Sosyal fobide ilac kullanımı uzun yıllardır en yaygın olarak kullanılan uygulamadır.. İlac kullanımının coğunlukla kısmi fayda sağladığı ve coğu vakada da hayal kırıklığı yarattığına dair gozlemimizi sizle paylaşmak isterim. Bir grup hastamız hic fayda gormediğini belirtirken diğer bir grup kısmen fayda gorduğunu belirtmektedir. İlacların yan etkileri ve etkisizliği hastalarımızı umutsuzluğa sevk etmekte ve bağımlılık potansiyeli olan ilac, uyuşturucular ya da alkole eğilim artmaktadır. İkincil olarak ortaya cıkan depresyon ve anksiyete ile boğuşan hastalarımız her gecen gun, sosyal ve mesleki alanlarda ve aile icinde sorunlar ve beceri kayıpları ortaya cıkmaktadır.
Sosyal fobide ilac kullanımının zıttı bir şekilde deneyimli bir psikoterapistle psikoterapi uygulaması coğunlukla pozitif sonuc vermekte ve sorun geri donuşumsuz olarak cozulebilmektedir. Duşunulenin aksine kısa sureli (3-4 seans) psikoterapi bile ciddi bir donuşume neden olmaktadır.
Psikoterapide farklı ve ceşitli ekoller olmasına karşın genellikle, kucuk yaşlarda yuklenmiş inanc ve duşuncelerle mucadele, kademeli ustune gitme, farkındalıkla ilgili deneyler ve yardımcı teknikler (nefes , mindfulness vs) uygulanır. “Yargılamama, merkez oluşturma, andaki donguye odaklanma ve sosyal beceri eğitimi” uygulanması kolay ve hızla sonuc veren uygulamalardır.
Sosyal fobi tedavisinde ilac tedavisine alternatif olarak bireysel ve grup terapileri hakkında detaylı bilgi almak isteyenler bana ulaşabilirler.

[h=2]İstanbul Psikiyatri uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]