Kurban bayramı, sevdiklerimizle guzel anlar paylaşmak icin bir fırsattır ve biz en guzel anlarımızı zengin sofralar etrafında birleştirmek isteriz. Ancak bu zengin sofralar, gunun sonunda hazımsızlık, mide yanması gibi şikayetleri de beraberinde getirir. Cozumu genellikle bir şişe sodayla, maden suyuyla buluruz. Oysa alınacak kucuk onlemlerle bayram boyunca hem et tuketmek hem de sağlıklı bir bayram gecirmek mumkundur.
Kırmızı et tuketimimizi ve ziyaretlerle beraber tatlı kacamaklarını arttırdığımız bu bayramda; diyabet, hipertansiyon, kalp-damar gibi kronik hastalıkları olan bireylerin ozellikle dikkat etmesi gerekir. Kırmızı et kolesterol ve doymuş yağ iceriği yuksek bir besindir. Yağlı kırmızı eti fazla tuketmek kolesterol gibi kan yağlarını ve kandaki urik asiti arttırdığı bir gercektir. Yuksek kolesterolu olan veya ailesinde kolesterol yuksekliği bulunan orta yaşlı ve ileri yaşlı bireylerin yağlı et ve sakatat tuketmeleri kalp krizi riskini arttırabilir.
Gastrit, reflu gibi mide rahatsızlıkları ve barsak sorunu olan bireyler bir diğer riskli gruptur. Kırmızı et protein kaynağı bir besindir. Bu da midede iyi bir sindirim icin daha fazla mide asidi salgılanmasını gerektirir. Mide-bağırsak problemi olan kişilerin kırmızı eti fazla tuketmesi hazımsızlık, reflu gibi şikayetlerin artmasına neden olur. Kurban etinin kesildiği gun tuketilmesi de bu sorunları tetikler.
Yeni kesilmiş hayvan etlerinde rigor mortis denilen olum katılığı oluşur. Bu, etin pişmesini ve sindirimini zorlaştırır. Etin, kesildiği gun değil; buzdolabında 1 gun bekletildikten sonra tuketilmesi hem etin yumuşamasını ve daha cabuk pişmesini, hem de daha lezzetli olmasını sağlar.
Kırmızı etin en uygun pişirme şekli haşlama, ızgara ve fırında pişirmedir. Bayramda kesilen etle en cok yapılan ise kavurma ve ızgaradır. Ancak bunları yaparken bazı noktalara dikkat etmemiz gerekir. Kavurma yapılırken kuyruk yağı ve tereyağı gibi yağlar kullanılmamalıdır. Kavurma bazı yorelerde sabahın ilk saatlerinde kahvaltı oğununde tuketilir. Oysa gune hafif bir kahvaltıyla başlamak, oğle oğununde kırmızı et tuketmek daha doğrudur. Kırmızı etle yapılan yemeklere ekstra yağ eklenmesine gerek yoktur, etin kendi yağıyla pişirilmesi gerekir.
Mangalda et pişirmek ise onlem alınmazsa cok risklidir. Once komurlerin iyice yanması ve yarı kor halini alması gerekir. Harlı ateşte pişirmek etlerin dışının pişmesine ve icinin pişmemesine neden olur. Bu da sindirimi zorlaştırır ve besin zehirlenmeleriyle sonuclanabilir. Kesilmiş etler ateşten 15 cm uzakta pişirilmelidir. Ateşe yakın pişirilen etlerde kanserojen madde miktarı artar. Bu da sağlığımızı olumsuz etkiler.
Bayramda etlerin ilk gunden kesilip pişirilmesi ve bol miktarda yağlı kırmızı et, sakatat tuketmek kabızlık gibi problemlere de neden olacaktır. Bunları onlemek icin zengin sofralarımızda bol ceşitte salata, yeşillik ve zeytinyağlı sebze yemekleri de mutlaka bulundurmalıyız. Oğune salata tuketerek başlamalıyız. Ayıca antioksidant ozelliğe sahip C vitaminini bolca iceren maydanoz, nane, yeşil biber gibi besinleri tuketerek ızgara ile pişirilmiş kırmızı etin vucudumuza sağladığı kanserojen maddelerin etkisini azaltırız.
Bayram ziyaretlerinde ikram edilen şekerleme ve tatlılardan mumkun olduğunca uzak durulmalıdır. Şerbetli tatlılar yerine sutlu veya meyveli tatlılar tercih edilmeli ve az porsiyonlarda tuketilmelidir. Cay ve kahveyi fazla tuketmek kalp carpıntısı gibi şikayetlere neden olur. Rezene, anason, papatya ve ıhlamur gibi bitki cayları tercih edilebilir.
Bayramda bir oğunde kırmızı et tuketiyorsak diğer oğunu daha hafif sebze yemekleri, tam tahıllı ekmek, bulgur pilavı ve salatadan oluşan bir oğunle gecirmeliyiz. Boylece bağırsak sistemimizin daha duzenli calışmasını sağlarız.
Alacağın Kucuk Onlemlerle Sağlıklı Bir Bayram Gecirmek Mumkun!
Gune bir bardak ılık su icerek başlayın.
Hafif bir kahvaltı yapmayı ihmal etmeyin.
Uzun sureli aclıklardan kacının. Taze kabuklu bir meyve veya kuru kayısı, kuru incir gibi kuru meyvelerle ara oğun yapabilirsiniz.
Cay ve kahve yerine ıhlamur, papatya gibi bitki cayları tercih edin.
Şerbetli tatlılar yerine meyveli veya sutlu hafif tatlılar yapabilirsiniz.
Salata ceşidini bol tutun ve sofrada mutlaka yeşillik bulundurun.
Oğlen kırmızı et tuketildiyse akşam mutlaka sebze yemekleri ve salatanın bulunduğu hafif bir oğun gecirin.
Bayram boyunca vucudumuzda oluşan toksinleri atmak icin de bol su icmeye ozen gosterin.
Bayramı şehir dışında tatil yaparak gecirmek isteyenlerin ise acık bufe tuzağına duşmemeleri gerekir. Tabaklarınızı once farklı ceşit salatalarla
doldurup, ardından sebze yemeği ceşitleri ve et yemeği ile tamamlamanız daha sağlıklı olacaktır.
Hareketsiz kalmaktan kacınılmalı yemeklerden yaklaşık 1-2 saat sonra kucuk yuruyuşler yapılmalıdır.
Sağlıklı ve formda gececek bayramlar dilerim.

[h=2]Tekirdağ Diyetisyen uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]