Sosyal medya ve cocuk✔️Bu konunun iki boyutu var. Birincisi ailelerin cocuklarını sosyal medyada paylaşması, diğeri cocuk ve ergenlerin kendi hesaplarını oluşturup sosyal medyayı kullanması. Peki risk ? Bence her iki boyutunun da riskli yanları var.
✔️Ailelerin sosyal medyada cocuklarını paylaşmalarının bir boyutu onaylanmak, takdir edilmek olsa da bence riskli olan tarafı rekabet-haset duyguları ile başa cıkamayıp cocuklarını aracı olarak kullanmaları.
Bakın ne kadar akıllı bir cocuğum var, bakın bu da aldığı belgeler diye gozumuze sokmaları. Bunu goren diğer ailelerin de kendilerini kaybedip cocuğuna donup 'bak goruyor musun takdir almış yine ya sen?' diyebilmeleri, cocuklarını kıyaslamaları, zaten rekabete dayalı olan eğitim sisteminde cocuğuna daha da kendilerini yetersiz hissettirmeleri.
Tabiki cocuğumuzun başarısını, iyi taraflarını paylaşabiliriz ancak sınırsızca deşifre edilmesi bence hem o cocuk icin hem de diğer cocuklar icin risk teşkil ediyor.
✔️Yine ailelerin paylaşımlarının bir boyutu 'doğal hallerimizi paylaşıyoruz' savunmasıyla cocuklarının ic camaşırlı ya da kabaca mahrem hallerini paylaşmaları, ozellikle ergenliğe yakın donemde fiziksel değişimler yaşayan cocuklarının plaj hallerini sınırsızca paylaşmaları hem cocuğun mahremiyet duygusunu zedeliyor hem de sosyal medyada gezinen riskli kişilerin gormesine neden oluyor.
Cocuğumuz sokakta yururken eteğini acsa 'kızım napıyosun' derken, eteğini acmış bir halinin fotoğrafını paylaşırken imtina etmiyoruz. Cocuğumuzun da kafasını karıştırmış oluyoruz.
✔️Sosyal medyada cocuğunu allayıp pullayıp fotografını cekip paylaşan, aslında 'bakın bu guzellik benim eserim' diyen anneler grubu var bir de. Cocuğunun her halini videoya ceken anneler. Hani artık konsere gittiğimizde konseri telefonsuz izleyemiyoruz ya, o an konserde olduğumuzu kanıtlıyoruz ya bunun gibi 'bu cocuk benim' i kanıtlarcasına cocuğunun buyuduğunu ekrandan izliyor bazı anneler. Ne yazık ki az değiller, coklar. Anı biriktirmenin otesine gecip anı oluşturamıyorlar. Buradan o annelere sesleniyorum 'Şu telefonu kenara bıraksanız, mesela saklambac oynasanız ve bunu hicbirimiz bilmesek.
✔️Cocuklarımıza gelelim. Artık onlar tablette oyun oynayarak değil youtube kanallarını izleyerek eğleniyorlar. Kendi yaşında bir cocuğun ailesinin cektiği videoları izleyip donup size 'bana da kanal acsana' diyebiliyorlar.
Sonra biz ne diyoruz 'neyimiz eksik biz de sana acalım, aman icinde kalmasın' diyoruz, yetinmeyip arkadaşlarımıza haber salıyoruz, kanal actık bi' takip etseniz de gonlu kırılmasa ? Şu 'icinde kalmasın' konusu beni derinden etkiliyor. İcinde kalsın cocuğumuzun, yoksa nasıl hayal kuracak, nasıl motive olacak??
✔️Tıpkı onlar da bizim gibi olmaya calışıyorlar, kendilerini sosyal medyada var etmeye calışıyorlar. Ancak durum farklılaşıyor, cocuğumuzun profilini goren sapkın kişiler cocuğumuza ulaşabiliyor, cocuğumuzu riske sokabiliyor.
Peki neden; ilişkilerimizdeki sınırsızlığı da sosyal medyadaki sınırsızlığı da cocuğumuz goruyor, alışıyor, normalize ediyor. Mahremiyet kavramının temelleri cocuklukta atılıyor, o nedenle anne baba olarak bizlerin sorumluluğu cok buyuk.

❌Unutmayalım mahremiyeti bilmeyen cocuk tacize daha da acık hale gelir ? ‼️

[h=2]Mersin Cocuk Psikolog uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]