme sorumluluğunu taşıyorsunuz. Korunmasız cocuklarınızı, cocuk ruh sağlığı hakkında bir bilgisi olmayan sozde uzmanlara goturerek cocuğunuzun ruh sağlığını tehlikeye atmayın.
Cocuğunuzu sozde pedagoglardan korumanız dileğiyle…

[h=2]İstanbul Pedagog uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]