Sosyal fobiden kurtulmak mumkundurSosyal fobi en sık rastlanılan psikolojik rahatsızlıklardan biridir ve kesinlikle tedavi edilebilir.
Sosyal fobi kişilik yapısının bir parcası değil, iyileşebilir bir psikolojik rahatsızlıktır.
Sosyal fobi iki şekilde gorulur.
Korkular bir cok toplumsal durumlarda yaşanıyorsa yaygın tip, sadece bazı durumları kapsıyorsa (başkalarının onunde imza atmak, yemek yemek, konuşma yapmak gibi) yaygın olmayan tiptir.
Sosyal fobinin başladığı zamanlar genelde ergenlik zamanlarıdır. Sosyal fobi yaşandığı surec boyunca kişinin bir cok yaşam alanını olumsuz etkiler.
Kisi, her hangi bir ortamda başkaları tarafından inceleme altında tutulduğu korkusu ile performans gosterilmesi gereken durumlarda eleştirilme yada kucuk duşme korkusu yasar. Ve kişi bu korkunun yaşanmasından kurtulamak icin bu tur ortamlara girmekten kacınır. Kacınma nedeniyle kişinin sosyal, mesleki ya da aile yaşamı etkilenir. Bulunmak durumunda kaldığı ortamlarda ise, fiziksel olarak bazı sıkıntılar yasar ve o ortamda bulunmak kendisi icin bir hayli sıkıntı verici olabilir.
Sosyal fobi, ilac tedavisi ile birlikte, psikolog/psikolojik danışmandan alınan bilişsel davranışcı psikoterapi ile tedaviye iyi yanıt veren, coğunlukla iyileşebilen bir rahatsızlıktır.
Psikoterapinin amacı kişinin duşuncelerini daha akılcı bir yere yonlendirmek ve daha onceden, kacınmasına sebep olmuş durumlardan kacınmasını engellemeye, bu durumlara karsi daha farklı tepkiler vermesine yardımcı olmaktır.
Terapi sistematik duyarsızlaştırmayı veya korkulan duruma gercek hayatta maruz kalmayı icerebilir. Sistematik duyarsızlaştırmada kişi kendisi icin urkutucu olan durumu hayal eder ve korkularıyla guvenli ve rahat bir cevrede başa cıkmayı oğrenir (orneğin terapistin-psikologun ofisi). Gercek hayatta maruz kalmada ise; terapistin-psikologun desteğiyle kişi aşamalı olarak kendisi icin urkutucu olan durumla karşı karşıya gelir.
Ozguvenin ve dolayısıyla sosyal becerilerin geliştirilmesi icin nefes egzersizi gibi rahatlama teknikleri de sosyal fobiyle başa cıkmada kişiye yardımcı olabilir.
Kişinin tedavi suresince, doktorunun verdiği ilaclari duzenli ve gerektiği zaman sureci boyunca kullanması, psikolog/psikolojik danışman ile birlikte birebir yuruttugu psikoterapi seanlarına duzenli bir şekilde devam ederek, terapistinin cozumlerine, onerilerine, vereceği odevlere ozen ve onem vermesi cok onemlidir.
Psk.Berna Incekara
[h=2]İstanbul Psikoloji uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Sosyal fobiden kurtulmak mumkundur
Sağlık0 Mesaj
●28 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Sosyal fobiden kurtulmak mumkundur