Sosyal medyanın kullanımı hızlıca buyuyerek yeni bir iletişim, etkileşim alanı halini aldı. Sosyal medyanın kullanımında ulkeler arasında onemli farklar olduğunu biliyoruz. İnternete erişim olanaklarını vatandaşlarına ceşitli sebeplerle sunmayan ya da kısıtlayan ulkeler olduğu gibi internet erişimini toplumsal sermayenin guclendirilmesinin temel aracı olarak goren ve destekleyen ulkeler mevcut.
Ote taraftan aynı ulkede yaşayan farklı toplumsal katmanlardan, farklı kuşaklardan insanların farklı kullanım bicimleri olabildiğini gozleyebiliyoruz.
Bu ceşitlilik bircok soruyu akla getiriyor. Internet kullanımı ve beraberinde sosyal medya kullanımı orneğin bu teknolojinin icine doğmuş kuşaktan kişiler icin toplumsal sermayenin parcası olmak ve toplumsal-ruhsal iyiliğin bir parcası olabilmek işlevi gorebilirken diğer taraftan da internet bağımlılığı, siber zorbalık, kişisel bilgilerin korunamaması gibi onemli sorunları da beraberinde getiriyor.
İnternet uzerinden etkileşim genclerin artmış benlik saygısı, algılanan sosyal desteğin guclenmesi, guvenli bir toplumsal kimlik deneyimi, kendini ifade edebilme fırsatı bakımından olumlu yonler taşıyor. Ancak aile ici iletişim azalma, sosyal yalıtılmışlık ve ruhsal cokkunluk gibi olumsuz sonuclarla ilişkilendirilebilmektedir. İnternette sosyal medya aracılığı ile hızla yayılan olguların, kulturel yeni kalıplar olarak ortaya cıkabileceğine tanıklık ediyoruz.
Toplumsal ortak hareketlerin guclu yeni zemini olarak bazen hukumet sistemlerinin korktuğu sonuclarla karşı karşıya kalıyoruz. Bireysel olarak kişilerin acıkca yaşamlarını tehdit eden riskler taşıyabildiğini 'Mavi Balina' adlı meydan okuyuşun Rusya, Brezilya ya da Fransa orneklerine tanık oluyoruz.
Sosyal medyanın Arap Baharı'nın başlangıcındaki yeri ya da Amerikan başkanlarının topluma seslenişlerinde kişisel bilgi guvenliğine yaptıkları vurgularını da hatırlamalıyız. Bugun ulkelerin internet kullanımı ile ilgili farklı politikaları olduğundan bahsedebiliriz. Bir taraftan internette iceriği oluşturarak etkileşimi belirleyen ağırlıklı Y kuşağından bireyler diğer taraftan sadece iceriği takip ederek tuketici kalan toplumsal kesimler...
Burada bir guc değişimi ve yeni değer sistemlerinin uretimi olduğunu soylemeliyiz. Bu noktada itiraf etmeliyiz ki şimdiki yasal duzenlemeler ya da teknik kısıtlamalarla internetin yonetilmesi cok guc gorunmektedir.
Kendine has iletişim kodlarını ureten, etik kodlarını tartışan bir mecra ile karşı karşıyayız. Verebildiğimiz cevaplar sorabildiğimiz sorular karşısında bir hayli zayıf kalıyor. Bu sorulara uygun cevapları bulmaya calışan araştırmalar bir taraftan yapılsa da resmin tumunu dinamik bicimde okumaktan henuz uzağız. Sorular, ozellikle toplumsal gercekliği etkilemeye calışan trol davranışının anlamlı bir sıklıkla gozlenmesi ile daha da zor hale geliyor.
Sonuc olarak sosyal medyada iletişim; haberleşme, diğerleri ile bağ kurma, toplumsal yalıtılmışlığı azaltma, dayanışma kulturunu guclendirme, anlaşılma amaclarından uzaklaşabilmektedir.
Giderek etkileşimin bireysel ya da grup cıkarları icin mecrayı kotuye kullanmak uzere evrilebileceği riskinden bahsedebiliriz. Bir başka pencereden ise ceşitli sosyal medya uygulamalarında otekilerden alınan beğeniler sizin bir fikri, urunu sattığınız bir pazarlama ilişkisinde gercekleşiyor.
İster istemez bir tur reklam etme ilişkisi doğuyor; iletişim 'Hakla İlişkiler' yonetimi bağlamında sunuluyor. Şirketler icin ticari anlamda gercekleşen amac, bireysel iletişimin icine sızıyor. Bireylerin, sivil toplum orgutlerinin, hukumet orgutlerinin ya da şirketlerin farklı amaclarla ceşitli sosyal medya uygulamalarını kullanmaları soz konusu olabiliyor. Burada kullanılan dil bu amacları şekillendiren onemli unsur olmaya devam ediyor.
Toplumsal faydayı one alan orgutler genelde etkileşimli olmayan tek yonlu bilgilendirme amaclı kullanımlara odaklanabiliyorlar. Etkin iletişimin kim tarafından, ne bicimde yapılması gerektiği bir başka soru olarak karşımıza cıkıyor.Yeni toplumsal antlaşma vatandaşların sosyal medya aracılığı ile yonetişimin parcası haline gelmelerine, hukumetler uzerinde yeni bir denetim alanı bulmalarına da olanaklar yaratıyor.
Bireyin ilişkilerinde sosyal medya uygulamalarını hangi amaclarla kullandığı iletişimin her ceşidinde olduğu gibi bir sorumluluk alanı olmaya devam ediyor. İletişimin aracı dil, bu mecrada da doğru ve etik bir cercevede kullanılmayı gerektiriyor. İster ureterek, ister takipci olarak sosyal medyayı kullanırken tum bu unsurların hem malzemesi hem hedefi olduğumuz ile ilgili farkındalığımızı artırmalıyız. Gorunen o ki bireysel ve ortak iyiliği korumanın bilinen yonlerini sosyal medyaya uyarlamak acil bir ihtiyac haline gelmektedir.
[h=2]İstanbul Psikiyatri uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Sosyal medya kullanımı
Sağlık0 Mesaj
●29 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Sosyal medya kullanımı