SİSTEM / AİLE DİZİMİ NEDİR?
Aile Dizimi; 1980’li yıllarda Bert Hellinger tarafından geliştirilmiştir. Son 15 yıl icinde bircok calışma alanında danışmanlık ve tedavi yontemi olarak yayılmış ve gelişmeye devam etmektedir.
Her insan bir aile de doğar. Bu şekilde herkeste doğduğu aileye ait bir bağ oluşur. Bert Hellinger’in “aile vicdanı”olarak adlandırdığı kısım, ailenin kader ortaklığında etkili olan; isteyelim ya da istemeyelim maruz kaldığımız ve bağlı olduğumuz koşulları gozetir. Bu vicdan, hem vermek ile almak arasında hem de kaderde bir denge ve duzen sağlamak icin sistemde bağ oluşturur. Bu duzen, olenler de dahil olmak uzere, bu aile sistemine ait herkesin eşit aidiyet hakkına sahip olmasını gerektirir. Bir uye dışlanmış, hor gorulmuş ya da unutulmuş ise, orneğin, olu doğmuş bir cocuk; bu “kolektif vicdan”genellikle, bir sonra ki kuşaktan olan bir başkasının, bilincsizce bu dışlanan kişi ile ozdeşleştiği gorulur. Bu “duygusal dolaşılık”ta kişi, dolaşıklığın neden olduğunu ve buna engel olabileceğini bilmeden bu kişiyle benzeşir ve onun kaderinin yonlerini taklit eder.
Kolektif vicdanın gozettiği ikinci duzen, zamana gore hiyerarşidir. Burada ebeveynin cocuğa gore onceliği, ilk cocuğun ikinciye gore onceliği vardır. Ailelerde ise, yeni kurulmuş veya oluşmuş ailenin oncekilere gore oncelikli olması soz konusudur. Şoyle ki; orneğin evlilik dışı bir ilişkiden oluşan bir cocukla oluşmuş olsa da, cekirdek aile cekirdek aile koken aileye ve ikinci aile birinci aileye gore onceliklidir. Kendi eylemimizle aidiyetimizi tehlikeye soksak da,doğrudan algılamamızı sağlayan bilincli kişisel vicdanın aksine, bilincli olmayan kolektif vicdan, tum ailenin varlığını surdurmesini ve birlikteliğini sağlar.
Gecmiş kuşaklarda yaşanmış; acılar, kayıplar, dışlanmalar, mutsuzluklar, yoksayılanlar, haksızlıklar, erken olumler, hastalıklar ve travmalar vb. ailenin kolektif vicdanı ile bugunku yaşamlarımıza etki edebilmektedir.
Kolektif vicdanımızla kişisel vicdanımız zaman zaman karşı karşıya gelir ve catışma icine girerler. Orneğin kişisel vicdan ile aileden biri dışlandığı zaman, sonraki kuşaklardan bir kişi kolektif vicdanıyla dışlanan kişiyi sisteme geri getirebilmek icin hareketleriyle, yaşantısıyla ve benzer davranışları ile dışlanan kişiyi bilincdışı taklit eder. Kişi buna sebep olan kolektif vicdanı anlayıp, gostermek istediğini gorup, kabul ettiğinde cozume gidebilmektedir.
Aile dizimleri gorunmeyen, kabul edilmeyen durumların, kişilerin, olayların, yaşantıların gorunur hale gelmesiyle ve kabul edilmesiyle kişiyi cozume goturebilmekte; ayrıca kişi ustlenmiş olduklarını sevgiyle bırakabildiğinde yaşam enerjisi ozgurleşmekte, kişi kendi yaşamına yonelebilme gucunu ve cesaretini bulabilmektedir.
Sistem/Aile Dizimi; aileler ve bireylerde bağımlılık, evlilik ve ilişki promlemleri, bedensel ve ruhsal hastalıklar, değersizlik, yetersizlik, surekli yargılanma ve eleştirilme, yoğun sucluluk ve ofke hissetme, korku ve kaygı yaşama, surekli mutsuzluk ve enerji duşukluğu, aşırı yorgunluk hissetme, boşluk ve anlamsızlık hissi, aidiyetsizlik duygusu, iş ilişkileri, parasal sorunlar gibi konuları ve bunların nedenlerini anlamaya yarayan bir ruhsal goruntuleme aracıdır.
Bireysel ve grup calışması olmak uzere iki şekilde uygulanabilir.

[h=2]İstanbul Psikoloji uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]