Skolyoz omurganın yana doğru 10 dereceden fazla carpıklığıdır. Bir hastalık değil, bircok hastalıkla birlikte gorulebilen bir şikayettir. Skolyoz kelimesi Yunanca “carpık” anlamına gelmektedir. Omurganın en yaygın şekil bozukluğudur. Ozellikle 30 dereceyi gecen skolyozlar adolesan (ergenlik) donemde kızlarda erkeklere oranla 8-10 kat fazla gorulmektedir. Gorulme sıklığı da yaş gruplarına gore %0,5-3 arasında değişir.

Gunumuzde eğriliği tama yakın duzelten yontemler geliştirilmesine rağmen, nedeni konusunda kesin bir sonuca ulaşılamamıştır. Skolyozun bir kısmı omurgada yapısal değişikliklere neden olmayan postural ve tek taraflı bacak kısalığına bağlı dengeleyici skolyozlardır. Diğer bir kısmı ise ağrıya bağlı olan tiptir. Omurgada yapısal değişikliklere sebep olan skolyozlar temelde 3 tiptir; sebebi bilinmeyenler (idiopatik), doğuştan omurga anomalisine bağlı olanlar (konjenital) ile adale ve sinir sistemi problemleri nedenli olanlar (noromuskuler). İdiopatik olanlar butun skolyozların % 80’nini oluştururlar. Gorulme yaşına gore uc gruba ayrılır. Bunlar infantil (0-3 yaş), guvenli (3-10 yaş) ve adolesandır (10-18 yaş). Adelosan tip en sık gorulendir.

Ailelerin genellikle cocuklarında bir duruş bozukluğu olduğunu fark etmeleri ile doktora başvuru olur. Duruş bozukluğu bir omuzun yuksekliği ya da bel girintilerinde asimetri şeklinde gorulebilir. İleri derece eğriliklerde nefes darlığı ve kalp problemleri gorulebilir. One eğilme testi ile sırtta oluşan eğrilik ve kamburluk belirginleşir. Rontgen, bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans (gerekli hastalarda) ile gerekli olcumler, anormal omurgalar, deformiteler ve spinal kord problemleri tespit edilir. İnfantil ve juvenil tiplerde eğriliğin ilerlemesine gore tedavi planlanır. Adelosan eğriliklerin 40 dereceden kucuk olanları, korse ve ayakkabı modifikasyonları ile takip edilebilir, ama bu uygulamaların etkinliği tartışmalıdır. 40 derecenin uzerindeki eğrilikler cerrahi olarak tedavi edilir.

Tedavi genellikle eğriliğin tama yakın duzeltilmesi ile sonuclanır.Hastalar bir kac gunde yurutulur, iki veya uc hafta icinde okullarına devamı sağlanır. Ameliyat sonrası donemde 2 ay kadar korse kullanılır. 1 yıl sonra aktif sporlara donebilir. Hastaların boyları ameliyat sonrasında 3-6 cm uzayabilir.
Skolyoz Ornekleri
Tedavi Oncesi & Tedavi Sonrası



[h=2]Kocaeli Ortopedi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]