Skolyoz ( omurga eğriliği) omurganın; sağ ya da sol yana doğru eğrilmesi anlamına gelmektedir.
Normal ve sağlıklı omurgada omurlar arkadan bakıldığında duz bir hat şeklinde uzanır. Skolyozda ise; ( yukarıdaki fotoğrafta olduğu gibi) omurlar sağa ve sola doğru yer değiştirir ve aynı zamanda kendi eksenleri etrafında da donebilir.
Omurgaya arkadan bakıldığında S şeklinde belli olabilir ya da hicbir belirti vermeyip one doğru eğildiğinde ya da rontgen yardımıyla teşhis konulur.
Gunumuzde bir cok insanın omurgasında az ya da cok olacak şekilde skolyoz vardır. Bu da daha cok cantaların tek taraflı kullanılması ve bilgisayar başındaki yanlış duruşlardan kaynaklanabilmektedir. Eğer 10 dereceden fazlaysa ve varsa yapılacak gerekli tetkikler sonrasında skolyoz tanısı konulur ve hemen tedaviye başlanması gerekebilmektedir Erken teşhis ve tedavi de yuzde yuze yakın başarı şansı vardır.
*Skolyozun Belirtileri Nelerdir?
1)Kalcalar ve omuz seviyeleri arasında eşitsizlik goruluyor.
2)Goğus kafesinde asimetri ve bir kurek kemiğinde yukselti olabiliyor.
3)Bir bacağın daha uzun olduğu hissine kapılmak.
4)Kollar ile vucut arasındaki mesafesinin ve vucut goruntusunun bozulması.
5) Rastgele cekilen rontgen filmlerinde fark edilebiliyor.
6) Antrenor ya da beden eğitimi fark edebiliyor.(Cumle anlaşılamamaktadır)
*Skolyoz Tipleri Nelerdir?
1) Doğuştan ( konjenital)

2) Polio ( cocuk felci) : Beyin felci veya kas erimesi gibi durumlardan oturu kas felci oluşabilir. Bu da durduk yere skolyozun oluşmasına neden olabilir.
3) İdiyopatik Skolyoz: Skolyozda en sık gorulebilen ceşittir. Kalıtsal olabileceği duşunulmektedir. Daha cok ergenlik doneminde ortaya cıkar. Kız cocuklarında psikolojik sorunlara bile dayanabilir. O donemde kız cocuklarının goğuslerini saklama cabası bile skolyoza neden olabilmektedir.. Cocuğun omurgası buyuyunceye kadar duzenli bir şekilde kontrol edilmesi gerekir. One doğru eğilmede daha cok fark edilir ve ameliyatlık duruma gelmeden tedaviye başlanılması gerekir.
4) Serebral Palsi : Spastik olan hastalarda skolyoz cok fazla gorulebilmektedir. Surekli tekerlekli sandalyede oturmak zorunda kalan hastalarda da oturma pozisyonundan oturu skolyoza rastlanabilmektedir.
**SKOLYOZ TEDAVİ YONTEMLERİ:
Başta da belirttiğimiz uzere erken teşhis edildiğinde buyuk başarı sağlanabilmektedir.
-Yuzde yirminin altında skolyozu olanlar gozlem altında tutulur. Egzersizler verilir. Kasları guclendirmek icin pilates,yuzme vs onerilir.
-Yuzde otuz ve uzerinde olan skolyozlara da ilerlememesi icin korse onerilir.
-Yuzde kırk ve uzerinde olan skolyozlarda ise istisnai haller haricinde cerrahi yontem kacınılmaz olabilmektedir.. Ergenlik doneminde omurgası buyumekte olan bir cocuk icin de istisnai haller haricinde cerrahi yontem kacınılmaz olabilmektedir.
[h=2]İstanbul Beyin Cerrahi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]