Kim istemez ki diyorsanız aşağıdaki 7 ağız sağlığı kuralını alışkanık haline getirin.
Işıltılı ve beyaz dişlerin sergilendiği bir guluşun kişiyi daha genc ve cekici gosterdiğini tahmin edebilirsiniz. Aslına bakarsanız, Amerikan Estetik Diş Hekimliği Akademisi’nin yaptığı bir araştırma da insanların yuzde 96’sına gore guzel bir guluşun insanı daha cekici kıldığını gosteriyor.
Ancak iyi bir ağız sağlığı, tek başına guzel bir goruntu demek değildir. Ağzımız vucudumuz icin bir giriş kapısıdır. Bu da, ağız ve diş eti sağlığımızın butun vucudumuzu etkileyebileceği anlamına geliyor. Endişelenmeyin! Aşağıdaki adımları izleyerek sadece guluşunuz icin değil, aynı zamanda vucudunuz icin de onemli adımlar atabilirsiniz:
1. Dişlerinizi duzenli olarak en az iki dakika fırcalayın. Diş fırcalamak diş hijyeninin temel taşıdır. Bakterilerin beslendiği yiyecek parcacıklarını ortadan kaldırır, dişlerinizi temizler ve nefesinizi tazeler. Hastalarımızın yaptığı en sık hata, duzgun fırcalamak ile yeterli diş fırcalamak arasındaki farkı atlamak oluyor. İki dakika, diş fırcalamamız icin gereken an az suredir. Ayrıca coğu elektrikli diş fırcasındaki iki dakikalık zamanlayıcı ozelliğiyle, ideal sureyi tam olarak tutturabilmek artık cok daha kolay. Manuel diş fırcası kullanıyor ve zamanlama konusunda kendinizden emin olamıyorsanız akıllı telefonunuzun kronometresini kullanabilirsiniz.
2. Gunluk olarak diş ipi kullanın. Diş ipi sayesinde, dişleriniz arasında diş fırcasının ulaşamadığı yerlerde kalan bakterileri de temizleyebilirsiniz. Akşam yatmadan once yapılması gereken bu işlem diş fırcasının temizlik konusunda yeterli olamadığı ara bolgeler icin cok idealdir. Unutmayın; uyku sırasında ağzımız daha az salya uretir, bu yuzden dişlerimiz ve diş etlerimiz daha fazla bakteriye maruz kalır.
3. Diş hekiminizi ziyaret edin. Derinlemesine diş temizliği icin diş hekiminize senede en az iki kez uğrayın. Doktorunuz, daha başlangıc aşamasında tedavisi cok daha kolay olan diş ve diş eti hastalıklarını bu sayede rahatlıkla yakalayabilir. Ayrıca yılda en az 2 sefer yapılan duzenli diş temizliği, ağız floranızı daha sağlıklı bir hale getirerek vucut direncinizi de yukseltir. Fakat diş eti hastalığı veya curuklere yatkın bir yapınız varsa diş hekiminize her dort ayda bir gitmeyi duşunmelisiniz. Benzer şekilde, diş hastalıklarına yakalanma riskinizi artıran başka sağlık problemleriniz mevcutsa (diyabet, HIV nedeniyle baskılanmış bağışıklık sistemi, kanser gibi hastalıklar veya kemoterapi tedavisi gormek gibi) hangi sıklıkta kontrolden gecmeniz gerektiğini doktorunuza sormalısınız. Hamile kadınlar, diyabet hastaları, kemoterapi tedavisi goren veya ağız ve damağınızı kurutan ilac kullanan insanların (anti-epileptikler ve bazı psikiyatrik bazı ilaclar gibi) ozel bir ağız hijyenini koruma duzeni uygulaması tavsiye edilir.
Dudağınızda veya yanağınızın ic kısmında oluşan iyileşmeyen yaralar; şişmiş, hassas ve kanayan diş etleri gibi ağzınızda duzenli olarak sorun oluşturma olasılığı olan işaretlere karşı tetikte olmanızda fayda vardır. Eğer bu rahatsızlıklardan herhangi biriyle karşılaşırsanız doktorunuza gorunmek icin randevu alın. 2 haftadan daha uzun suren yaralar, yaş grubundan bağımsız olarak herkesin dikkat etmesi gereken onemli uyarılardır.
4. Sağlıklı beslenin. Sut urunlerini, balık ve lahana gibi kalsiyum deposu yiyecekleri diyetinize ekleyin. Kalsiyum, kemiklerinizi ve dişlerinizi kuvvetlendirmeye yardımcı olacak; limon gibi yiyeceklerdeki C vitamini ise diş eti sağlığınıza iyi gelecektir. Diyetinize sağlıklı yiyecekleri eklerken ondan sağlıksız yiyecekleri cıkarmak da oldukca onemli. Ozellikle damağınıza ve dişlerinizin arasına yapışan şekerli yiyeceklerden uzak durmanız gerekli; cunku buradaki kalıntılardan beslenen bakteriler diş aralarında curuklere neden olacaktır.
5. Sigara icmeyin! Periodontoloji Dergisinde yayınlanan bir araştırmaya gore sigara icen insanların icmeyenlere gore diş eti hastalıklarına yakalanma olasılığı dort kat daha fazladır. Az miktarda kullanımı bile kotu ağız kokusuna neden olan sigara; ağız ve beraberinde dudak, dil, yanak ve diş eti kanserine yakalanma riskinizi artırır.
6. Diş beyazlatma yontemlerini kullanın. Yararları sadece kozmetik olarak gorunse de, gunumuz urunleri goz onune alındığında, diş hekimi kontrolunde ve tavsiyesiyle kullanılan diş beyazlatma urunleri oldukca guvenlidir. Marketlerde bulabileceğiniz beyazlatma urunleri basit diş lekelerine cozum sağlar, ama doğru kullanılmazsa zararlı da olabilir. Profesyonel seviyedeki urunler ise ciddi sararmalara daha iyi gelmektedir. Herhangi bir beyazlatma urunu kullanmadan once diş ve diş eti sağlığınızın yerinde olduğunu teyit etmek icin diş hekiminize danışın.
7. Kozmetik prosedurleri değerlendirin. İnsanlar, diğer kişilerde dikkat ettikleri ilk şeyin onların guluşleri olduğunu; carpık, lekeli veya eksik dişlerin insanların ozguvenini etkilediğini belirtiyor. Son yıllarda diş estetiği konusunda elde edilen gelişmeler sayesinde coğu estetik problemin ustesinden gelinebiliyor. Carpık, lekeli veya bozuk şekilli dişlerinizin gorunumunu iyileştirmek icin uygulanan Lamina Veneer (yaprak porselen) tedavisi ve dişlerinizin şeklini duzeltmek icin uygulanan ortodonti (diş teli) tedavisi kullanılan bircok yontemden sadece birkacıdır.
Maalesef, diş estetiği coğu sağlık sigortası tarafından karşılanmamaktadır. Buna rağmen ağız ve diş sağlığınız icin herhangi bir işlem uygulamadan once tecrubeli bir diş hekimi ile goruşmek icin randevu almanızı onemle tavsiye ediyorum.
Diğer blog yazılarım icin ; https://www.onurozturk.com/blog/
İnstagram; https://www.instagram.com/dronurozturk/


[h=2]İstanbul Diş Hekimi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]