Sosyal fobi!,Sosyal Fobi bir anksiyete bozukluğudur, Sosyal Anksiyete Bozukluğu diye de adlandırılır.
Sosyal fobi, kişinin başkalarının yanında kucuk duşeceği, sıkıntı yada utanc duyacağı bir davranışta bulunacağı korkusudur. Korkulan toplumsal durumla karşılaşma hemen her zaman anksiyete doğurur, bu da durumsal olarak yatkınlık gosterilen bir Panik Atağı bicimi alabilir.
Kişi, korkusunun aşırı ya da anlamsız olduğunu bilir, ancak kontrol edemez.. Kişi bu korkuyu yaşamamak icin bu tur sosyal ortamlarda girmekten kacınır. Kacınma nedeniyle kişinin sosyal, mesleki ve/veya aile yaşamı olumsuz etkilenir.
Tedavi edilmedikce tekrar eden kacınma davranışlarının neticesinde sosyal fobiğin hayatı bir ıstıraba doner. Oğrenci ise okulda oğretmen kendisine soru sorduğunda kalkıp cevap vermek, oğretmen ise ders anlatmak sosyal fobik icin buyuk bir işkencedir. Pek cok sosyal fobik devlet dairesine, bankaya gidip işini yaptıramaz. Bazıları telefonla bile konuşamaz. Ağır vakaların sokağa cıkmaya, bakkala gitmeye, biletciden otobus bileti almaya bile tahammulu yoktur. Sosyal fobikler sonunda kendilerini eve hapsederler, okulda başarısız olurlar, calışma hayatları sona erer.
Her on kişiden birinde yaşamının her hangi bir doneminde sosyal fobi gorulebilmektedir.
Genelde ilk olarak erken yaşlarda, eğitim cağındaki cocuklar ve genclerde ortaya cıkar. Sosyal fobi genellikle ergenlik yıllarında başlayan ve tedavi edilmezse muzmin seyreden bir bozukluktur. 25 yaşından sonra başlayan sosyal fobi vakası nadirdir. Ancak sosyal fobikler genellikle rahatsızlık başladıktan cok yıl sonra doktora giderler. Cunku sosyal fobinin tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu bilmezler ve bozukluğu kişiliklerinin bir parcası olarak gorurler.
Kadınlarda da erkeklerde de gorulebilir. Kadınlarda 1 ½ -2 kat daha sık gorulur.
Sosyal fobisi olanlarda evli olmama oranı, genel topluma gore yuksektir.
Sosyal fobiklerde korktukları durumlarla karşılaşınca sıklıkla; carpıntı, titreme, terleme, kaslarında gerginlik, midelerinde burulma hissi, ağızda kuruma, ateş basması yada uşume hissi, kafada basınc duygusu yada baş ağrısı gibi belirtiler gelişebilir. Sosyal fobikler genelde utangac ve ice donukturler, sosyal değildirler, goz temasından kacınırlar, az konuşurlar.
Sosyal fobi, genetik gecişin orta derecede katkıda bulunduğu bir hastalıktır. Akrabaları arasında sosyal fobik olan kişilerin bu hastalığa yakalanma riski bir miktar daha yuksektir.
Sosyal fobinin genellikle utangac, cekingen, kendine guveni duşuk, reddedilmeye duyarlı, ama başkaları uzerinde olumlu intiba bırakma arzusu duyan kişilerde ortaya cıktığı duşunulmektedir. Bu kişiler başkaları tarafından beğenilmediklerinde bunun değer ve sosyal mevki kaybına yol acacağına inanırlar.
Sosyal fobi tanısı konulabilmesi icin; korku yada kacınma davranışının kişinin olağan gunluk işlerini, iş yada okul yaşamını, toplumsal etkinliklerini bozacak duzeyde olması yada kişinin fobisi olacağına ilişkin belirgin sıkıntı duyması gereklidir. Bu durumda olan kişilere bilişsel ve davranışcı terapi, sosyal beceri eğitimi, gevşeme egzersizleri ve sistematik duyarsızlaştırma teknikleri, bireysel ve/veya grup terapisi ve ilac tedavisi uygulanır.
[h=2]İstanbul Psikoloji uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Sosyal fobi!,
Sağlık0 Mesaj
●26 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Sosyal fobi!,