Merhaba Arkadaşlar,
Yazın son sıcaklığını hissettiğimiz bu gunlerde, sonbaharında yaklaşmasıyla, size, bizleri yani ozellikle kadınları tehdit eden sonbahar depresyonundan ve sonbahar depresyonundan kacınmanın yollarından bahsedeceğim.
Sonbahar ve kış aylarında kişilerde depresif belirtilerin arttığı, gecmişte depresyon yaşayan kişilerde bu belirtilerin yeniden tekrarlandığı araştırmalarla desteklenmiş olup, kadınlarda erkeklere gore bu oranların daha yuksek olduğu gozlenmiştir. Peki neden sonbahar gelince daha fazla depresyon riski altındayız? En onemli neden guneşi az gormek. Sonbaharda azalan guneş ışınları, mutluluk hormonu seratonin salgılamasının azalmasına, beyin kimyasının değişmesine ve depresyona neden oluyor. Diğer depresyon sebeplerine gelirsek, iş yukumluluğun artması, havaların serinlemesi ve erken kararması, okulların başlaması gibi sebepler kişilerde ruhsal sorunlar yaratabiliyor.
Sonbahar depresyonundan bahsedip durduk peki kendimizde olup olmadığını nasıl anlıyacağız, belirtileri nelerdir?
· Uzun suredir devam eden enerji azalması,
· Kendini gun icinde yorgun ve bitkin hissetmek,
· Sabah uyanmakta gucluk, yataktan kalkmak istememe,
· Calışmak istememe,
· Eskiden zevk aldığı etkinliklerden artık zevk alamama,
· Huzun ve karamsarlık duyguları,
· İştahta azalma veya artma,
· Cinsel istekte azalma,
· Cabuk sinirlenme,
gibi belirtiler sonbahar depresyonu na girmiş olabileceğinizi gosterir.
Peki sonbahar depresyonuna yakalanmamak ya da cabucak kurtulmak icin neler yapmamız gerekiyor? En onemli ilkemiz ne kadar bulutlu, yağmurlu gunler bizi bekliyor olsa da gun ışığından mumkun olduğunca faydalanmak olmalı. Bulutlu gunlerde bile sabah veya oğlen arasında 20-30 dakika dışarıda gecirmek hepimiz icin cok faydalı olacaktır. İkinci olarak, bize guneş, temiz havadan sonra mutluluk verecek şey spor, hatta en guzeli aktif , tempolu yuruyuş. Gunde 30 dakikalık tempolu yuruyuş yeterli olabilir. Ucuncu olarak , sağlıklı beslenmek cok onemli, hatta sağlıklı beslenmeyle ilgilenmeye başlamak bile bizi mutlu etmeye başlayabilir. Bol bol su icmek, karbonhidrat ve basit şekerlere fazla yuklenmemek bizi zinde tutacaktır. Diğer yapılması gerekenler ise; işyerindeki isteksizliği azaltmak icin sık ve keyifli molalar vermek, sosyal yaşamı yeniden planlayarak keyif alabileceğimiz aktiviteler duzenlemek, canımız istemese bile mutlaka haftasonu programı yapmak, cok uyumamak, zorlada olsa sabah yataktan erken kalkmaya teşvik etmek ayrıca az da uyumamak, gece ortalama sekiz saatlik uykumuzu almak ve en sonuncusu ve belkide en onemlisi yeni hedefler belirlemek, yeni planlarla kendimize itiş gucu sağlamak vekendimizi sevmek.
Burda tabi ki onemli bir noktayı gozardı etmemek gerekir. Belirtilerin cok yoğun yaşanması durumunda profesyonel bir destek kesinlikle alınmalıdır. İlac tedavisi ve psikoterapi sureci ile tedavisi mumkun olan bir rahatsızlıktır.
Bu haftalık konumuz bu kadar, inşallah sizleri yeterince bilgilendirebilmişimdir. Bundan sonraki yazılarımda da cok değişik konularla sizlerle yine bu koşede olacağım. Kendinize cok iyi bakın ve gulucuklerin yuzunuzden eksik olmasına izin vermeyin. Goruşmek uzere.
ESRA DALMAZ
[h=2]İstanbul Psikoloji uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Sonbahar depresyonu?
Sağlık0 Mesaj
●25 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Sonbahar depresyonu?