Kendimin de sanal ortamda yapmaya calıştığım bir etkinlik var. Bircok insan cocukları gibi gorduğu hayvanlarının herhangi bir rahatsızlığı olduğunda saat kac olursa olsun yardım alabilme ihtiyacı hissediyorlar. Bir hekim olarak profesyonel iş hayatında bunu gercekleştirmek mumkun olmuyor. Fakat gundelik yaşamımda bir mail cevaplamak en fazla 10 dakikamı ayırmamı gerektiriyor. Birine yardımcı olabilmek fikri bu kadar kolayken gercekleştirmek beni tatmin eden durumlardan biri.
Fakat şoyle kucuk bir puruz var ki , aynı dili konuşamıyoruz . Ve aynı pencereden bakmıyoruz .İnsanlar hemen tedavi istiyor ki bu tum profesyonel işlemler gercekleştiğinde dahi en az 1 haftalık surec gerektiriyor. Genelde anlayışla karşılanan bu durum benim icin bazen can sıkıcı bir hal alabiliyor. Oncelikle şu konuda hem fikir olamamız gerekir ve sorularımızın yanıtını beklerken tatmin olmamız gereken cevapta bu olmalıdır. Hic bir hekim elle tutmadığı gozle gormediği bir hastaya teşhis koymakla yukumlu olmadığı gibi herhangi bir recetede de bulunamaz.
Soruları sorarken dikkat etmeniz gereken onemli şeyler şu şekilde olmalıdır.
1) Hastanın Adı , Yaşı , Kısır/Kısır Değil , Kilosu , Aşı durumu
2)Turu (kedi/kopek) , Irkı ( golden retriever , scottish fold)
3)İştahsızlık , Halsizlik , İdrar Yapması / Kusma / İshal / Kabızlık vb.
4)Beslendiği Mama, Ev İcinde/Dışında Yaşadığı
5)Başka hayvanlarla bir arada / değil
6)Sadece hastalığı ozetleyecek konuyla ilgili paragraf
7)Varsa gecmiş testlerin Cıktıları / Ekran Goruntuleri / Fotoğrafları
Ornek :
7 yaşında bir erkek kedim var. Kısırlaştırılmadı Evden cıkmıyor. Tum aşıları tam. Son gunlerde iştahsız ve hareketsiz. İdrar yaparken damla damla kan geliyor. Cok su icmeye başladı. Kendini sevdirmiyor. Bazen kusuyor. Kusmuğunda sarı kopuk var. Daha once kan, biyokimya testleri yapıldı. Mail olarak gonderiyorum .
Olmaması gereken :
Hocam merhaba sinopta oturuyorum annem kedileri sevmediği icin kedi aldırmazdı sonra ikna ettim annemde cok sevdi kediyi kedimizin adı mişa doğduğundan beri benimle yaşıyor iki tane iğne yaptırdım 3 tane hap yutturdum bir de komşu bir baharat hazırlamış iyi gelir dedi onu verdim. mişa yemek yemiyor kusuyor acaba ne ilac onerirsiniz bi de kac para .
Tum bunlar hekime yardımcı olacak ve konuyu saptırmadan hekim icin ihtimalleri elemeye yardımcı olacak ve size belki de daha once gozden kacmış bir durumu sunmasını sağlayacaktır. Daha once de bahsettiğim gibi hicbir hekim sanal ortamda size tedavi sunmaz hicbir hekim recete yazamaz. Erken teşhisinize yardımcı olabilir, bir miktar merakınızı giderebilir. Asıl tedavi kliniklerde olacaktır.
Gecmiş olsun.
[h=2]İstanbul Veteriner uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Soru sormadan once lutfen okuyun
Sağlık0 Mesaj
●26 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Soru sormadan once lutfen okuyun