Sosyal fobisi olan cocuk ve ergenler; tanımadık insanlarla karşılaştığı ya da başkalarının gozunun uzerinde olabileceği, bir ya da birden fazla toplumsal ya da bir eylemi gercekleştirdiği durumdan belirgin ve surekli korku duyarlar. Cocuk/ergen, kucuk duruma duşeceği ya da utanc duyacağı bir bicimde davranacağından korkar (ya da anksiyete belirtileri gosterir). Sosyal fobi tanısı koyabilmek icin cocuklarda bu kaygı yaşıtlarıyla karşılaştıkları ortamlarda da gorulmelidir. Cocuklardaki sosyal fobi; anksiyete, ağlama, huysuzluk gosterme, donakalma ya da tanıdık olmayan insanların olduğu toplumsal durumlardan uzak durma olarak dışavurulabilir. Cocuk ve ergenler kucuk yaşta cok gorulmemekle birlikte genellikle korkularının aşırı ve anlamsız olduğunu bilirler. Sosyal fobisi olan cocuk ve ergenler korkulan toplumsal ya da bir eylemin gercekleştirildiği durumlardan kacınırlar ya da yoğun anksiyete ya da sıkıntıyla buna katlanırlar. Sosyal fobi tanısını koyabilmek icin bulguların en az 6 aydır devam ediyor olması gerekir. Bireydeki kacınma, anksiyoz beklenti ya da korkulan toplumsal ya da bir eylemin gercekleştirildiği durumlarda sıkıntı duyma, kişinin olağan gunluk işlerini, mesleki ve/veya eğitim işlevselliğini, toplumsal etkinliklerini ya da ilişkilerini bozar ya da fobi olacağına ilişkin belirgin sıkıntıya yol acar.
Sosyal fobisi olan cocukların yakın akrabalarında da sosyal fobi gorulme sıklığı 3 kat daha fazladır. Kronik aile ici catışmalar, ayrılıklar, kayıplar, oğrenme ve okul başarısındaki guclukler, cocuklara karşı aşırı koruyucu tutum, devamlı olarak uyumlu davranılması konusunda cocuğa uyarıda bulunma, cocuğun her davranışının onanması (eleştirel yonlendirme ile karşılaşmama), sosyal ortamlarla başa cıkmanın oğretilememesi de sosyal fobi icin onemli risk oluşturmaktadır.
Sosyal fobi yaygınlığı cocuklarda %1, ergenlerde 5-10’dur. Kızlarda erkeklerden 2 kat daha sık gorulur. Ortaya cıkma donemi genelde ilk-orta ergenliktir .
Sosyal ortamlarda; kızarma, urperme, kalp carpıntısı, ellerde titreme, terleme, baş ağrısı, baş donmesi, nefes darlığı, karın ağrısı, bulantı ve miksiyon ihtiyacı gibi vejetatif semptomlar gorulebilir. Kacınma ve kacma ihtiyacı kişiyi etkisine alır. Yeterli goz kontağı kuramazlar ya da kurmaktan cekinirler. Sosyal ortamlarda konuşamaz, ketlenirler. Sosyal fobi, cocuklarda erişkinlerde faklı olarak ofke nobeti şeklinde de ortaya cıkabilir.
Sosyal fobinin %45’inde kronik gidiş gorulur. Erişkin sosyal fobisi olanların cocukluğunu değerlendirildiğinde yaklaşık %50’sinde sosyal fobi oykusu olduğu saptanmıştır. Tedavi olmaz ise okul başarısında duşuş, okul fobisi, yaşa ozgu sosyal aktivitelerden kacınma, sosyal ortamlarda kendini yetersiz hissetme, ozguven eksikliği, somatoform bozukluk semptomları, depresyon ve intihar girişimleri gorulebilir. Sosyal fobinin erken başlaması, birlikte depresyon gibi diğer duygudurum bozuklukları, anksiyete bozuklukları ve alkol/madde bağımlılığının olması gidiş icin olumsuz faktorlerdendir.
Sosyal fobinin tedavisinde;
1. Psikofarmakolojik destek
2. Cocuğa sosyal becerilerin kazandırılması
3. Cocuk ve ergende bilişsel yeniden yapılanmanın sağlanması
4. Anksiyete ile başa cıkabilme becerilerinin kazandırılması
5. Aile icinde anksiyete arttırıcı tutumların ele alınması
6.Cocuk ve ergenin buyutulmesinde cok koruyucu tutum uygulanmaması
7.Anksiyete bozukluğu olan ebeveynlerin de destek alması sağlanması.,,, onemlidir.

[h=2]Mersin Cocuk Psikolog uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]