Merhaba arkadaşlar,
Bu rehberimde size daha once yuklemediğiniz, yukleyip kaldırdığınız fakat dosya yoneticiniz tarafından hÂlen yuklu gozuken uygulamaları nasıl kaldırabileceğinizi anlatacağım.
İlk olarak bu işlemler icin bilgisayarın şart olduğunu soylemem gerek. Ayrıca bu ilk rehberim, eksikliklerimi ve yanlışlarımı yanıt olarak bırakırsanız ilerleyen rehberlerde bunları duzeltmek icin gayret edeceğim.

Bu uygulamaların hÂl yuklu gozuktuğunu nasıl anlayabiliriz?​Dun Sosyal'de WhatsApp'ı yukleyemediğime dair konu acmıştım. WhatsApp'ı Play Store uzerinden arattığımda Yukle butonu cıkıyordu fakat bastığımda Uygulama Yuklenemedi hatası alıyordum. Alternatif olarak WhatsApp'ın resmî sitesinden APK dosyasını indirince APK dosyasının uzerindeki YUKLENDİ yazısını fark ettim. Bu uyarı com.whatsapp paket adında bir uygulamanın yuklu olduğunu gosteriyor fakat ortada herhangi bir uygulama yok.

Dosyalarınızın Android/data kısmında yuklemek istediğiniz uygulamanın paket adını (com.whatsapp gibi) gorurseniz, APK dosyasının uzerinde YUKLENDİ yazıyorsa,

APK'yı yuklemeye calıştığınızda "Bu mevcut uygulamaya ait guncellemeyi yuklemek istiyor musunuz? Mevcut verileriniz silinmez." uyarısını alıyorsanız uygulama yuklu gozukur.
Kaldırmak istediğimiz uygulamanın paket adını nasıl oğrenebiliriz?​1. ve En İyi Yontem: Tarayıcı uzerinden play.google.com adresine gidin ve yuklemek istediğiniz uygulamayı aratın. Linkte /details?id= bolumunden sonrası, yuklemek istediğiniz uygulamanın paket adıdır.

2. Yontem: Yuklemek istediğiniz uygulamayı Google'da adıyla birlikte package name ya da paket adı araması yaparak bulabilirsiniz.

3. Yontem: Eğer yuklemek istediğiniz uygulama Play Store'da yoksa ve aramalarda cıkacak kadar populer değilse manuel olarak dosyalardan Android/data klasorune girip uygulama adını aratabilirsiniz.

4. Yontem: Yuklemek istediğiniz uygulamanın yanına APK yazarak Google'da aratabilir ve 3. parti APK sitelerindeki detaylar bolumunden APK dosyasının paket adı hakkında bilgi edinebilirsiniz. Orneğin, 3. parti bir APK sitesi olan uptodown.com'un Teknik Bilgi kısmı;

Paket adını oğrendiğimiz bu uygulamayı, nasıl cihazımızdan kaldırabiliriz ve kurabiliriz?​Uygulamamızın paket adını oğrendiysek, şimdi yapmamız gereken yuklu olarak gozuken fakat yuklu olmayan bu uygulamayı kaldırmak ve APK'dan (veya Play Store'dan) yuklemek. Rehberin başında da belirttiğim gibi bu işlem icin bilgisayar gerekli. Hazırsanız başlayalım.

İlk olarak Android cihazınızda Geliştirici Secenekleri'ni acmanız gerekmekte. Eğer bir Xiaomi veya Redmi kullanıcısıysanız Telefon hakkında > MIUI surumune art arda basarak geliştirici seceneklerini aktif edebilirsiniz. Diğer Android cihazlarda ise genellikle Derleme numarasına art arda basarak geliştirici secenekleri aktif oluyor.

Ayarlar'a geri donun ve en alta inin. Geliştirici Seceneklerine basın. (Xiaomi ve Redmi kullanıcıları icin Ek secenekler > Geliştirici secenekleri) USB hata ayıklama seceneğini bulun ve aktif edin.

Onunuze herhangi bir uyarı cıkarsa bunu kabul edin. Bu seceneği işlemler bittikten sonra kapatacağımız icin gonlunuz rahat olsun.

(Bu adım sadece Xiaomi ve Redmi kullanıcıları icindir) Kabul ettikten sonra geliştirici seceneklerindeyken en alta inin ve MIUI optimizasyonu'nu kapatın. Yine aynı şekilde cıkan uyarıyı kabul edin.

Mobilde yapmamız gereken adımlar bu kadardı. Şimdi rehberimize bilgisayar uzerinden devam ediyoruz.

Bilgisayarınıza bu linkten Minimal ADB and Fastboot programının son surumunu indirin ve kurulumu yapın. Kurulum, normal setup kurar gibi kolay. Kurulum bittikten sonra Launch Minimal ADB and Fastboot seceneğinin tikini kaldırın ve Finish'e tıklayın. Programı başlatmadan once telefonumuzu bilgisayara bağlamamız gerek.

Telefonunuzu USB aracılığıyla bilgisayarınıza bağlayın ve telefonunuzda cıkan USB Hata Ayıklamasına İzin Ver uyarısına İzin Ver deyin. Daha sonra masaustundeki Minimal ADB and Fastboot programını başlatın. Onunuze komut satırı ekranı cıkacaktır. İlk olarak adb shell komutunu yazın ve enter'layın. Komutun başarılı olduğunu, daemon started successfully yazısından ve $ (shell) işaretinden anlayabilirsiniz.

Daha sonra şu komutu calıştırın: pm uninstall paketadı Bu komuttaki paketadı kısmına silmek istediğimiz paket adını yazacağız. Ben WhatsApp Messenger uygulamasını yukleyemediğim icin com.whatsapp yazdım. Boylelikle komutum pm uninstall com.whatsapp oldu. Bu komutu calıştırdıktan sonra success geribildirimini aldıysanız komut başarıyla gercekleşmiş ve yuklemek istediğimiz fakat yuklu gozuktuğu icin yukleyemediğimiz uygulamamızın kalıntıları temizlenmiştir. Şimdi tekrardan telefona geciyoruz ve APK dosyasını kontrol ediyoruz. Ustundeki YUKLENDİ yazısı ve APK'ye tıkladıktan sonra gelen "Bu mevcut uygulamaya ait guncellemeyi yuklemek istiyor musunuz? Mevcut verileriniz silinmez." uyarısı gittiyse sorununuz cozulmuş demektir. Rahatlıkla APK dosyasını kurabilir veya uygulamayı Play Store'dan yukleyebilirsiniz.

Ayrıca isteğe bağlı olarak tekrar geliştirici seceneklerine gidip USB hata ayıklamasını kapatabilir ve MIUI optimizasyonunu acabilirsiniz.

Herhangi bir sorunla karşılaşırsanız yanıt bırakmayı unutmayın. Okuduğunuz icin teşekkurler.