SBS, LYS ve okul sınavları… Şu donem havalar ısınıyor, icimiz kıpır kıpır olmaya başlıyor. Her yerde şenlikler, konserler. Etraf cıvıl cıvıl. Ne zor şimdi oğrenci olmak. Bir suru sınavlarla burun buruna gecen zamanlar. Sınavların biri bitiyor diğeri başlıyor. Bazen aynı gun iki sınav birden oluyor. Ben kendi okul yıllarımı duşunuyorum da. Biz bu kadar zorlanmış mıydık diye hatırlamaya calışıyorum. ODTU'yu kazandım, hep iyi okullarda okudum. Ama cok fazla calıştığımı hatırlamıyorum. Lise son yılımda dershaneye gidip matematikten ozel ders almıştım. Bir de gunu gunune odevlerimi yapar, dersi dinlerdim. O kadar. Ama şimdi bakıyorum da cocuklar ilkokul yıllarından itibaren ozel dersler alıyor, 6. sınıftan itibaren dershanelere gidiyor. Cok yoğun bir ders temposu. Nasıl bir duzendir bu? Bu kadar caba, emek, kaygı, stres maddi ve manevi olarak hem aileleri hem de cocukları bitiriyor. Cocuklar da aileler de bunalmış durumda.

Benim 2 yaşında bir oğlum var. Ben oğluma asla bu tempoya sokmayacağım diyorum ama o yıllar gelince ne yaparım tabi şu an kestirmek zor. Sistemin yanlış olduğu apacık ortada. Ama bu ulkede yaşadığımıza gore sisteme gore hareket etmek durumunda kalıyoruz ve bu yarışın icine ister istemez cocuklarımızı sokuyoruz. Bu yanlış duzenin icinde sizlere birkac onerim olacak:

1. Ders calışma alışkanlığı cok kucuk yaşlardan itibaren kazanılan bir ozelliktir. Eğer cocuğunuzun ders calışma alışkanlığı yoksa ozel hocalarla bunu sağlamaya calışmak doğru değildir. Yapılması gereken cocuğunuz okula başladığında, hatta okula başlamadan once kendiyle ilgili yapabileceği işleri onun yerine yapmamak. Orneğin oyuncaklarını toplamak, yemeğini yedikten sonra tabağını masadan kaldırmak, giyinmek, yıkanmak gibi işler cocuğunuzun sorumluluğu olabilir. (12 yaşına gelmiş ama hala kendisi yıkanamayan, bunun icin annesini yanında isteyen bir oğrencim olmuştu!) Cocuğunuza, yaşına uygun sorumluluklar verin. Gercekten bu sorumlulukları yerine getirmesini bekleyin. Boylece cocuğunuza kucuk yaşlardan itibaren bu eğitimi vermiş olacaksınız.

2. Cocuğunuzla birlikte ders calışmayın. Cunku o zaman hep yanında sizi isteyecek, yıllar gecip siz ona derslerinde yetemeyince de ozel oğretmen tutmak zorunda kalacaksınız. Ayrıca evde calışırken her şeyi anlıyor yapıyor olacak ama sınava girince aynı performansı gosteremeyecek. Sonra da hayıflanıp duracaksınız bu cocuk neden dikkatsizlik hataları yapıyor, evde yaptığı şeyi neden sınavda yapamıyor diye.

3. Cocuğunuzda kaygı seviyesinin yuksek olduğundan şuphe ediyorsanız mutlaka bir uzmana danışın.

4. Sınavları ve okul başarısını cocuğunuzun hayat başarısı olarak gormeyin. Okulda cok başarılı olup hayatın icinde cok başarısız olanlar olduğu gibi derslerde başarısız olup hayatta cok başarılı olan kişiler var. Bu aklınızdan cıkarmayın.

Tum oğrencilere mayıs ayının yoğun temposu icinde kolaylıklar diliyorum. Şans sizlerle olsun.

Klinik Psikolog & Yaşam Kocu Pınar Ozguner
[h=2]İzmir Psikoloji uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]