Daha sık kadınlarda gorulen sistit idrarda yanma, sık idrara cıkma, mesane ustunde ve vajinal bolgede ağrı belirtileriyle gelişen mesanenin iltihaplanması durumudur.
Prostat iltihabı ve idrar yolundaki taş hastalıkları sistite neden olabilirken; enfeksiyona ve radyasyona bağlı olarak da gorulebilir.
Kimlerde Gorulur
Sistit daha cok kadınlarda gorulur. Oyle ki 24 yaşın altındaki her 3 kadından birinde bu sorun gorulur. Hayat boyu gorulme oranı ise yuzde 50’dir.
Erkeklerde daha az rastlanılan bir hastalıktır.
Cocuklarda nadir gorulur.
Yaşlılarda mesane iltihabı sık gorulur. En cok gorulen tipi bakteriyel sistittir.
Hamilelikte gorulen sistit duşuğe dahi neden olabilir. Antibiyotik tedavisi gereklidir. Sistit durumu yoksa dahi onlem alınması onerilir.
Sistitten Korunmanın Yolları
Hijyene dikkat etmek. Bakterilere temas etmekten kacınmak (Ozellikle tuvalet hijyeni)
Bol su tuketmek ve bol bol idrara cıkmak
Cinsel ilişkiden sonra idrara cıkmak
Vajinal hijyeni sağlamak. Cok fazla sistit olan kişilere vajinal floranın bozulup daha agresif bakterilerin turemesine neden olduğu icin vajinal temizlik onerilmez. Ancak buradaki vajinal hijyenden kastımız vajinit gibi enfeksiyonların onune gecmektir. Bu tarz enfeksiyonal hastalıklar tedavi edilmelidir.
Sistit Belirtileri
İdrarda yanma
Sık idrara cıkma
Ani sıkışma
Mesane ustunde ağrı
Kadınlarda vajinal bolgede ağrı
Sistit Tedavisi
Oncelikle yaşam alışkanlıklarının duzenlenmesiyle bazı onlemler alınabilir. Orneğin bol su icmek ve tuvalet hijyenini sağlamak gibi… Kadınlarda uretraya patojenlerin temas etmesini engellemek icin onden arkaya doğru temizleme alışkanlığı onemlidir.
Akut sistitte ilk once antibiyotik tedavisi uygulanır. Doğru bir kullanımla genellikle hızlı bir iyileşme sureci gecirilir ve 1-2 gunde şikayetler geriler. Antibiyotiğin yanı sıra hastanın ağrılarının ve idrardaki yanmasının giderilmesi icin ek ilaclar kullanılabilir.
Butun bu ilac kullanımının doktor tavsiyesi ve gozetiminde yapılması gerektiğini bilmemiz gerekir. Kronik sistitte ise daha uzun bir tedavi sureci gecirilir. Cunku bu tipte tekrar etme veya şikayetlerin gecmemesi durumu soz konusudur. İdrar torbasının icine verilen ya da ağızdan uzun sure kullanılan ilaclarla tedavi sağlanabildiği gibi buna ek olarak gerekli gorulmesi durumunda antibiyotik kullanımı eklenebilir.
[h=2]İstanbul Urolog uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Sistit (mesane iltihabı)
Sağlık0 Mesaj
●12 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Sistit (mesane iltihabı)