Hafıza kartının bolum tablosunu ayarlayıp fstab uzerinden /data dizinine bağlamasını yapacağız.
Depolama hafıza kartınıza bağlı olarak artacaktır. Bununla beraber yine hafıza kartınıza bağlı olarak disk hızında duşuş olacaktır, bir miktar takılma normaldir.
Bu yontem Android 6.0 ile gelen hafıza kartını dahili olarak bicimlendirme ile aynı değildir. O işlem ile hafıza kartı cihazınıza ozel olarak formatlanıp /data/media/0 dizinine bağlaması yapılır.
Gerekenler
-Hafıza kartı
-TWRP
-Parted
-İşinizi kolaylaştırmak icin ADB ve Notepat++
MasterRei dedi:
Parted Dosyası ve Cihazı Hazır Duruma Getirme
ADB bu işlem esnasında işimizi oldukca kolaylaştıracaktır, ADB olmadan TWRP terminali ile de bu işlemleri yapabiliriz.
Parted dosyasını indirip herhangi bir klasore atalım. Ben "C:rei'nin calışma alanı" dizine atıyorum.
CMD'yi acarak parted dosyasını attığımız dizine cd C:Rei'nin Calışma alanı komutuyla gidiyoruz.
Parted dosyasını cihazımızın dahili hafızasına gondermek icin adb push parted /sdcard/ komutunu yazıyoruz.
Şimdi bu dosyası TWRP'de calışması icin hazır hale getirmemiz gerekiyor. Oncelikle cihazımızın terminaline erişmek icin adb shell yazıyoruz.
Dosya yı sbin klasorune gecici olarak atıp chmoda almamız gerekiyor cp /sdcard/parted /sbin/ && chmod 755 /sbin/parted komutu işimizi gorecektir.
Genişletmek icin tıkla...
Bu yontem ile parted dosyasını hazır duruma getirdikten sonra hafıza kartımızı parted uzerinde acıyoruz. Cihazın ana diski mmcblk0 ise hafıza kartınız mmcblk1 olması gerekir. /dev/block dizinini takip ederek en az sayıda Partition olan disk muhtemelen hafıza kartınızıdır, mmcblk1 ise Partition sayısı mmcblk1p1 olarak yazar.
Gorunduğu uzere benim hafıza kartım mmcblk0, benim yacağım komut ise parted /dev/block/mmcblk0
Parted ekranı acıldıktan sonra mklabel gpt yazıyoruz ve diski GPT yapıyoruz, butun uyarıları onaylayıp gecebilirsiniz.
mkpart userdata ext4 0kb "diskin sonu" komutu ile yeni bolumumuzu oluşturuyoruz. Diskin sonu ust tarafta yazacaktır, misal benimki 31.9 GB.
"Q" yazarak parted uzerinden cıkış yapıp cihazı yeniden başlatarak tekrar recovery moduna alın ve hafıza kartınızı "ext4" olarak bicimlendirin.
Bağlamasını yapma
Cihazınız System-as root iceriyor ise fstab dosyası /vendor/etc icin de olacaktır ama boyle bir desteği yok ise boot. İmg dosyasını AIK ile unpack ederek ramdisk icinden fstab dosyanızı duzenlemeniz gerekir. Daha sonra repack ederek oluşan image-New. İmg dosyasını boot bolumune yazarak kullanabilirsiniz
Bu satırı sizin hafıza kartınızın bolum numarası ile değiştrimeniz gerekiyor.
/dev/block/mmcblk0p1 /data ext4 noatime,nosuid,nodev,noauto_da_alloc,discard wait,check,resize,forceencrypt=/dev/block/platform/mtk-msdc.0/11230000.msdc0/by-name/metadata şeklinde duzenliyorum ve tabii hafıza kartının bağlantısını kesiyorum. Bunun icin sdcard olarak bağlanan satırı silmeniz yeterli olur.
Bu işlemden sonra boot edip kullanabilirsiniz. Bu yontem Android 10 ve 10 altı butun surumlerde calışıyor, Android 11 uzerinde denemedim ama Android 12 uzerinde calışmıyor.
Parted ile uğraşmak risklidir, sorumluluk almıyorum.