Bu yazımda populer ROM'lardan biri olan MIUI ROM icin bir inceleme yapacağım. Oncelikle birkac ekran goruntusu paylaşayım.

Oncelikle diğer Jelly Bean ROM'larından oldukca farklı. Diğer Jelly Bean ROM'ları diğerlerine cok benziyor ve aralarında fazla bir fark yok. Ama bu ROM ilk yuklediğiniz andan itibaren farkını hissettiriyor. Diğer Jelly Bean ROM'lardan ayrılan ozelliklerinden bahsedelim ;

Oncelikle Durum Cubuğu oldukca işlevsel hale getirilmiş. Toogles kısmı telefonun bircok ayarını tek dokunuş ile değiştirmenize imkan sağlıyor. Launcher'i diğer JellyBean ROM'lardan biraz farklı. İşlevselliği pek hoşuma gitmediği icin Holo Launcher HD'ye dondum ama tabii ki bu bir tercih meselesi. Aslında bu ROM sizi Google hizmetlerine muhtac bırakmadan Android'in zevkini cıkarmaya yonlendiriyor. Kendi icinde Cloud Messaging (Diğer MIUI ROM'lu telefonlarla), Sync & Backup, LBE Guard (ROOT yetkisi gerektiren işlemler icin sizi uyarıyor. SuperUser'den biraz farklı ama bana gore daha işlevsel), Muzik Calar (Google Play Music icin guzel bir alternatif) gibi bircok ek ozellik iceriyor. Dosya yoneticisi diğer ROM'lara gore cok daha işlevsel. (Diğer ROM'lar genelde OI Dosya Yoneticisini kullanıyor.) Diğer dosya yoneticilerinden; Dosya Sıkıştırma (Zip), FTP, MIDRIVE Sync, Dosya turune gore sınıflandırma (Browse kısmında telefonunuzdaki dosyalar Muzik, Video, Resim, Bluetooth'dan Alınanlar, Belgeler, Zip arşivleri, APK dosyaları ve Favoriler olmak uzere sınıflara ayrılıyor.) Diğer ROM'lardan farklı olan en onemli ozelliklerinden biri de bir uygulamayı yuklerken size o programın Riskli ve Normal izinlerini gosteriyor ve bu izinlerden istediğinizi engellemenize imkan sağlıyor. (Tabii ki bazı izinlerin engellenmesi programın işlevini yerine getirmesine engel olacaktır fakat bir programın guvenliğinizi tehdit edecek iznini engellemek isteyebilirsiniz.) İsterseniz durum cubuğuna internet indirme hızınızı gosteren bir arac ekleyebiliyorsunuz. Kimilerine gereksiz gelebilir ama benim hoşuma gitti.
Sonuc olarak diğer ROM'lardan sıkıldıysanız ve bir farklılık arıyorsanız bu ROM tam size gore. Beklentilerinizi karşılıyor ve ozellikleriyle diğer rakiplerinden rahatlıkla sıyrılıyor. Bu ROM'u mutlaka denemelisiniz.

İndirme Bağlantısı : MIUIAndroid_Olympus_3.1.25.zip | by Th3Bill for Generic Device

Yukleme ile ilgili birkac tavsiye ; Th3Bill Bu adresteki yukleme talimatlarınızı izlemenizde fayda var. Full Wipe yapmanız cidden gerekli. Yoksa bazı sıkıntılar cıkıyor. Yukleme sonrasında Google Apps uygulamaları yukleyip yuklememek sizin tercihinize kalmış. Bir de dil ile ilgili dikkat edilmesi gereken bir nokta var. ROM kendiliğinden İngilizce ve Cince dil secenekleriyle geliyor. MIUI'nın orijinal sitesinde Translation dosyaları mevcut fakat ben kurmayı başaramadım. (İngilizce olması benim icin bir sıkıntı yaratmadığı icin cok fazla da uğraşmadım acıkcası) Bunu da goz onunde bulundurmakta fayda var.