Sinuzit tedavisinde yeni bir yontem Sinuzit, bir coğumuzun gunluk yaşamını altust eden, calışma gucunu elinden alan oldukca yaygın ve kronikleştiğinde tedavisi icin ameliyat gerekebilen bir hastalıktır. Yuz kemiklerinin icerisinde yer alan hava boşluklarının (sinusler) sağlıklı olduğumuzda hic fark etmediğimiz bir cok onemli gorevi vardir. Soluduğumuz havayı nemlendirmek, suzmek, ısıtmak, ses tınımızı şekillendirmek gibi
Sinuslerin buruna acıldıkları kanallarda oluşan darlıklar ve tıkanıklıklar gorevlerini yerine getirememelerine ve sıklıkla kişiyi oldukca rahatsız eden bazı yakınmalara yol acarlar.
Sinuzit bulguları keyifsizlik, halsizlik, kafada dolgunluk, geniz akıntısı gibi basit yakinmalar olabileceği gibi şiddetli baş ağrısı, goz ağrısı, burun tıkanıklığı olarak da karşımıza cıkabilir. Kronikleşmemiş akut sinuzitlerin tedavisi sıklıkla ilac tedavisidir. Kroniklesmeye yol acabilecek alerjik bir alt yapı varsa gerekli onlemlerin alınmasıyla ya da alerji tedavileriyle hastalığın ilerlemesi durdurulabilir. Ancak kronik sinuzitte ilac tedavisine ek olarak sinuslerin burun boşluğuna acılan kanallarının cerrahi yontemlerle acılması gerekebilir. Bu konuda şimdiye kadar kullanılan en gelişmiş cerrahi yontem endoskopik cihazlar yardımıyla yapılan cerrahi girişimlerdi.Balon sinoplasti tekniği, uygun hastalarda secilerek kullanıldığında hem sure olarak hem de burun yapılarına ve sinus kanalina hic zarar vermeden cerrahinin oluşturabileceği riskleri ortadan kaldırarak sinuzit tedavisinde yeni bir donemi başlatmaktadır. Balon sinoplasti tekniği tum dunyada ve ulkemizde henuz cok az hekim tarafından uygulanabilmektedir. Elbette zaman icerisinde yaygınlaşacak ve sinuzit nedeniyle sıkıntı ceken hastalar bu konforlu tedavi yontemine ulaşabileceklerdir.
Kronik sinuzitteki temel sorun sinus kanallarındaki tıkanıklığa bağlı olarak sinuslere yeterince havanın ulaşamamasıdır. Balon sinoplastinin temel prensibi de dokulara zarar vermeden incecik kateterler yardımıyla sinus kanalına ulaşıp tıkanmış olan bolgeyi genişletmek ve hastalığın duzelmesini sağlamaktır.
Balon sinoplasti sinuziti olan her hastada uygulanabilir mi?
Polipli hastalarda ve etmoid sinuzitli hastalarda balon sinoplasti tekniği tek başına yeterli değildir. Bu tip hastalarda mutlaka endoskopik sinus cerrahisi uygulanmalıdır.
Balon sinoplasti tekniginde hastanede yatmak gerekir mi?
Bu teknik uygulamasi son derece kolay ve kişinin hastanede kalmasını gerektirmeyen bir tekniktir. Uygulamadan 4-5 saat sonra kişi gunluk yaşantısına devam edebilmektedir.
Balon sinoplasti uygulanan hastalarda ağrı olmakta mıdır?
Şimdiye kadar uygulanan sinuzit ameliyatlarında buruna tampon uygulanmakta idi. Balon sinoplasti de dokulara hicbir kesi yapılmadığından kanama hic olmamakta ve dolayısıyla tampon konmamaktadır. Bu nedenle hic ağrı olmamaktadır.
[h=2]İstanbul Kulak Burun Boğaz uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Sinuzit tedavisinde yeni bir yontem
Sağlık0 Mesaj
●27 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Sinuzit tedavisinde yeni bir yontem