Bahar ayı ile birlikte alerjik şikayetlerde de artışlar gorulmeye başladı. Ozellikle ust solunum yoluna ait olanlar; burun, boğaz, kulak, goz şikayetlerinde artış cok daha belirginleşti.
Bahar nezlesi, saman nezlesi gibi isimleri olan bahar alerjisi; en cok burunu etkiler. Su gibi burun akıntıları, sabah aksırıkları, burun tıkanması, genizde kaşıntı ve dolgunluk hissi, kulakta kaşıntı ve gozlerde sulanma, kaşınma gibi rahatsız edici belirtiler de eşlik edebilir. Hepsi bir arada olabildiği gibi bunların sadece bazıları gorulebilir.
Bahar nezlesi, polen alerjisi ile ilişkili bir hastalıktır. Vucutta alerjik reaksiyonların gelişebilmesi icin once alerjenle karşılaşılır; bağışıklık sistemi onu alıp tanır, hafızasına kaydeder. Daha sonra aynı veya cok benzeyen bir antijenle karşılaşınca; daha onceden tanımladığı bir duşmanı gorduğu icin alarm verir. Bu duşmanı yok etmek icin savaş başlatır. Bağışıklık sisteminin sinyalleri ile kan dolaşımındaki savaşcı hucreler bolgeye gelir, o alerjeni yok etmeye calışır. Bunun icin salgılanan kimyasal maddeler, bolgede salgıların da artmasına, kılcal damarlardan sızan serum odem oluşmasına yol acar. Burun akıntısı ve tıkanması, alerjenlerin irrite eden etkileri ile uyardıkları aksırık refleksine yol acar.
Polenlerin bu alerjik uyarıyı yapabilmesi icin belli buyuklukte olması gerekir. Alerjen ozellikteki polenler, cıplak gozle cok zor gorulebilecek toz zerresi boyutlarındadır. Kavak ağaclarından salınan kocaman pamuklar havada ucuştuğunda, genellikle o suclanır. Oysa esas suclu, gorulmeyenlerdir.
Renkli ciceklerin polenleri de genellikle nisbeten buyuk yapıdadır. Ruzgar etkisi ile cok uzaklara savrulamaz, yere duşer. Sadece yakın temas, cicek koklamak gibi durumlarda alerjik etki yapabilir. Gosterişsiz, ot, ağac veya ciceği de yeşil renkli olan bitkilerde polen alerjisi riski daha yuksektir. Arpa, buğday gibi tarla bitkilerinin polenleri alerjen olabilir. Bu bitkilerin gıda olarak alınmasına engel değildir. Sorun olan; vucudun bu polenleri solunum yolundan almasıdır.
Her insanın hedef organı farklıdır. Alt solunum yolu daha hassas ise, oksuruk, nefes daralması; yani astım belirtileri olur. Ust solunum yolları daha hassas ise, alerjik nezle, goz nezlesi, geniz ve kulak kaşıntısı gibi belirtilere yol acar.
Peki nasıl korunalım?
Polen alerjisi olan kişiler, bahar aylarında ozellikle kuru ve fırtınalı havalarda zorunlu olmayan acık hava aktivitelerini en aza indirmelidir. Kıra, pikniğe, ormana daha az gitmelidir. Cocuk okula gitmeli, beden eğitimi dersine girmelidir. Sadece ekstraları azaltmak yeter. Tabii bu arada tedaviyi planlayan hekimle de iletişime gecerek uygun koruyucu ve tedavi edici ilacları kullanmalıdır.
Sabah guneş havayı ısıttıkca polenler de yavaş yavaş havaya yukselir , oğleye kadar ev hizasına cıkar. Polen alerjisi olan kişinin penceresi acıksa iceri girip şikayete yol acar. Polen alerjisi onlalar, odalarını oğleden sonra havalandırmalıdır.
Uzun saclı cocukların gun boyu saclarının arasına giren polenler, gece yatarken nefes yolu ile iceri girmeye devam edeceği icin akşam sacları yıkamak, gunduz sacını sıkı bağlamak veya şapka gibi bir koruyucu ile polenle teması azaltmak yarar sağlayabilir.
Polenlerin bir diğer giriş yolu goz ise, guneş gozluğu kullanmak kısmen engelleyebilir. Yuze maske takmak pek tavsiye edilmez. Maskenin iccine hapsolan polenlerin solunum yoluna girmek icin daha uzun zaman bulma olasılığı artar.
[h=2]İstanbul Cocuk Doktorları uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Sokaktaki tehlike- polenler- bahar alerjisi
Sağlık0 Mesaj
●23 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Sokaktaki tehlike- polenler- bahar alerjisi