Siğiller son yıllarda sıklığı artan bulaşıcı hastalıklardan bir tanesidir. Temas ile ve daha cok cinsel yolla bulaşan ve hem kadın hem erkelerde gorulen bir hastalıktır. Ortak kullanılan havlu, terlik, ic camaşırı, banyo, tuvaletten bulaşabilir. Ama daha cok cinsel temas ile bulaşmaktadır. Ozellikle kadınlarda uzun vadede yaratabileceği ciddi sorunlar nedeniyle herkesin bu konuda bilinclenmesi, hastalık belirtileri olduğunda gerekli tedavi ve onlemler icin doktora başvurması gerekmektedir.
NEDENLERİ:
Siğillerin etkeni HPV isimli viruslerdir. Bir cok alt tipi olan HPV virusleri vucudun değişik yerlerinde, ozellikle ıslak yerlerde ceşitli şekillerde siğiller oluştururlar. Genital bolgede, anus cevresinde, dudak, yuz, el ve kollarda gorulebilmektedir. En sık gorulen bolgeler genital bolge ve anus bolgesidir.
BELİRTİLERİ:
HPV bulaştıktan sonra 2-6 aylık bir kulucka devresinden sonra genital bolgede ve/veya anus etrafında sayıları ve buyuklukleri değişen kondilom (siğil) adlı kitlelerin oluşmasıyla belirti verir. Belirtiler bireysel ozelliklerden oldukca etkilenir ve ozellikle erkeklerde enfeksiyon tumuyle belirtisiz seyredebilir. Kadında da belirtisiz seyredebilir, ancak "belirtisiz" seyreden bu durumlarda buyutecle (kolposkopi) yapılan ayrıntılı incelemelerde dış genital bolge, vajina ya da servikste cok ufak caplı kitleler coğu kadında saptanır. Ozellikle kadınlarda bazı durumlarda vajina-anus arası bolgeyi, anusu ya da vajinayı tumuyle dolduran karnıbahar gorunumlu dev kitlelere de rastlamak mumkundur.
TEŞHİS
HPV enfeksiyonları bazı hastalarda siğil şeklinde oluştuğundan sadece muayene ile gorulebilir. Coğu hastada belirti vermediğinden tesadufen kadınlara yapılan smear( rahim ağzı suruntu tahlili) sonucunda teşhis konulabilir. Smear sonucu HPV ile uyumlu gorulen hastalardan biyopsi alınması gerekebilir. Tesadufen teşhis edilme olasılığı cok olduğundan , cinsel olarak aktif kadınların yılda bir defa smear testi yaptırmaları onerilmektedir.
UZUN VADEDE HPV’NİN ZARARLARI
HPV enfeksiyonlarının bir cok alt tipi vardır. Sadece siğil yapabilen tiplerin yanında onkojenik ozelliği olması nedeniyle hem siğil hemde serviks, vajina, vulva kanserlerine neden olabilirler. Erkeklerde anus kanseri ve penis kanserlerine sebep olabilmektedir.
Gebelik acısından HPV enfeksiyonunun onemi daha farklıdır.Gebelik doneminden once varolan ya da gebelik sırasında ortaya cıkan siğil kitlelerinin aşırı buyumesi bazen doğum kanalının daralmasına neden olur ve vajinal yolla normal doğum imkansız hale gelir.
Diğer bir istenmeyen durum da bebeğin doğum eylemi esnasında doğum kanalından gecerken kanaldaki HPV'yi kapması sonucu meydana gelir. Virusun bulaşması bebeğinin larinksinde (ses tellerinin bulunduğu organ) papillomlar (ufak kitleler) oluşmasına neden olabilir. İleri yaşlarda larenks kanserinede sebep olabilmektedir.
TEDAVİ
HPV enfeksiyonlarının tedavisinde birkac tedavi yontemi mevcuttur. Amac gozle gorulebilen siğillerin yok edilmesidir. Siğil tedavisinde kullanılan losyon, krem ve bazı kimyasallar mevcuttur. Krioterapi(dondurma), koter( yakma), lazer, cerrahi yontemlerde gerekebilmektedir.
Unutulmamalıdır ki HPV lezyonları ( siğiller) yok edilse bile virus vucutta uzun bir sure yaşamaya devam eder ve bulaştırıcılık aylarca hatta yıllarca devam eder. İster erkekte ister kadında enfeksiyon tespit edilmiş olsun tedaviden sonra yıllık smearlerle kadının takip edilmesi gerekmektedir.
KORUNMA
HPV cinsel yolla bulaşan bir hastalık olduğundan genel hijyenik onlemlerin alınması HPV enfeksiyonundan korunmada etkili bir yoldur. Ancak HPV'nin bulaştırıcılığı o kadar yuksektir ki, şupheli ilişkilerde kondom kullanımı bile koruyamayabilmektedir. Cinsel temas esnasında erkek genital bolgesinin prezervatifle korunmayan kısımlarından kadına ya da tam tersi kadından erkeğe bulaşma soz konusu olabilir. Bu yuzden bariz siğil lezyonları olanlarla ilişkiye girmemek ve aynı ic camaşırlarını kullanmamak cok onemlidir.
Son yıllarda geliştirilen aşılar HPV nin en sık gorulen, siğil ve kansere neden olan tiplerine karşı buyuk oranda koruma sağlamaktadır. Bazı Avrupa ve arap ulkelerinde devlet HPV aşısını halk sağlığı acısından aşı programına almış bulunmaktadır. Ulkemizde henuz hicbir kurum tarafından odenmemekte, isteyen kişiler doktorlarına danışarak ucretli olarak yaptırabilmektedir. Aşılar HPV ilişkili kanserlerin buyuk coğunluğunu engellemektedir. Aşılar şu an icin 9-50 yaş arası kadınlara uygulanabilmektedir. Erkeklere uygulanılabilirliği ile ilgili araştırmalar devam etmektedir.
OP. DR YILMAZ SEYYAH
KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM UZMANI
[h=2]Tokat Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Siğiller, tanı ve tedavi ve aşıları ( hpv enfeksiyonları)
Sağlık0 Mesaj
●17 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Siğiller, tanı ve tedavi ve aşıları ( hpv enfeksiyonları)