Sonbahar ve kış depresyonundan doğru beslenerek kurtulMevsim gecişlerinde havaların gittikce soğuması, gunlerin kısalarak bir nevi hayat enerjimizi aldığımız guneşten yararlandığımız zamanın azalması bizi hem fizyolojik hem de psikolojik yonden etkilemektedir. Sabah uyandığınızda yataktan kalkarken zorlanıyorsanız veya kalkmak istemiyorsanız, enerjiniz surekli duşuk ve kendinizi surekli yorgun hissediyorsanız kış depresyonu kapınızı calmış demektir. Peki bu donem hayat kalitesini cok etkilemeden nasıl atlatılabilir?
Doğru beslenmek ,sonbaharda duşmeye başlayan serotonin hormonu ve duzensiz uykuyla dengesi bozulan melatonin uretimini duzenlemeye yardımcı olmaktadır. Serotonin ve melatonin hormon seviyelerinin yukseltilmesiyle depresyon onlenebilir. Mutluluk ve neşe duygularını artıran serotonin hormonu, aydınlıkta ve ozellikle de guneş ışığında yuksek miktarda salınıyor. Bu nedenle kış aylarında salınımı azalıyor. Serotonin seviyesindeki artış iştahı azaltıyor. Sonuc olarak insanların yaz aylarında iştahları kış aylarındakinden daha az oluyor.
Triptofan, serotonin ve melatonin'in yapımında onemli olan bir amino asittir. Serotonin miktarının artırılmasında ise magnezyum, cinko, triptofan ve omega 3 iceren yiyecekler buyuk onem taşıyor.
Muz, hindi eti, sut, kakao, erik, ananas, ceviz, fıstık, domates, portakal, kefir, yumurta, badem, mandalina, susam ve keten tohumunda yuksek oranda triptofan bulunuyor.Ayrıca kefirin sakinleştirici ve depresyon azaltıcı etkisinin yanı sıra yuksek oranda kalsiyum, magnezyum ve B vitamini iceriyor.
Melatonin yeterli uretimi icin ise karanlıkta uyumak gerekiyor. Başta kızılcık olmak uzere vişne, papatya, anason, ceviz, badem ve fındıkta yuksek miktarda melatonin bulunuyor. Oreksin isimli beyinde bulunan bir madde de uyku, aclık gibi zihinsel aktivitelerin duzenlenmesinde onem taşıyor. Aşırı karbonhidrat alımının artması durumunda oreksin duzeyi azalıyor. Bu da halsizlik ve yorgunluğun artmasına ve metabolizmanın yavaşlamasına neden oluyor. Ozellikle sonbaharda depresyon eğilimi olanların proteinden zengin gıdaları tuketmesi gerekiyor. Cunku proteinli besinler oreksin miktarını arttırıyor.
Kış aylarında ozellikle triptofan ve C vitamini acısından da zengin portakal, mandalina tuketimini artırmakta fayda var. Ara oğunlerde ve gece yatmadan once daha rahat hissetmeye ve iyi uykuya yardımcı olan papatya ve rezene cayı tercih edilmelidir. Bu bitki cayları serotonin duzeyini arttırıp, oreksin duzeyini azaltarak gevşemenize ve rahat uyumanıza yardımcı olabiliyor. Karbonhidratlar icerdikleri B grubu vitaminleri nedeniyle sinir sistemi uzerinde etkilidir.Bu yuzden cok duşuk miktarda karbonhidrat iceren diyetlerin yapılması kişileri depresyona suruklemektedir.Tam tahıllı kompleks karbonhidratlar vucut ihtiyacı kadar tuketilmelidir.
Haftada 2-3 kez balık tuketip serotonin miktarını arttıran omega 3 alımını da artırmalısınız. Haftada birkac ara oğunde mutlaka muz yiyin. Magnezyum acısından zengin olan muz, kasların da gevşemesine yardımcı oluyor. Magnezyum eksikliğinde vucutta yorgunluk, halsizlik, bitkinlik, depresyon goruluyor. Magnezyum, enerji metabolizmasında rol alıyor ve yetersizliğinde enerji metabolizmasında bozukluklar meydana geliyor. Oğunlerinizde ceviz, fındık, badem, avokado, kuru incir, koyu yeşil yapraklı sebzeler, sert sular ve tam tahıllı urunlere yer verin. Bu besinlerin iceriğinde yer alan magnezyum vucudunuzun enerji depolamasını ve kendinizi zinde hissetmenizi sağlıyor.
Cay, kahve, kafein iceren iceceklerin tuketimin azaltıp, asitli bazı iceceklerin tuketimini ortadan kaldırmalısınız.Bunların yerine ballı ılık sut, kakaolu sut, papatya cayı,melisa cayı gibi secenekleri tercih edebilirsiniz.
Sut ve sut urunlerini gunluk beslenme oruntunuzde mutlaka bulundurun. Bu besinlerdeki kalsiyum ve B vitamininin depresyonu azaltmak uzerine etkileri vardır.

Sonuc olarak; mevsime gore doğru beslenme ve vucudun bioritmini takip edip, o saatlere gore gunluk yaşamı duzenlemek yorgunluk, depresyon gibi belirtilerin ortaya cıkmasını engellemekte onem kazanmaktadır.

.

[h=2]İstanbul Diyetisyen uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]