Soru ve cevaplarla ramazanda beslenmeRamazanın sağlığa ne gibi faydaları vardır ?
Ramazan bedenin dinlenme ayıdır. Tum yıl boyunca calışan sindirim sistemimizin soluklanması icin gereklidir. Ramazanda sindirim sistemi kendini yeniler. Diğer yandan yemeklerle mucadelemizi durdurur. Nefsin yemeklerle olan mucadelesi kilo alımının en buyuk sebeplerindendir. Bunun onune gecilmesi icin de uygun zamandır
Sağlıklı bir ramazan deyince ne anlamalıyız ? Bu surecte nelere dikkat etmek gerekir ?
Sağlıklı bir ramazan sahurun kahvaltı olmasıyla başlar , hafif bir iftar ve ara oğunlerde meyve tuketimiyle de sona erer . bu yıl yaz ayına denk geldiği icin de bol su icmeyi gerektirir. Uzun sure aclıklardan sonra sindirimi zorlamamak icin hafif iftarlar cok onemlidir.
Ramazanı sağlıklı gecirmek adına sahurun onemi nedir ? Gece rahatsız etmemesi, uzun yaz gunlerinde tok tutması icin nasıl bir beslenme şekli uygulanmalıdır ?
Sahur onemlidir cunku tum gun boyunca sahurda yenen yemekler kullanılır. Bu nedenle sıkı bir kahvaltı onerilir. Cay yerine sut icilebilir. En az 60 gr. kadar peynir tuketilmelidir. Bol sebzeyi sahura da bulundurmak gerekir. Vitamin-mineral ihtiyacını karşılaması bakımından onem taşır. Beyaz ekmekler yerine tam buğday ekmekleri tuketmelidir. Hem daha tok tutarlar hem de B gurubu vitaminlerce daha zengindirler. Haşlanmış yumurta haftada 2-3 kez tuketilebilir. Yağlı yiyecekler tum gun susama ihtiyacını arttırır. Bu nedenle yağlı yiyeceklerden uzak durulmalı ve bol su icilmelidir. Sahurda en az 600-700 ml su icilmelidir.
Ramazanın yaza denk gelmesiyle gun suresinin uzun, sıcaklığın yuksek olması birleşiyor. Ramazanda bir gunu hasarsız en az hasarla atlatmak icin sahurda ve iftarda yapılması gereken temel şeyler nelerdir ?
Geniş surelere yayılmış oğunlerle yavaş yemek gerekir. Birden yuklenmek sindirimi cok zorlaştırır. Tum besin guruplarını bir oğunde bir arada bulundurmak gerekir. Bunlar besin gurupları sut urunleri, et urunleri, sebze-meyveler ve tahıllardır. Her bir besin gurubundan 1-2 besini bir arada almak gerekir. Boylece vucut hem gerekli protein, karbonhidrat, yağını hem de vitamin –mineralini almış olur. İftarla sahur arasında ortalama 2 litre sıvı almak gerekir. Bu sıvının temel kaynağı su olmalıdır .bunun dışında acık cay da tercih edilebilir.
Sıcaklığın etkisiyle yaşanacak ciddi sıvı kaybı kişiyi nasıl etkiler ? İftarda yemekten once cok su icmek tehlikeli midir ?Bunun miktarı ne olmalıdır ?
Ozellikle iftardan once cok buyuk olmayan 2 su bardağı su icilmelidir. Biraz bekledikten sonra corbayla başlamak gerekir cunku corba en iyi geciş besinidir. Diğer su ihtiyacı iftardan 1 saat sonra başlayarak tum geceye yayılmalıdır . sahur bitene kadar 2 litre su tamamlanmalıdır .
Ramazanın vazgecilmezi tatlıdır. İftardan ne kadar sonra tatlı ya da meyve yenmelidir ? bunun olcusu ne kadar olmalıdır ?
Tatlılar yemeğin hemen uzerine tuketilmemelidir. Yemekten 2 saat sonra sutlu tatlılar veya dondurma tuketilebilir. Porsiyon olcusu kucuk olmalıdır. Yemeğin hemen uzerine tuketilen tatlı hem kilo alımına neden olur hem de sindirimi gucleştirir . bu nedenle en uygun tatlı alternatifi oncelikle meyveler daha sonra 1 kase sutlu tatlıdır . Duzenli olarak her akşam tatlı tuketmemek gerekir . Coğunlukla meyve tuketmeyi tercih etmelidir.
Tansiyon, kalp, şeker vs. hastalıkları olanlar icin oruc tutmak nasıl riskli hale gelir ? doktor gozetimi gerekli mi ?bu konuda nelere dikkat etmeli, nasıl bir beslenme şekli izlenmelidir ?
Kolesterol sorunu olanlar ramazan ayında daha dikkatli beslenmek zorundadırlar. Genelde beslenme alışkanlığı daha yağlı ve ağır bir şekle doner . Bu da kişinin kolesterolunun yukselmesine neden olur. Kişiler ozellikle bu donemde lifli beslenerek barsaktan kolesterolun atımına yardımcı olabilirler. Ancak bu tek başına yeterli olmaz. Mutlaka kolesterolu duşuk , lif değeri yuksek bir diyet uygulamalıdır.
Diabetik hastalar ramazan doneminde beslenmelerine bir kat daha dikkat etmek zorundadırlar. Ozellikle de insulin yada ilac kullanan kişiler bu konuya bir kat daha ozen gostermelidir. Cunku yanlış beslenmeleri kan şekerlerinin cok fazla yukselmesine ve ya azalmasına neden olabilir. Bu nedenle lifli ve dengeli beslenmeleri cok onemlidir. Az ve sık beslenilmelidir ve her oğunde karbonhidrat ve protein birarada olmalıdır. Lifli beslenmek kişinin kan şekerindeki ani iniş –cıkışları engeller.
Hipertansiyonu olan kişiler ani yemekle mideye yuklendiklerinde aynı zorlanma damarlarda da olacağından tansiyonda ani cıkışlar olabilir. Bunları engellemek icin cok fazla yuklenmeden az ve sık beslenmelidir. Yuksek lifli beslenildiğinde aclık sorunu yaşanmadığından cok fazla yeme ihtiyacı doğmayacaktır. Tansiyonda da cok fazla iniş-cıkış gozlenmeyecektir.
Genellikle insanlar ramazanı fazladan aldıkları 3-5 kiloyla bitirir. bunun onune gecilmesi icin yapılması ve yapılmaması gerekenler nelerdir ?
Ramazanda gun boyu ac kalındığı metabolizma hızı %30-35 oranında duşer. Bu da kilo alımını kolaylaştırır. Ramazanda kişiler genelde ac kaldıkları icin kilo verdiklerini zannederler. Ancak yanlış bir duşunuştur cunku yeme duzeni tamamen akşam saatlerine kaymaktadır. Ozellikle ramazan aylarında hazırlanan sofralar daha geniş caplıdır ve daha fazla yemeye sebep olurlar. Ayrıca beslenme duzeni de tamamen yanlış yone kayar. Kalıcı şekilde olursa daha da kilo alımına sebep olur. Yuksek lifli beslenildiği takdirde daha erken doyulacağı icin kalori değeri yuksek gıdalardan uzak durulacaktır. Oğunleri corba , sebze , salata , yoğurt gibi besin değeri yuksek , kalori değeri duşuk besinlerden oluşturmak gerekir.
Ramazanın vazgecilmezi olan hurmanın faydası nedir ?
Hurma cok değerli meyvelerdendir . Besleyici değeri oldukca yuksek. 100 gr.da 274 kalori icerir. 2.2 gr. da proteini vardır . 2.3 gr. lif bulunur ve bu ozellikle ramazanda bağırdak tembelliği yaşayan kişiler icin onem taşır . İftarı hurma ile acmak kan şekerinin dengelenmesi bakımından da faydalıdır .






[h=2]İstanbul Diyetisyen uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]