Rinoplasti nedir? Bu ameliyatların amacı nedir?
Rinoplasti, burnun yuzle uyumlu gorunumunu sağlamak icin gerekli tum duzeltmelerin yapıldığı ameliyatın adıdır.
Başarılı bir rinoplasti ameliyatında hasta icin hangi koşulların sağlanmış olması gerekir?
Hastalara yapılan bu kapsamlı ameliyatta yuzuyle uyumlu doğal-guzel gorunumu sağlarken icinde mevcut problemleri de duzeltmek gerekir. Hastaların guzel bir buruna ulaşıp da nefes almaları sorun olursa hayat konforu bozulacak ve mutsuz olacaklardır. Ameliyat oncesi burun dış ve ic anatomisinin ayrıntılı analizi ve ameliyat sırasında alınacak bazı onlemlerle bu sorunlar oluşmayacak varsada cozulecektir. Sonuc olarak burun ic ve dış yapılarıyla bir butundur, hava yolundaki ve/ veya dış gorunumudeki sorunlar aynı anda değerlendirilip cozumlenmelidir.
Kac turlu rinoplasti vardır?
Bu ameliyatı bizler acık veya kapalı teknik olarak sınıflandırıyoruz. Burada onemli olan bazı durumlarda kapalı teknikle yapılamayacağını, bazı durumlarda da acık tekniğe gerek olmadığıdır. Ben kendi pratiğimde acık tekniği tercih ediyorum bunun en onemli nedeni kemikleri şekillendirmek icin kullandığım NSK Surg 3 cihazıdır, bu cihazın rahatca manipulasyonu icin gerekmektedir. İkincisi de 2000’ li yıllarda kapalı teknik yapmaktaydım, sonrasında yavaş yavaş acık teknik rinoplasti ameliyatlalarına başladım ve devam ettim. Kapalı teknik yaptığım hastalar genellikle minimal bir girişim gerektiren revizyon vakalarımdır.
Rinoplasti olurken, Kulak Burun Boğaz cerrahisi uzmanı doktoru mu, yoksa estetik cerrahi uzmanı doktoru mu mudahale eder?
Avrupa ve ABD’ de fasial plastikle ilgili konuları calışan cerrahların yarısından coğu Kulak Burun Boğaz – Baş Boyun cerrahlarıdır. Bizim ulkemizde de bu tartışmalar oldukca azalmıştır. Rinoplasti ameliyatında da hasta referansı oldukca onemlidir, hastalar genellikle iyi sonuc aldıkları hastaların doktorlarına gitmektedirler. Sonucta burunla ilgili ic ve dış anatomiye hakim, yeterli bilgi ve tecrubeye sahib olan donanımlı her cerrah bu ameliyatı rahatlıkla yapabilir.
Rinoplasti kimlere uygulanabilir ve hangi durumlarda gereklidir?
Rinoplasti ameliyatları, burun dışında mevcut şekil bozukluklarının (yuksek hamp, iri burun, eğri burun, sivri-dar burun, burun deliklerinin eşit olmaması, geniş olması, daha once başarısız sonuc alınan burunlar, doğuştan var olan anomalilerde, travmalara bağlı gelişen durumlarda vs…) kişiye verdiği rahatsızlıktan dolayı uygulanabilir. Hastaların bir kısmı da estetik kaygı taşımamalarına rağmen nefes alamadıklarından yakınırlar. Bu hastalar burun dış yapısındaki bozuklukları icininde hava gecişi koridorunu bozmaktadır. Bu durumda da her iki sorunu aynı anda cozmek icin rinoplasti gerekir bu ameliyatın adı da septorinoplasti olacaktır.
Rinoplasti operasyanunun suresi ne kadardır?
Hastaların en sık sorduğu sorulardan biride budur. Ameliyat suresi hasta da mevcut patolojik durumun iceriğine bağlı olabileceği gibi anestezinin gidişatına ( ozellikle tansiyon yuksekliğine engel olmak ) ve / veya cerrahın pratik yaklaşımına da bağlıdır. Burada iyi bir sonuc almak icin cerrah sureyi duşunmez alacağı iyi sonucu duşunur. Benim kendi pratiğimde aktif calıştığım ameliyat surem ortalama 3 saat diyebilirim. Hastanın ameliyathaneye girip ameliyat hazırlıklarının yapılması, bittikten sonrada kendine gelene kadar anestezi gozetiminde kaldığı sure de eklendiğinde ortalama hastanın cıkışı 5 saati bulmaktadır.
Rinoplasti operasyon aşamaları nasıldır?
İlk olarak hastayla goruşme ve gerekli ameliyat hazırlıkların yapılması ortalama 1-2 gun surmektedir. Hastanın burun ici ve dışının ayrıntılı muayenesi yapılır, arşiv icin fotoğraflar cekilir bilgisayara yuklenir. Burun iciyle ilgili tum detaylar not edilmeli gerekli goruntulemeler (Bilgisayarlı Tomografi) yapılmaktadır. Bu detaylar ameliyat sırasında kullanılmaktadır. Ozellikle burnun 6 karede goruntusu bir monitorde surekli gecmekte ve gerektiğinde ara ara izlenmektedir. Hasta anestezi bolumunce değerlendirilir, ameliyata engel durum olup olmadığı tespit edilir. Bu hazırlıklardan sonra hasta ameliyata alınmaktadır. Ameliyatın kendi icinde aşamaları vardır bunları ozetleyecek olursam;
Hastaya pozisyon vermek steril ortulerle ortmek, burun sırtını cizmek, lokal anesteziklerin kanamayı onlemek icin yapılması 10 dk beklenilir,
İnsizyon ve skletinizasyon dediğimiz burun sırtının ortaya konulması,
Burun icinin değerlendirilip konkaların radyofrekans (RF) ile kucultme,
Primer burun ucu işlemleri ( burun kanatlarının kucultulmesi)
e-kemik dorsumun reduksiyonu
Septuma ulaşma gerekli greftlerin alınması ve septumun duzeltilmesi
NSK surg 3 cihazın osteotomilerin tamamlanması,
Dorsumun yeniden duzenli bir şekilde oluşturulması
Tip dediğimiz burun ucunun duzeltilmesi dudak burun acısının oluşturulması,
Kapatma-atelleme aşamaları vardır.
Sonraki aşamalara gelirsek hasta 1 gece hastanede kalmaktadır. 1 hafta da evinde istirahat etmektedir. Bu sırada gerekli medikal tedaviler duzenlenmekte ve hastayla ihtiyac durumunda doktoruna ulaşabileceği telefon numarası verilmektedir. Hastanın 7. gun ilk kontrolunde burun sırtındaki atellle burun icindeki silikon splint tamponları alınmaktadır. Ben kendiliğinden eriyen dikiş kullandığımdan dikiş almıyorum. Sonrasında burun 5 gun daha bandaşlanmakta, ikinci kontrolu postoperatif 12. gunde yapılmaktadır. Hastalar daha sonra 1. , 3. 6.ay ve 1. yıl kontrollerine gelmektedirler.
Rinoplasti ameliyatından sonra nelere dikkat edilmelidir?
Bu ameliyattan sonra hastanın dikkat etmesi gereken en onemli husus travmalardan korumasıdır. Bu donemde alınacak bir darbe ciddi kanamalara ve ağrıya hatta acil bir ameliyata sebep olabilir. Bandaşlar alındıktan sonra; 2 hafta spor yapmamasını, 1 ay boyunca havuza girmesini, 4-5 ay guneşte fazla kalmamasını, gozluk kullanıyorsa 4-5 ay takmamasını bu sırada lenslerle idare etmesini oneriyoruz.
Erkeklere ve kadınlara yapılan rinoplasti ameliyatları farklı mıdır?
Bu soruyu cok onemli buluyorum. Bazen erkek yuzde oyle burunlarla karşılaşıyoruzki gercekten cok kalkık ve insanların dikkatini cekiyor. Burnun yuzle uyumlu olması gerekmektedir, ameliyatta yapılan gereksiz fazladan işlemler iyi olmayan sonuclara neden olacaktır. Kadınlardaki burun dudak acısıyla erkekleri karşılaştırdığımızda, tip rotasyonunda 15-20 dereceye yakın fark vardır. Erkeklerde 90 dereceyi gecmiyoruz. Kadınlarda ise yuzun şekline gore 95-115 derece arasında bir noktaya getirmeye calışıyoruz. Bu acılanma unutulmamalıdır. Kadınlarda daha cekici daha guzel bir goruntuye ulaşmak icin tipte değişik işlemler yapılmaktadır. Sonucta yuzle uyumlu nefes alan en guzel burnu yapmak amactır.
Ameliyat sonuclarını olumlu veya olumsuz etkileyen faktorler nelerdir?
Bu sorunun cevabını kısaca birkac başlık altında sıralayabiliriz;
Hasta faktoru; ilk defa ameliyat olacak bir hasta bizim icin en uygun hastadır, bu hastalarda iyi sonuc almak cok daha kolaydır bunun yanında, hastanın burnundaki duzensizliğin komplike olması, tekrarlayan revizyon ameliyatları olması, burun derisinin ince veya kalın olması, travmaya bağlı gelişen deformasyon olması, burun icerisinde cok ciddi mukoza defektlerinin olması sonucları az da olsa olumsuz etkilemektedir.
Daha da onemlisi hekimin tecrubesi ongorusu prakik yaklaşımı sonucları en cok etkileyen olumlu faktordur.
Yine ameliyathane şartları, ameliyatı kolaylaştıracak hastaya daha az zarar veren ileri teknoloji cihazlarının varlığı sonucları olumlu etkileyecektir.
Rinoplasti olmayı duşunen kişilere tavsiyeniz nelerdir?
Rinoplasti operasyonu gereken hastalarımıza onerim ozetle anlatacak olusak; bu ameliyatın nasıl olduğuyla ilgili yeterli bilgi edinmeli, iyi referansları olan doktor ve hastanelerde operasyonlarını olsunlar.
[h=2]İstanbul Kulak Burun Boğaz uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Sorularla rinoplasti (estetik burun ameliyatı)
Sağlık0 Mesaj
●28 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Sorularla rinoplasti (estetik burun ameliyatı)