Profesyonel basketbol kariyerine 42 yaşında nokta koyan ve uc yıl once İngiltere ’nin başkenti Londra ’ya yerleşip uc ayrı bolgede basketbol akademisi acarak başta Turkler olmak uzere her kesimden cocuğa eğitim veren eski milli basketbolcu Kerem Gonlum, İhlas Haber Ajansı ’nın (İHA) sorularını cevaplandırdı.
Akademideki oğrencilerle zamanla liglere katılmaya başlayacaklarını soyleyen Kerem Gonlum, “Gecen sene 14 yaşaltı bir takımla liglere katılabildik. Bu sene, kızlar dahil, beş-altı takımımızı maclara cıkartacağız. Kasımda inşallah başlayacak” dedi.

"Bilseydim bu işe daha erken girerdim"
Cocuklara basketbol oğretmenin nasıl bir duygu olduğunu anlatan Gonlum, “Cocukların hayatlarına dokunabilmek gercekten başka bir duyguymuş. Bilseydim bu işe daha erken girerdim. Kısmet tabii. Zamanı gelince oluyor her şey. Şu anda her şey cok guzel gidiyor. Kuzey Londra ’da başladık bu işe. Şu an uc ayrı bolgede Kerem Gonlum Basketball Academy olarak cocuklarımızı yoğun şekilde eğitiyoruz” dedi.
"Veliler uzun suredir boyle bir akademi arıyormuş"
İngiltere ’de basketbol futbolun golgesinde kaldığını icin cocukları basketbola yonlendirmenin zor olduğunu belirten eski basketbolcu, “Goruyorsunuz zaten; şu an salonumuzun etrafında bircok halı saha var ve hepsi dolu. Cok doğal. Cunku İngiltere bir futbol ulkesi. Dunyada da bu durum boyle. Burası cok yağmur yağan bir ulke. Ozellikle kışın cocukların dışarıda yapabileceği pek bir aktivite yok. Bircok veli akademiyi acınca bana teşekkur etti. Uzun zamandır kaliteli bir basketbol kursu aradıklarını soylediler. Buradaki kulup ve akademiler belli bir seviyeye kadar olduğu icin istediklerini alamamışlar daha once” ifadelerini kullandı.
"Cocukların ozguvenleri geliyor, arkadaşlıklar ediniyorlar, sosyalleşiyorlar"
Cocukların evde surekli dijital oyunlar oynadığı bir donemde akademi cocukların sosyalleşmesi icin cok onemli olduğunu dile getiren eski milli oyuncu, “Cocukları bu cağda elektronik ortamdan uzaklaştırabilmek cok onemli. Bu anlamda basketbol cok değerli bir aktivite. Ama onun dışında cocukların ozguvenleri geliyor, arkadaşlıklar ediniyorlar, sosyalleşiyorlar, guzel bağlar kuruyorlar. Biz de onlarla cok guzel bağlar kurduk. Veliler de bunun farkında ve bunun icin buyuk fedakarlıklar yapıyorlar. Salonlar belli lokasyonlarda olduğu icin gidiş-gelişlerde sıkıntılar yaşanabiliyor ama istedikten sonra her zorluk aşılıyor. Sonucta hepimizin ortak paydası cocuklarımız” şeklinde konuştu.
"İsmim sayesinde basamakları hızlı cıkıyoruz"
Salon secimlerini ozellikle Turklerin yoğun yaşadığı bolgelerde secilmediğini dile getiren Gonlum, “Bu işe Kuzey Londra ’da başladım. Dediğiniz gibi Turklerin yoğun yaşadığı bir bolge. Ama her yerde Turk var ve bu demek değil ki ben sadece Turklerle calışıyorum. İngiliz, Hindistanlı, Pakistanlı oğrencilerim de var. Tabii bu zamanla oluyor. Basketbolun belli bir seviyeye gelmesi, beni tanımaları, eğitimlerimizden memnun kalınması, oğrenci sayımızı artırıyor. Bir taraftan da sayıyı birden artırıp ipin ucunu kacırmak istemiyorum. İki cocuk babasıyım. Onlara zaman ayırmak istiyorum. Ayrıca salon bulmak sıkıntılı. Belki Turkiye ’den daha fazla salon var ama cok farklı amaclar icin kullanılıyor. Badminton icin kullanıyorlar mesela. Doğum gunu partisi bile yapılıyor. Alışkın olmadığım bir sistem ama niyetler halis olduktan sonra her kapı acılıyor” dedi.
"En uzun sure basketbol oynayan birkac kişiden biri olabilirim"
40 ’lı yaşlarına kadar profesyonel olarak basketbol oynadığını, bununda basketbolu cok sevdiğinin gostergesi olduğunu ifade eden Kerem Gonlum, “Evet, en uzun sure basketbol oynayan birkac kişiden biri olabilirim. İngiltere ’ye gelmeden once bıraktım. Son macımı 29 Eylul 2019 ’da İTU formasıyla Fenerbahce ’ye karşı oynadım. Bu spora gec başladım ama cok sevdiğim icin 42 yaşıma kadar profesyonel olarak devam ettim. Basketbol benim yaşam bicimim. 23 sene oynadım ve hic sıkılmadım. Şimdi gel oynayalım deseniz hemen oynarım. Bu yuzden basketbolu cok severek cocuklara oğretiyorum. Onların gelişimini gordukce de daha fazla motive oluyorum. Aynı zamanda ben de her gun bu tutkum sayesinde yeni bir şeyler oğreniyorum” ifadesini kullandı.
"Filenin Sultanları, 12 Dev Adam ’ın onune gecti"
Turk basketbolunun genclik donemi zamanında yerli ağırlıklı kadroyla başarılı olduğunu, son donemlerde takımların yabancı oyunculara yoneldiğini, Turkiye Voleybol takımının bu acıdan basketbolun onune gectiğini dile getiren eski basketbolcu, “12 Dev Adam, mottosuyla cok guzel bir hava yakalanmıştı o donem. 2001 Avrupa Şampiyonası ’nda final oynadık. 2006 Dunya Şampiyonası ’nda 6. olduk. 2010 Dunya Şampiyonası ’nda final oynadık. Şimdi ise “Filenin Sultanları”, başarılarıyla 12 Dev Adam ’ın onune gecti. Bizim donemimizde sahada en az 3 Turk oyuncu oynamak zorundaydı. Şimdi oyle değil. Turk oyuncular ligde sure alamıyor. Ligde sure alamayan Eurolig ’de, Milli Takım ’da nasıl oynayacak! Kendi takımında oynamayan bir oyuncuya 'Haydi gel, Milli Takım icin cık, oyna' demek cok zor gercekten” dedi.
"Gemileri yakar, ne pahasına olursa olsun NBA ’e giderdim"
NBA ’de oynamasının soz konusu olduğunu fakat transferinin gercekleşmediği soyleyen eski milli oyuncu, “Ulkerspor ile kontratım vardı. Ulkerspor, o zamanlar A. Efes ile birlikte iki buyuk kulupten biriydi. Daha sonra Fenerbahce ’yle birleştiler. Kontratımdan cıkamadım maalesef. Daha doğrusu kulup izin vermedi. San Antonio Spurs iki senelik kontrat teklif etmişti. Tabii ki NBA her oyuncunun hayali. Ben onları izleyerek buyudum. İcimde ah kaldı mı? Kalmadı; ama dersimi aldım. Gitmem gerekir miydi? Bilmiyorum. Her şey kısmet. O donemde acıkcası biraz da toyluğuma geldi. Gitmek icin cok fazla mucadele etmedim gibime geliyor. Kararı başkalarına bırakmamam gerekiyordu. Ama kısmet. Ondan sonra da hem Turkiye ’de hem de Milli Takım ’da cok guzel bir kariyerim oldu” şeklinde konuştu.
"Ben de odemek istedim ama bana 'Yollamıyoruz' dediler"
NBA ’e giden ilk Turk basketbolcu Mirsad Turkcan ’ın A. Efes ile kontratının devam etmesine rağmen cebinden para verip gittiğini dile getiren Gonlum, “Ben de odemek istedim ama bana “Yollamıyoruz” dediler, ben de “Tamam” dedim. Yeterince mucadele etmedim. Ama şimdiki aklım olsa gemileri yakar giderdim. Ne pahasına olursa olsun giderdim” ifadelerini kullandı.
"Burada hedefim buyuk"
Hedeflerinin arasında profesyonel kocluk olduğunu soyleyen Kerem Gonlum, “Var tabii ki. Neden olmasın? Ama cocuklarla calışmak cok ayrı bir haz. Onlarla bağ kurmak cok değişik bir duygu. Burada hedefim buyuk. Belki kendi takımım burada bir ligde mucadele ederse onun kocu olurum. Akademim daha bebek. Sıfırdan başladık ve yavaş yavaş buyuyor. Hayat ne getirir bilemiyorum ama şu an hedefim akademi” dedi.
"Turkiye ’yi cok ozluyorum ama burada bir hedefim var"
Turkiye ’ye donmeyi duşunduğunu soyleyen eski basketbolcu, “Aslında buraya cok alıştım ama Turkiye ozlemi her zaman var. Vatanımız. Ben oyuncuyken mac icin dunyanın bircok ulkesine gittim. Acıkcası bizim ulkemiz gibi guzel bir ulke yok. Hangi birini soyleyeyim; her şeyiyle cok guzel bir ulkemiz var. O yuzden burada hasret cekiyorsun ama sonucta hayat devam ediyor. Cocuklarımın eğitimi icin burayı tercih ettik. Hayat ne getirir bilemiyorum. Buraya koklenmeye gelmedik. Eşim ve cocuklarım da burada mutlular. Hedefim akademimi buyutmek ve misyonumu tamamlamak. Ondan sonra hayat ne gosterir bilemiyorum” şeklinde konuştu.
LONDRA (İHA)