Dunyada olduğu gibi Turkiye'de de solaryum hızlı bronzlaşmanın en ekonomik yolu olarak son yıllarda giderek artan olcude talep gormektedir.Dunyada bronzluğun hala modasının gecmediği, solaryuma gencler arasında cok fazla talep olduğu gozonunde bulundurulursa ,ileri yaşlarda kanser gelişme riski duşunulduğunde bu konuda bir sağlık politikası oluşturulması gundeme gelmiştir.
Solaryumlarda kullanılan yapay UV lambaları % 95 oranında UVA ,% 5 kadar da UVB ışını yayarlar . UVA ışını deri yaşlanmasında daha etkili olurken UVB ışını deri kanserleri ve melanom oluşumundan sorumlu tutulmaktadır. UV radyasyon ile deri kanseri arasındaki ilişki cok basittir. UV radyasyona maruz kalınan sure arttıkca deri kanseri gelişme riski de artmakta, ayrıca deri daha hızlı yaşlanmaktadır. Ozellikle hızlı veya 10 dakikada bronzlaştıran cihazlar olarak tanıtılan cihazlar oldukca yuksek dozda UV ışığı yaydıklarından oldukca sağlıksızdırlar ve uzak durulması gerekmektedir. 2012 yılında yayımlanan bir derlemede de solaryumun 35 yaş altında kullanımının melanom gelişme riskini yuzde 87 artırdığı ve yıllık kullanım sayısı yukseldikce melanom riskinde de artış meydana geldiği, kanserojenik etkinin ortaya cıkmasının 10-15 yıllık bir surec gerektirdiğinden gelişmesi beklenen melanom sayılarının artacağının tahmin edildiği kaydedilmiştir.
Dunya Sağlık Orgutu, ultraviyole solaryum cihazlarının bircok kişide kansere neden olduğunu belirtmiş ve Uluslararası Kanser Araştırma Merkezi de, 2009 yılında solaryumu Sınıf 1 kanserojen olarak belirlemiştir.
Butun bu bilgileri ışığında solaryumların tamamen sağlıklı bronzlaşma sağladığından bahsetmek mumkun değildir. Ozellikle filtreleri ve ampulleri zamanında değiştirilmeyen hatta filtreleri sokulup kullanılan nispeten piyasaya gore ucuz seans fiyatlarına sahip salonlarda risk daha da fazla olmaktadır. Ayrıca deri kanseri oluşma riski kişinin deri tipine, yaşına, aldığı toplam doza ve seans sayısına, vucudunda bulunan benler gibi bircok etkene de bağlıdır.
Solaryuma dunyada ilk yasak Brezilyada uygulanmaya başlamış sonra Belcika, Avusturya, Almanya, İspanya, Kanada gibi bircok ulkede ve Avustralya 'nın bircok eyaletinde 18 yaş altındakilerin solaryum kullanımı yasaklanmıştır. Amerikada Illinois eyaletinde ocak 2014 ten beri 18 yaşın altındakiler ebeveynlerinin izni olsa dahi solaryuma girememektedirler.
Turkiyede bu konuda sağlık Bakanlığı 2010 yılından beri benzer bir calışma yurutmektedir. Ocak 2015 ten itibaren yururluğe girmesi beklenen yonetmelikte 18 yaş altında solaryum kullanılması yasaklanarak 18 yaş ustu kullanıcıların onam formu imzalayarak bilincli şekilde solaryum kullanmalarına izin verilecek ve solaryum merkezlerinin standardizasyonuda yeniden duzenlenecek.
Burada dikkat edilmesi gereken nokta insanlarda şu bilinci oturtmak olmalıdır; tabii ki de birkac kez solaryum kullanarak kanser olunmaz ama solaryumun sağlık etkilerini, risklerini bilerek, solaryum kullanılmalıdır. Solaryumu kullananların her turlu olası sağlık ve yan etkilerinden kanser gelişiminden mutlaka bilgilendirilmiş olmaları gereklidir.
Solaryum kimlere uygulanmamalıdır;
Tip1, yani hassas cildi olanlar, 18 yaşından kucukler, cok sayıda beni bulunanlar, cocukluk cağında sık guneş yanığı oykusu olanların, premalign veya malign cilt lezyonları bulunanların, guneşe bağlı ciltlerinde leke ve iz oluşmuş kişiler, kozmetik urun kullananlar, ilac kullananlar.


[h=2]İstanbul Dermatolog uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]