Solunum fonksiyon testleriSolunum fonksiyon testleri
Solunum fonksiyon testleri spirometre denilen cihazlarla yapılan , akciğerlerin kapasitesini ve fonksiyonel durumunu objektif olarak olcmeye yarayan , goğus hastalıkları uzmanlarının en sık başvurduğu tanı yontemidir. Yani bu test ile, bir solukta akciğerlerin alabildiği hava hacmi ve ardından bu havanın guclu bir şekilde dışarıya verilmesi sırasındaki hava akım hızı olculebilir.

Solunum fonksiyon testleri hangi durumlarda gereklidir?
Nefes darlığı, hırıltı veya uzun suren oksuruk şikayetlerinde
Astım veya KOAH (Kronik Bronşit, Amfizem) tanısı konulması ve bu hastalıkların birbirinden ayırımında,
Bilinen Astım ve KOAH hastalarının takibinde, tedavilerinin duzenlenmesinde,
Akciğer hastalığı gelişmesi riski olan kişi ya da grupların taranmasında (Anne - babasında astım olan, ara sıra gıcık tarzı oksuruk gibi cok belirgin olmayan şikayetler tanımlayan, astım acısından genetik riski yuksek kişiler; sigara icenler, maden ocağı calışanları)
Genel anestezi alacak solunum veya alerji problemi olan hastalarda, ameliyat oncesi değerlendirme ve gerekli tedbirleri almak icin
Doğumsal ya da sonrada oluşmuş goğus deformitelerinin (şekil bozukluklarının) solunuma etkisini araştırmak amacıyla yapılır.
Solunum Fonksiyon Testleri spesifik uniteler dışında, mumkunse Goğus Hastalıkları Uzmanı tarafından yapılmalı ve değerlendirilmelidir.

[h=2]İstanbul Goğus Hastalıkları uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]