SuperFreezZ nedir?
SuperFreezZ; Android işletim sistemi icin acık kaynak kodlu olarak geliştirilen, arka planda bulunan veya kendisini arka plana atan uygulama ya da oyunları dondurarak batarya omrunuzde azalmasını engelleyen bir uygulamadır. Batarya omrunun azalmasını engellemesinin yanında, arka plan uygulamaları tarafından herhangi bir veri akışı sağlanıyorsa, bu uygulamaların da veri akışını keserek veri kullanımınızı da korumaktadır. Bu sayede hem batarya kullanımı konusunda, hem de veri akışı konusunda tasarruf sağlamış olursunuz.
SuperFreezZ
SuperFreezZ'i kullanmamı gerektirecek nedenler nelerdir?
Bu soruya gelmden once, SuperFreezZ dışında başka uygulamaların da Android uzerinde arka plan uygulamalarını dondurabildiklerinden bahsedebiliriz. Bu konuda en populer seceneklerden birisi, Greenify olacaktır. SuperFreezZ'i kullanmadan once kendisini telefonumda uzun bir sure boyunca kullanmıştım fakat acık kaynak kodlu uygulamaların arasında araştırma yaparken, daha basit ve daha kullanışlı olduğunu duşunduğum uygulamalar ile karşılaşmıştım fakat aralarından SuperFreezZ'i kullanmayı daha uygun bulmuştum.
Araştırmalarım sonucu SuperFreezZ'i kullanmaya başlarken, Greenify'ı kullanmama kararı aldım. Cunku Greenify'ın kaynak kodu, geliştiriciler icin sunulmuyor ve aynı anda aynı işlevi yapan uygulamalar problem cıkarabilme potansiyeli taşımaktaydılar. Yani, kendilerini surekli olarak uyutup kararlı bir şekilde calışamayabilirler. Bu yuzden Greenify ile yollarımı ayırıp, SuperFreezZ ile yeni bir sayfa acmaya başladım. Eğer Greenify'ı kullanmak istiyorsanız, tabii ki de kullanabilirsiniz. Bu tamamen sizin kullanım alışkanlığınıza bağlıdır. Ben sadece farklı uygulamaları da denemeyi ve araştırmayı sevdiğimden dolayı, farklı uygulamalara anlık olarak geciş yapabiliyorum. Bu yuzden kimseye bir zorlama şeklinde oneri yapmamaya calışıyorum. SuperFreezZ gibi, Greenify da oldukca yeterlidir ama acık kaynak olarak geliştirilmemektedir.
SuperFreezZ ve Greenify arasındakitek onemli noktayı belirttiğimize gore, SuperFreezZ'in hangi konularda başarılı olduğundan bahsedebiliriz. SuperFreezZ sayesinde:
Arka planda calışan uygulamarınızı, tıpkı gorev yoneticisi uzerinden goruntuler gibi inceleyebilirsiniz. Fazla kullanmamanızın beraberinde, gereksiz olarak arka planda veri akışı sağlayan veya batarya omrunu azaltan uygulamaların uzerinde tasarruf sağlayabilirsiniz. SuperFreezZ arka planda ne kadarlık batarya oranı tuketir?
Arka planda bulunan uygulamarı inceleyebilmesi icin SuperFreezZ'in de arka planda uyutulmaması gerekir. Arka planda surekli olarak calışacağından dolayı, batarya tuketimi konusunda da bir duşuş yaşanacaktır ve bu durum oldukca normaldir. Cunku bu tarz uygulamar surekli olarak arka plandaki uygulamaları incelemeleri gerekmektedir fakat yuksek oranda batarya omrunu tukettiklerini hic gozlemlemedir. Tabii bu konuda telefonunuzun batarya kapasitesi de onemlidir. Cok eski bir cihaz icerisinde az batarya kapasitesi bulunacağından dolayı, arka planda calışmasını gerektirecek batarya gucune erişemeyecektir ve batarya hızlı bir şekilde azalacaktır fakat gunumuzdeki telefonlarda, hatta ve hatta giriş seviyesi olan telefonlarda da bu azalışı gozlemlemeyebilirsiniz. Bu konuda dert etmemeniz gerekmektedir.
Arka plandaki uygulamarın batarya konusunda gereksiz tuketim yapmalarını duşundukten sonra, bu tarz uygulamarın batarya tuketimi konusunda oldukca başarılı olduklarını gozlemyebilirsiniz. Bu yuzden; arka plandaki gereksiz uygulamarın tukettikleri batarya oranına gore daha az batarya tuketimi yapacağı kesin olarak gozukecektir.
SuperFreezZ'i nereden indirebilirim?
SuperFreezZ'i, yalnızca F-Droid uzerinden indirebilirsiniz. F-Droid, acık kaynak kodlu projeler olarak geliştirilen uygulamaların ve oyunların bulunduğu bir mağazadır.

SuperFreezZ Uygulama durdurucu | F-Droid - Free and Open Source Android App Repository F-Droid, Android platformu icin FOSS (Ozgur ve Acık Kaynaklı Yazılım) uygulamalarının kurulabilir bir kataloğudur. İstemci; uygulamaları taramayı, kurmayı ve guncellemeleri aygıtınızda izlemeyi kolaylaştırır.

SuperFreezZ'i indirdikten sonra yapılması gereken ayarlar bulunmakta mıdır?
SuperFreezZ'i indirdikten sonra onemli olarak gorduğum bazı secenekler bulunmaktadır.
Secenekleri duzenlemek icin, sağ ustte bulunan ust uste uc noktaya tıklayarak yukarıdaki ekran goruntusunde de gozuken ayarlar menusu uzerinden erişebilirsiniz.
Ayarlar menusune giriş yaptıktan sonra, ayarlar menusu uzerinden oncelikle Uygulamalar listesi seceneklerine goz atabiliriz.
Uygulamalar listesi alanının icerisinde bulunan ve ilk secenek olan Listedeki ozel uygulamarı goster seceneğini kurcalamanızı tavsiye etmem. Cunku telefonunuzun başlatıcısını, SuperFreezZ'in kendi işlemini ve sistem uygulamalarını arka planda durdurmanız herhangi bir fayda sağlamayacaktır. Bu yuzden bu alanı direkt olarak gecebilirsiniz.
Bir sonraki alanda, Standart dondurma modu (kullanıcı uygulamarı) seceneğini Always freeze olarak secmenizi oneririm. Bu sayede sistem uygulamarınızın dışındaki kullanıcı uygulamalarınızın direkt olarak tek bir eylem ile dondurulmalarını sağlayabilirsiniz. Tek bir eylemden kastım, ana sayfanıza ekleyeceğiniz bir kısayol olarak duşunebilirsiniz. Bunun icin ana sayfanıza SuperFreezZ'in Dondur adındaki widget ogesini eklemeniz gerekmektedir. Eğer ana sayfanıza bir widget eklemek istemiyorsanız, uygulama icerisindeki yıldırım işareti ile de bu işlemi gercekleştirebilirsiniz. Bu işlem sayesinde, arka plandaki uygulamarınız ve oyunlarınız sırasıyla ve otomatik bir şekilde dondurulmaya başlayacakladır.
En sonda bulunan alanda, Standart dondurma modu (sistem uygulamarı) seceneğini Never freeze olarak secmenizi oneririm. Bu sayede sisteminizde calışması gereken onemli uygulamara elle mudahele edilmesini onleyebilirsiniz ve tekrardan ayarlar menusune donebilirsiniz.
Ayarlar menusune tekrardan dondukten sonra, Uygulamaları dondurma alanına goz atabilirsiniz. Bu alanda, Uygulamaların dondurulmasını otomatikleştir seceneğini etkinleştirmenizi oneririm. Bu sayede, kullanıcı uygulamarınızı otomatik bir şekilde dondurma işleminizi sağlayacaktır.
Belirttiğim secenekler dışında, yapmanızı onerdiğim başka secenekler bulunmuyor. Uygulamanın arayuzu icerisinden, dondurulması gereken uygulamalar icin sadece yıldırım simgesine tıklayabilirsiniz veya ana sayfanıza bir adet kısayol ekleyebilirsiniz. Bu tercih tamamen size kalmış durumdadır.
SuperFreezZ hakkında sormak istediğiniz sorular, eksik bulduğunuz alanlar veya makalenin anlatımı konusunda onerileriniz bulunuyorsa, konu icerisinde belirtebilirsiniz.