Herkese merhabalar arkadaşlar, yine bir ROM rehberi ile karşınızdayım. Daha once CM11 kurma rehberi yapmıştım, şimdi ise Stock ROM kuracağız.
Peki nedir bu Nordic Stock ROM?
Nordic Stock ROM, Nordic adlı bir yerde cıkan telefonun orijinal halidir. Ama cok daha guncel, yani S3 Mini Nordic adlı yerde, her ay guncelleme alıyor, bizde şimdi bunu yukleyeceğiz.

Bunu kurunca telefon garantiden cıkar mı?
Cıkacağını sanmıyorum cunku orijinal Stock ROM cunku. Cıkarsada cıksın, garantinin bir onemi yok, herşeye kullanıcı hatası diyorlar zaten.

Bu ROM'da gelen yenilikler nedir?
Oncelikle, gorunum ve surum değişmemiş aynı yani. Ama telefon cok daha stabil ve pili cook daha iyi gidiyor. Ve ROM bu ay cıkmış, yepyeni yani. Kurulumu anlattıktan sonra, bunları daha iyi acıklayacağım.

Şimdi kuruluma gecelim.

Gerekenler :
S3 Mini I8190
Orijinal USB kablosu
Odin
Nordic Stock ROM dosyası

Oncelikle Sanmobile adlı siteden uyelik alıyoruz : Register at SamMobile
Daha sonra aldığımız uyelik ile oturumumuzu acıyoruz ve verdiğim linkteki "download" yazısına basıp ROM'umuzu indiriyoruz. Firmwares | SamMobile İndirdikten sonra zip'ten cıkartıyoruz.

Bunu indirdikten sonra "Odin" adlı programımızı calıştırıyoruz. PDA kısmına basıyoruz, ve indirdiğimiz Nordic Stock ROM'u gosteriyoruz. ROM'u sectiğinizde Odin yanıt vermeyebilir, bekleyin kapatmayın duzeliyor kendisi.
(Ben Nordic'i attıktan sonra dosyayı sildim, o yuzden başka ROM dosyasını gosterdim. Siz indirdiğinizi gostereceksiniz.)

Telefonumuzu kapatıyoruz ve ses acma + kilit tuşu + home tuşuna basılı tutarak recovery'e giriyoruz, ses kısma tuşu ile aşağı inerek "wipe daha and factory reset"e geliyoruz, sonrada kilit tuşuna basıyoruz, yine ses kısmayla aşağı inip "yes"in ustune gelip kilit tuşuna basıyoruz. İşlem bitince ana ekrana geri donuyor, bu sefer ise "wipe cache partition" yapıyoruz ve telefonun bataryasını cıkartıp 20 saniye kadar bekliyip takıyoruz. Şimdi ise telefonu ses kısma + kilit tuşu + home tuşlarına basılı tutarak download modda acıyoruz.
Bize bir soru soruyor, ses acma tuşuna basarak geciyoruz bu soruyu.

Şimdi telefonumuzun orijinal USB kablosunu takarak bilgisayara bağlıyoruz, ve Odin'den start'a basıyoruz. ROM Yuklenirken bilgisayarınızda başka işlemler yapmayın, Odin bazen yanıt vermiyor sakın kapatmayın bekleyin sabırlı olun. En fazla 10 dakikada yukleniyor. Telefonun hoş geldiniz ekranı gelene kadar kabloyu cekmeyin. ROM Yuklendikten sonra telefon kendini yeniden başlatacak, ilk acılış olduğu icin uzun surecektir (10 dakika kadar), sabırlı olun.
Ve ROM'umuz kuruldu, şimdi incelemeye gecebiliriz.

Bu ROM'da şarj fazlasıyla uzun gidiyor, parlaklığı hep ortada tutun.

Yeni bildirim sesleri gelmiş, veya vardı ama ben uzun suredir Stock ROM kullanmadığım icin bilmiyorum.

Kamera iyileştirmeleri olmuş, daha hızlı netliyor ve daha guzel cekiyor. Bilgisayarımda baya kirliymiş.
(Resim buyuk boyutlu olduğu icin Technopat Sosyal'e yuklenmedi.)

Stabillik konusuna gelirsek CM kullanan arkadaşlar bilir, gayet hızlı calışıyordu telefon. Guvenin bana bu ROM'da cok daha hızlı calışıyor, ve bu ROM'un hicbir sorunu goremedim.
Belki bilmeyenler vardır (ozelliklede kızlar bilmiyor, genelde coğu aldığı gibi sim kartı takıp kullanıyor ) uygulamaları gizlemeyi gostereceğim.
Oncelikle menuye giriyoruz, daha sonra telefonun sol tuşa dokunuyoruz. Acılan menude aşağı iniyoruz ve uygulamaları gizle diyoruz. Burada menude gormek istemediğiniz her uygulamayı gizleyebilirsiniz (ozellikle samsung uygulamalarını gizlemenizi oneririm). Gizlediklerinizi geri getirmek icin, yine menuye girip sol tuşa dokunun, aşağı inin ve gizlenen uygulamaları goster diyin.

ROM'un Tek kotu yanı var, oda OTA'nın calışmaması. OTA Ne derseniz, OTA ayarlardaki guncelleme kısmı. Dediğim gibi Nordic'de bizim telefon 1 veya 2 ayda bir her guncelleme alıyor, ama ayarlardaki guncellemelerde gozukmuyor guncelleme. O yuzden guncelleme cıkınca Sanmobileden bakıp, Odin'den atmanız gerek. Bu ROM'u herkese oneririm, yazımı okuduğunuz icin teşekkur ederim. Hoşcakalın!