Sigara kullanımının cocuk sağlığı uzerine etkileriSigara kullanımı, dunya ulkeleri icin cok onemli ve aynı zamanda onlenebilir halk sağlığı sorunlarındandır. Yapılan calışmalarda ortalama her uc erişkinden birisinin sigara bağımlısı olduğu belirtilmektedir. Bunların dışında, sigara kullanmayanların da %38'i calıştıkları yerlerde sigara dumanına maruz kalarak pasif icici olmaktadırlar.
Dunya genelinde sigara kullanımına bağlı hastalıklar nedeni ile yılda ortalama 5 milyon kişi olmektedir. Turkiye'de ise tum olumlerin %41.6’sı sigara kullanımına bağlı hastalıklar nedeni ile olmaktadır.
Cocuklar sigara ile pasif olarak karşılaşmaktadır. Yani sigara icen anne, baba veya diğer kişilerin icmiş oldukları sigara dumanı cocuğun bulunduğu ortamda solunan havaya karışarak etki yapmaktadır. Sigara bağımlısı olan kadınların %50-70'i hamilelikleri boyunca sigara kullanımlarını devam ettirmektedirler. Ulkemizde cocukların en az %62'si sigara icen bir erişkinin sigara dumanına maruz kalmaktadır. Bu zararlar cocuk anne karnında iken başlamaktadır. Sigara icen veya yanında sigara icildiği icin pasif olarak sigara dumanına maruz kalan anne adayının karnındaki fetus da boylelikle sigaranın zararlı etkisine maruz kalmaktadır. Bu nedenlerden dolayı sigaranın cocuklar uzerindeki zararlı etkileri doğum oncesi donemde başlamaktadır. Bu zararlı etkiler, tutunde bulunan kansere yol acan (karsinojen) ve diğer zararlı kimyasal maddeler yolu ile olmaktadır.
Gebelik sırasında anne ile bebek kanı gobek kordonu yoluyla ilişki icinde bulunur. Boylelikle annenin sigara kullanımı ile tum karsinojen maddeler ile zift, nikotin ve karbon monoksit bu ilişki icerisinde bebeğe direkt olarak gecmektedir. Nikotinin kuvvetli bir damar daraltıcı etkisi olması nedeni ile rahime giden kan miktarı azalmaktadır. Karbon monoksit ise hucrelere zarar vererek gelişme gerilikleri ve beynin oksijensiz kalmasına yol acmaktadır. Sigara; erken doğumlara, doğum eylemi ile acılması gereken su kesesinin gerekenden cok daha once acılarak bebeğin, gelişimi tamamlanmadan doğum yoluna girmesine, bebeğin gelişme geriliğine ve akciğer gelişiminin engellenmesine, bebeğin kalp ve damarlarında yapısal değişikliklere ve bağışıklık sisteminde bozulmalara, tansiyon yukselmesi ve odemlerle seyreden gebelik zehirlenmesine, plasentanın erken ayrılmasına ve annenin doğumdan sonra sutunun miktarında azalmalara yol acmaktadır.
Doğum sonrası pasif icici bebeklerde ve cocuklarda en sık ve en onemli zararlar akciğer ve solunum yollarında olmaktadır. Boyle cocuklarda astım gelişme riski artmakta ve akciğer enfeksiyonları daha zor iyileşirken, nezle, sinuzit ve bronşiyolit daha sık oluşmaktadır.
Sigara dumanına maruz kalan cocuklarda besinlerin mideden yemek borusuna kacışları olarak tanımlanan gastro-ozofageal reflu gelişmektedir.
Pasif icici durumunda olan bebek ve cocukların kalp ve damar yapılarının damar sertliğine eğilimli olmasına yol acmaktadır. Gebeliği suresince yoğun sigara tuketen anne adaylarının bebeklerinde doğuştan kalp deliklerinin oluşması tetiklenmektedir.
[h=2]Ankara Cocuk Doktorları uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Sigara kullanımının cocuk sağlığı uzerine etkileri
Sağlık0 Mesaj
●20 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Sigara kullanımının cocuk sağlığı uzerine etkileri