Smear testi rahim ağzının kotu huylu (habis, malign) veya kotu huylu bir hastalığa donuşme potansiyeli olan (premalign) değişikliklerini saptamak amacıyla yapılan bir tarama testidir.Şikayeti olmayan, 18 yaşını doldurmuş ve seksuel yaşamı başlamış bayanlara, yılda bir yapılması onerilmektedir. 1940’lardan bu yana, rahim boynu kanseri olan kadınlarda olum oranı yuzde 70 azaldı. Bunun en onemli nedeni, kadınların coğunun ‘PAP smear testi’ ile taranmasıdır.
Bu test kesin tanı koydurmaz ancak bize yol gosterir , eğer test sonucu bir anormalliğe rastlanılırsa ust duzey araştırmalar yapmak (biyopsi , kolposkopi , konizasyon vs...)şarttır.
Alınış Şekli:
NASIL YAPILIR?
Test, jinekolojik muayene esnasında, bir ozel fırca veya tahta cubuk yardımı ile rahim ağzı bolgesinden salgı alma esasına dayanıyor. Kesinlikle cerrahi bir işlem değil. Dokuya zarar vermeyen ve acı uyandırmayan bir uygulama. Suruntu materyali olan salgı, lam denilen ince bir cam uzerine yayılıp, patologa gonderilir. Patoloji laboratuvarında boyama işlemlerinden gecirilen cam, mikroskop altında incelenerek, değerlendirilir. İnce yayma teknikle, Human Papilloma Virus(HPV) tayini de yapılır.
NASIL DEĞERLENDİRİLİR?
Değerlendirmede, biri klasik ve eski olan, Class 1, 2, 3, 4 ve 5 olarak isimlendirilen beş sınıf esasına dayanılan, sınıflandırma yontemi, diğeri ise Bethesda sistemi denilen yeni yontem kullanılır. Amac, normal hucreleri, atipik hucreleri veya ara hucreleri, tanımlanıp daha ileri tetkik veya takip konusunda tavsiye bildirmektir.
HPV ve SMEAR TESTİ
Pap smear’deki koilositik değişiklikler HPV enfeksiyonunun varlığını duşundurur ve HPV icin uyarıcı hucrelerdir. Smear testinde koilosit hucrelerinin gorulmesi serviks vagina ,vulva ve anusun (makat) HPV lezyonları yonunde kolposkopik değerlendirme ile incelenmesini gerektirmektedir.Koilositoz ve HPV sıklıkla ASCUS ,LSİL ve CİN 1 olarak smear testinde karşımıza cıkar.
Dikkat edilmesi gereken noktalar
Smear alınmasından once 24 saat sure ile cinsel ilişkide bulunulmaması sonucların daha guvenilir olmasına yardımcı olur.
Smear alınmasından once en az 72 saat sure ile herhangi bir vajinal krem ya da ilac kullanılmamalı, vajinal duş yapılmamalıdır.
Test icin en ideal zaman son adet kanamasından 10 gun sonrasıdır
Kanama varlığında adet kanaması gibi cok miktarda değilse smear alınabilir.
Onemli olan noktalardan birisi de smear'ı değerlendirecek olan patoloğun ozellikle bu konuda deneyimli olmasıdır.
Guvenilirliği nasıldır.
Smear taramasında yanlış negatif oranı yaklaşık %25'dir. Yani klinik olarak habaset olduğu halde smear'ın normal cıkması olasılığı %25'dir. Burada smearın alınış tekniğindeki hatalardan patoloğun deneyimine kadar pekcok faktor rol oynar.
Smear testinin onemi
Genelikle rahim ağzı normal hucrelerin, kanser hucrelerine gecişi ani değildir. Belirti verneyen ve pre-malin denilen, kanser oncesi hastalıklar, yılda bir Pap test yaptıranlarda, bu donemde farkedilir. Kanser oncesi hastalıkların tedavisi cok kolay ve cok başarılıdır. Hasta, kanser teşhisi almadan fark edilmiş ve buyuk tedavi işlemleri gerektirmeden tedavi edilmiş olur. Gelecek olan bir kanserden de kurtulur. Pap Smear Testi, yılda bir yaptırabilen ve bu uygulamayı tum populasyona ulaştırabilen uygar ulkelerde Rahim Ağzı Kanseri (Serviks Kanseri)ne rastlamak nadirdir.
Yapılma Sıklığı
Normal kabul edilen, şikayeti olmayan ve daha onceki Pap smear testleri normal cıkan bayanlara yılda bir uygulanır. Şupheli sonuc alınan durumlarda, eğer ileri bir tetkik yapma gerekliliği yoksa, daha sık aralıklarla yapılabilir. Pap smear testin normal rapor edilmesi, hastanın genital normal olduğunu kanıtlamaz. Rahim ust kısmı ve yumurtalık kanserlerini taramaz.
Ayrıca jinekolojik muayenenin yapılması, rahim ust kısmı, ve yumurtalıklara ait değerlendirme icin de sonografik incelemeden gecmesi, yıllık kontrol acısından onem taşır.
Pap smear’deki koilositik değişiklikler HPV enfeksiyonunun varlığını duşundurur ve HPV icin uyarıcı hucreslerir. Hicbir HPV veya genital siğil şikayeti olmayan kadınlarda da rutin “pap smear” testi sırasında bulunabilir, veya takipte olan HPV li kadınların smearinde ortaya cıkabilir. HPV virusunun yaklaşık 100 kadar tipi tanımlanmış ve bunlardan 20 tanesinin genital sistem enfeksiyonlarına yol actığı gosterilmiştir HPV’nin 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58 ve 68. tipleri kanser acısından daha yuksek ve riskli HPV tiplerdir. Kondilomların %90’ından fazlası HPV DNA icerir.
Smear testi değerlendirmesinde ve tedavinin planlanmasında virus tiplendirilmesinin gerekliliği konusunda henuz bir goruş birliği bulunmamaktadır, fakat son yıllarda şupheli durumlarda HPV _DNA tetsit veya diğer adı ile “HPV Test” yapılması gerektiğine inanan hekimlerin sayısı artmaktadır.
Smear testinde koilosit hucreleri atipi ile birlikte olsun veya olmasın,koilositozun mevcudiyeti serviks vagina ,vulva ve anusun (makat) HPV lezyonları yonunde kolposkopik değerlendirme ile incelenmesini ve gerekli tedaviyi gerektirmektedir.Koilositoz ve HPV sıklıkla ASCUS ,LSİL ve CİN 1 ile beraberdir ve boyle değerlendirlir. Nadiren koilositoz yani koilosit hucreleri smear testinde gorulmesine rağmen herhangi bri başka atipi eşlik etmediği icin sonuclar ASCUS ,LSİL ve CİN 1 olarak değerlendirilmeyebilir. Fakat unutmamak gerekir ki “koilositoz” varlığı uyarıcıdır , iyi bir inceleme ve gerekirse tedavi gerektirir.
[h=2]İstanbul Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Smear (smir) testi ve genital siğil - kondilom
Sağlıklı Yaşam0 Mesaj
●30 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Sağlık Forumları
- Sağlıklı Yaşam
- Smear (smir) testi ve genital siğil - kondilom