Depresyon Hikayeleri ve Depresyonda 4 Adım
Kendinizi aşırı uzgun, yorgun ve kaygılı mı hissediyorsunuz? Bu hisler bir iki gunden fazla mı suruyor? Cevabınız evetse depresyonda olabilirsiniz.
Esra’nın hikayesi:
“Sabahları yataktan kalkmak son derece zor geliyordu. Oylece yorganın altına saklanıp kimseyle konuşmamak geliyordu icimden. Coğu zaman iştahsız olduğumdan epey kilo kaybetmiştim. Artık hicbir şey eğlenceli gelmiyordu. Geceleri gayet iyi uyuyor olmama rağmen surekli olarak yorgundum. Cocuklarım ve gitmem gereken bir iş olduğundan hicbir şey olmamış gibi yapmak zorunda hissediyordum kendimi, ama işlerin iyiye gideceğine dair hic umudum yoktu.”
“Bazı gunler işe gitmemeye başladım. Sonunda bir arkadaşım bendeki garipliği fark etti. Kendisinin de bir zamanlar depresyonda olduğunu ve profesyonel yardım aldığını anlattı.”
“Doktorumu aradım ve hissettiklerimi anlattım. Genel bir kontrolden gecmemi istedi ve bana depresyon tedavisinde uzman bir psikiyatrist onerdi.”
“Artık ayda bir kere bu psikiyatriste gidiyorum ve antidepresan ilac alıyorum. Ayrıca “konuşma” terapisi icin de başka bir uzmana gidiyorum. Burada gunluk hayatımda hastalığımla nasıl baş edebileceğimi oğreniyorum.”
“Her şey bir gecede duzelivermedi tabii, ama artık daha iyi bir hayatım var ve cocuklarımla iyi vakit geciriyorum.”
Tolga’nın hikayesi:
“Hayatımda her şey yolunda gidiyordu. Universiteden mezun olmuştum ve bir hafta sonra işe başlayacaktım. Ailem benimle gurur duyuyordu. Oysa icin icin kendimi cok berbat hissediyordum.”
“Başlarda, hicbir sebep olmamasına rağmen kendimi daima uzgun hissediyordum. Sonraları bu uzuntu yerini ofkeye bıraktı ve ailemle, arkadaşlarımla kavgalar başladı. Hic kimse icin yeterince iyi olmadığımı duşunduğumden surekli olarak kendimi kotu hissediyordum. O kadar kotuydum ki yatağa girmeyi ve bir daha hic uyanmamayı istiyordum.”
“Bir gun ağabeyim hic normal davranmadığımı, depresif gorunduğumu ve bir doktora gitmem gerektiğini soyledi. Doktora gitmekten nefret ederim. Asla gitmem diye duşundum once.”
“Fakat bir kac hafta sonra iş yerinde de sorunlar yaşamaya başladım. Gece uyuyamadığımdan işte hic verimli olamıyordum. En sonunda kovuldum ve ağabeyimin ne kadar haklı olduğunu anladım.”
“Bir kliniğe gittim ve doktorla goruştum. Depresyon denen ve sık rastlanan bir hastalığım olduğunu, fakat tedavi edilebileceğini soyledi. Boylece haftada bir kliniğe giderek “konuşma” terapilerine katılmaya başladım. Bu terapi gunluk hayatımda depresyonla baş edebilmemde bana yardımcı oldu. Biraz zaman aldı fakat nihayet kendimi eskisi gibi hissediyorum.”
Depresyondaki coğu insan bir şeylerin yanlış gittiğinin farkındadır, fakat ne yapacağını bilemez. Aşağıdaki oneriler depresyonu anlamada ve doğru yardımı almada size yardımcı olacak 4 onemli adımı oluşturmaktadır.
Kendinizde depresyon belirtileri arayın Depresyonun gercek bir hastalık olduğunun bilincinde olmak Doktora giderek genel bir muayeneden gecmek ve neler hissettiğinizi anlatmak Depresyon tedavisi almak
1. ADIM: Kendinizde depresyon belirtileri aramak
Aşağıdakileri dikkatle okuyun ve size uyan seceneğin yanındaki kutuyu işaretleyin:
Coğu zaman uzgunum.
Her zaman yapmaktan zevk aldığım şeylerden artık zevk almıyorum.
Geceleri iyi uyuyamıyorum ve kıpır kıpırım.
Surekli olarak yorgun hissediyorum. Yataktan cıkmak cok zor geliyor.
Pek iştahım yok.
Canım surekli yemek istiyor.
Hic bitmeyen ağrı ve acılarım var.
Neredeyse hic cinsel gucum kalmadı.
Bir işe odaklanmakta zorlanıyorum ve cok unutkanım.
Herkese ve her şeye sinirleniyorum.
Kendimi urkmuş ve korkmuş hissediyorum ama nedenini bilmiyorum.
Canım kimseyle konuşmak istemiyor.
Yaşamaya değecek pek fazla şey olmadığını duşunuyorum, başıma hic bir zaman iyi bir şey gelmeyecek.
Kendimi pek sevmiyorum. Coğu zaman kendimi kotu hissediyorum.
Surekli olarak olumu duşunuyorum. Hatta kendimi nasıl oldurebileceğimi bile duşunduğum oluyor.
Eğer yukarıdaki seceneklerden coğunu işaretlediyseniz doldurmuş olduğunuz bu listeyi de alarak bir doktora başvurun. Depresyonda olup olmadığınızın anlaşılması icin genel bir kontrolden gecmeniz gerekebilir.
İntihar
Kimi zaman depresyon insanlarda kendini oldurme isteği oluşturabilir. Eğer boyle duşunceleriniz varsa hemen aşağıdakilerden birini yapın:
Yardım hatlarını arayın En yakın hastanenin acil servisine başvurun Hemen doktorunuzla konuşun Bir arkadaş veya ailenizden sizi hastaneye goturmesini isteyin.
2. ADIM: Depresyonun gercek bir hastalık olduğunun bilincinde olmak
Depresyon beyinle ilgili ciddi bir hastalıktır. Kendi kendinize beyninizde oluşturduğunuz bir şey olmadığı gibi, oyle bir kac gunluk bir sıkkınlık veya melankoliklik durumu da değildir. Her defasında haftalarca suren “coşku”, “huzun” ve “umutsuzluk” halidir.
Yaş ya da koken fark etmeksizin her insanda gorulebilir.
Depresyon kendinize ve ailenize bakmanızı cok zor hale getirebilir, hatta işlerinizi bile cok zorlaştırabilir. Fakat umutsuzluğa kapılmanıza gerek yok; depresyon tedavi edilebilen bir hastalıktır.
Depresyona sebep olan şeyler nedir?
Depresif hissetmenin bir kac nedeni olabilir:
Beyninizde meydana gelen bazı değişiklikler Ailesel olabilir, yani buyukanne-babanız, ebeveynleriniz, teyze, amca, kuzen veya kardeşinizin depresyonda olması. Olum gibi acı verici olaylar Bazı durumlarda ise sebebi belli değildir
3. ADIM: Doktora gitmek
Hic vakit kaybetmeden doktora gidin ve hissettiklerinizi anlatın. Depresyon belirtilerine neden olabilecek herhangi başka bir hastalığınız olup olmadığının anlaşılması icin genel bir tıbbi muayeneden gecin. Depresyon konusunda uzman birini gormeniz gerekip gerekmediğini oğrenin.
4. ADIM: Tedavi almak
Depresyonu tedavi etmede en sık kullanılan 2 yontem ilac tedavisi ve konuşma terapisidir. Bazı kişiler icin bu iki tedavinin de uygulanması gerekir.
İlac
Depresyon tedavisinde kullanılan ilaclara “antidepresan” adı verilir. Surekli olarak gittiğiniz doktor veya psikiyatrist (depresyondaki insanlara yardım etmede uzmanlaşmış tıp doktoru) size bu ilacları yazabilir.
Antidepresanların etkisini gostermesi bir kac hafta surebilir. Nasıl hissettiğinizi mutlaka doktorunuza anlatın. Eğer daha iyi hissetmiyorsanız size en uygun ilacın bulunması icin başka ilaclar almanız gerekebilir.
Kimi zaman ilaclar istenmeyen “yan etkiler” meydana getirirler. Kendinizi yorgun hissedebilir, buğulu gorebilir veya mide rahatsızlığı duyabilirsiniz. Kendinizde bunlardan birini ya da daha farklı bir yan etki gozlemliyorsanız doktorunuzu bundan mutlaka haberdar edin.
Konuşma terapisi
Depresyon etkisindeki his, duşunce ve hareketlerinizi nasıl değiştirebileceğinizi oğrenmede size yardım edecek olan bu tedavi bicimi psikiyatrist ya da psikolog gibi birine duzenli olarak gitmeyi gerektirir. Kime gidebileceğinizi doktorunuza mutlaka sorun.
Depresyondaki birine nasıl yardım edilir ?
Eğer depresyonda olan bir tanıdığınız varsa aşağıdaki onerilerimizi uygulayabilirsiniz:
Ona, kendisiyle ilgili kaygılarınız olduğunu soyleyin Sitemizi okumasını tavsiye edin Doktora gitmesini onerin Doktora goturun Doktorun onereceği psikiyatrist ya da konuşma terapisi uzmanından randevu alması icin ona yardım edin. Randevuya onunla beraber gidin Tedavi oncesi ve sonrasında yanında olun.
[h=2]İstanbul Psikiyatri uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Siz ya da bir yakınınız depresyonda mı ?
Sağlık0 Mesaj
●18 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Siz ya da bir yakınınız depresyonda mı ?