Sinuzit; sinus mukozasının iltihabıdır. Bu hastalık, sinuslerin burun ici ile irtibatını sağlayan sinus ağızlarının tıkanması sonucu, sinuslerin havalanmasını bozarak, bakteri ve viruslerin yerleşmesine uygun bir ortam oluşturması neticesinde ortaya cıkar.
Sinuzit Tipleri Nelerdir ?
Akut ve kronik sinuzit olmak uzere başlıca iki ana gurupta incelenirler.
Akut sinuzit her insan senede bir kac kez gecirebilir. Soğuğa maruz kalma alerji, cevresel kirlilik, vucut direncinin duşmesi gibi kolaylaştırıcı faktorlerin etkisi ile başlar. Burunda basınc hissi, burun tıkanıklığı ve ateş ile kendini gosterir. Tedavi geciktikce ilave bulgular kendini gosterir. Bu şikayetler 3 ay veya daha fazla surerse kronik sinuzit adını alır.
Burun ve goz cevresindeki kemiklerin icinde bulunan boşluklara “sinus”; bu boşlukların icini doşeyen mukozanın iltihaplanmasına “sinuzit” denir.
İnsanlarda 10-20 civarında buyuklu-kucuklu sinus bulunur. Her sinusun tek tek veya gruplar halinde buruna acılan drenaj kanalları vardır. Bu kanallardan gecen burun mukozası sinus icini cepecevre orter. Normal şartlarda, bu mukoza, aynen tukuruk veya gozyaşı gibi berrak bir salgı ureterek bu kanallardan burun icine akıtır ve solunum yolunun nemli olmasını sağlar.
Hangi durumlarda sinuzit meydana geliyor ? Sinuzit nasıl oluşur ?
Akut sinuzit, tipik olarak “viral ust solunum yolları enfeksiyonu” da denen bir “nezle”yi takiben ortaya cıkar. Burun ve sinus mukozasındaki (ozellikle drenaj kanalındaki) şişlik, sinusten buruna salgı akışını bloke ederek, sinus icinde gollenmesine ve sekonder bakteri enfeksiyonuna (sinuzite) yol acar.
Ayrıca, burun polipleri, buyuk geniz etleri, konka hipertrofileri ve septal deviasyon gibi burun anatomik bozuklukları, alerji ve bazı kalıtsal mukoza hastalıkları da mekanik ve fonksiyonel drenaj bozukluğu yaparak sinuzite yol acabilirler.
Sinuzit belirtileri nelerdir ?
Akut sinuzit, tipik olarak uzayan bir ust solunum yolu enfeksiyonudur. Bir haftadan fazla devam eden nezlelerin buyuk coğunluğu sinuzittir.
Sinuzit belirtileri, erişkinlerde burun tıkanıklığı, sarı-yeşil burun ve geniz akıntısı, yuz-diş-goz ağrısı ve oksuruktur.
Cocuklarda ise huzursuzluk, inatcı oksuruk ve geniz akıntısına bağlı oğurme ve kusma olabilir. Tum yaş gruplarında, kısmen daha az rastlanan belirtiler, ateş, kırıklık, yorgunluk, ağız kokusu, koku alma duyusunda azalma, boğaz ağrısı, bazen ses kısıklığıdır. Sinuzit seyri sırasında ortaya cıkan alın ve gozde ağrılı şişlikler, cift gorme ve genel durum bozukluğu, sinuzit komplikasyonu olabilir.
Sinuzit olan hastalara uygulanan tedavi yontemleri nelerdir ? Sinuzit nasıl tedavi edilir?
Sinuzit tedavisinde hedef, drenajı bozulan sinuste ureyen bakterinin oldurulmesi, drenajın sağlanarak sinusun temizlenmesidir.
Akut sinuzitlerde, bakteriyi oldurmek icin antibiyotik, drenajın sağlanması icin ise burun damlaları, ağızdan kullanılan burun acıcı bazı ilaclar ve burun temizliği yeterli olabilmektedir.
Kronik ve tekrarlayan sinuzitlerde ise burun icindeki anatomik ve fonksiyonel bozukluklara yonelmek gerekmektedir.
Bu da genellikle bir ameliyat olmaktadır. Ameliyat kararından once mutlaka bir sinus tomografisi cektirilerek sinuzite yol acan patoloji ve patolojiler doğru tespit edilmelidir.
Ameliyat cozum mudur ?
Ameliyat sonrasında sinuzitin tekrarlama ihtimali var mıdır ? Ameliyatın riskleri nelerdir ?
Her sinuzit ameliyat edilmez. Akut sinuzitlerin buyuk coğunluğu ilac tedavisine iyi cevap verir. Modern sinus cerrahisinde sinus ameliyat edilmez. Sinusun drenajını bozan patoloji ameliyat edilir. Tekrarlayan burun poliplerinde, ameliyat sonrası yeniden polip oluşursa, sinuzit de oluşabilir.
Sinuziti olan hastaların dikkat etmesi gereken konular nelerdir ?
Sinuziti olan hastaların nezle, grip gibi viral hastalıklardan korunması gerekir. Bu tip etkenlerden korunmak zor olduğundan grip aşısı denenebilir. Alerjik riniti (saman nezlesi) olanlarda allerji kontrol altında olmalıdır. Bilinenin aksine ıslak sacla sokağa cıkma sonrası oluşan başağrısı, sinuzitten cok, baş derisinin uşumesi sonucu oluşan nevralji veya kas gerilim ağrısıdır. Ancak, ust solunum yollarının enfeksiyonu sırasında uşutmek sinuzit oluşumunu kolaylaştırır. Tekrarlayan sinuziti olan hastaların havuza girmeleri sakıncalıdır.
[h=2]Kayseri Kulak Burun Boğaz uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Sinuzit hakkında merak ettikleriniz
Sağlık0 Mesaj
●19 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Sinuzit hakkında merak ettikleriniz