Kotu ağız kokusu
Sigara icmek, halitozis denilen kotu ağız kokusuna neden olur. Sigara icen kişilerde zamanla diş bakteri plağı gelişimi artar, tad duyusunda azalma ve bağışıklığın duşmesi ile beraber iltihap odakları oluşumu gorulur. Ayrıca sigaranın icindeki nikotin, tukuruk miktarını belirgin oranda azalttığı, bu yuzden zamanla diş eti ptoblemleri ve curuk oluşumunu arttırdığı gozlemlenmiştir.
Dişlerdeki lekelenmeler
Yoğun sigara icimi bir sure sonra ozellikle on dişlerde kahverengi lekelenmelere yol acar. Ustelik bu lekelenmeler diş fırcalamakla da gecmez. Ayrıca sigara icimiyle sadece dişlerde katra lekeleri gorulmez. Damakta kırmızı lekeli iltihap goruntusu, dil de siyah kıllı dil goruntusu gorulur.
Ağız Kanserleri
Şuphesiz ki sigaranın en buyuk zararlarından birisi kansere yakalanma ihtimalini arttırmasıdır. Sigara icen bireylerin % 70-75’i akciğer kanser oluşumu ilerleyen yıllarda gorulmuştur. Bu oran ağız kanserlerinde % 60 civarındadır. Alkol ve sigaranın beraber kullanımı da kanser riskini 5 kat arttırır.
Lokoplakr
Bu hastalığa halk arasında sigara icenin dili, sigara icenin yanması denmektedir. Yanak ve dilde beyaz dantel tarzında atipik goruntulerdir. Sigara iciyle beraber oluşma ihtimali kat ve kat artar. Lokoplaki’deki esas sorun ise zamanla kansere donuşmesidir.
Ağız yaralarının iyileşmemesi
Sigara icen insanlarda hem aft oluşumları sık gorulur hem de yapılan cekim ya da implant sonrası yara iyileşmesi cok daha gec olur. Hatta diş cekimi yapılan hastaların, sigara icmeye 1-2 gun ara verememesi şiddetli gecmeyen ağrılarda gorulur.
[h=2]Bursa Diş Hekimi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Sigaranın ağız sağlığına etkileri
Sağlık0 Mesaj
●20 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Sigaranın ağız sağlığına etkileri