Stok macunu ahı gitmiş vahı kalmış bir MX-4 ile değiştirme gafletine duştukten sonra bu urun ilgimi cekmişti. Faz değişimli materyal olarak geciyor. Belli bir sıcaklığın altındayken katı, ustune cıkınca da sıvımsı, macunumsu bir hal alıyor. Bu tarz bir materyal bazı laptop ureticilerinin belli modellerine fabrika cıkışlı olarak da uygulanıyor bildiğim kadarıyla. İnternette gorduğum sonuclardan memnun kaldığım icin de MSI GP76 Leopard 11UH-1007XTR cihazıma uygulama kararı aldım.

Paket iceriği:​Kutudan iki adet paket cıkıyor. Birisi simsiyah, ışık almayacak şekilde yapılmış. Diğeri de bildiğimiz statik torba:




Siyah olanda termal ped var, diğerinde de işinize yarayabilecek ekipmanlar koyulmuş. Ben coğunu kullanmadım cunku yanımda kendi aletlerim vardı zaten.




Urun aldığınız boyutlarda, şeffaf bir ambalaja sarılı olarak geliyor. Ambalajı cıkardıktan sonra da alt ve ust kısımlarında yapışkanlı, şeffaf birer film olduğunu goruyoruz. Kullanacaklar icin bir oneri: Bu filmler kenar kısımlarda olmadığı icin kenarlardan tutarsanız elinize bulaşabiliyor, buna dikkat edin. Bu bahsettiğim filmleri malzemeden kolayca ayırabilmek icin yapışkan bant koymuşlar. Epey yapışkan olduğu icin dikkatli kullanmak lazım.





Uygulama:​Once laptopın alt kapağını cıkarmamız lazım. Bunun icin altındaki 13 vidayı cıkarıyoruz. Hepsi de aynı boyutta olduğu icin karıştırma gibi bir ihtimal yok şu aşamada.




Cıkardıktan sonraki goruntu şu şekilde:




Bu aşamadan sonra unutmadan batarya bağlantısını sokmenizi oneririm. İki taraftan da ufak ufak cekip oynatarak kolayca ve zarar vermeden sokebilirsiniz. Sırada fanlar, heatsinkler ve borulardan oluşan soğutma sistemini sokmek var. Burada bazı vidalar cıkıyor, bazı vidalar da soğutma elemanının ustunde kalıyor. Cıkan vidaların hepsi kendi icinde aynı boyutta ama onceden cıkardıklarımızdan daha kucuk. Bu yuzden hepsini aynı yerde tutmanızı onermem. Cıkardıktan sonra beni karşılayan goruntu şuydu:






IPA ile hem blokları hem de CPU ve GPU'yu temizledim. Bundan sonraki aşama, malzemeden gerekli boyutlarda kesmek olacak. Ben makas kullandım, rahatca kesebildim. Boyutu ayarlarken de termal pedi yongaların ustune tutup bir kalemle ustune işaretleme yaptım, gereken kısımlardan kestim. Eğer cok buyuk boyutlarda almıyorsanız bu kısımda planlamayı iyi yapmanız lazım. Uyguladıktan sonraki goruntu şu şekilde:




GPU'nun ustundeki minik boşluklar onemli değil. Zaten normalde onerilen kullanım şekli oyle fakat işlemciye yaptığım gibi tamamen kaplaması da sorun cıkarmaz. İşim bittikten sonra elimde kalan parca şu şekildeydi:




Soldaki parca tam olarak işlemcinin boyutunda fakat sağdaki parca tek başına yeterli değil. Sisteminizin ozelliklerine gore değişiklik gosterecektir bu durum.

Performans:​Testlerin ayrıca belirttiklerim dışında hicbirisi turbo fan acık yapılmamıştır, fan hep otomatik moddadır. Testler; fabrika cıkışı (16 GB RAM'li), MX-4'lu ve PTM7950'li olmak uzere 3 kategoriye ayrılacak. Ayrıca başta boyle bir duşuncem olmadığı icin testlerin bazılarının diğer kategorilerde karşılığı yok, yine de fikir vermesi amacıyla koyacağım onları da.

Stok macun, 16 GB RAM:​





Testler otomatik fan ayarında, yuksek performans modunda, cihaz alındıktan yaklaşık 1 ay sonra yapılmıştır. Başta termal macunu değiştirmek gibi bir duşuncem olmadığı icin cok fazla veri yok bu zamana ait, keyfine yaptığım testler. Bu testler sırasında da herhangi bir UV yok. UV yaptıktan sonra R23 Multi Core skoru biraz daha artmıştı.

MX-4 ile:​





R23 skorlarındaki duşuşun sebebi HWMonitor'dan rahatca anlaşılabiliyor. Başta All Core 4.2 GHz'te başlayan test esnasında cekirdekler 95 dereceye ulaştıkca frekans duşuruyorlar, boyle duşe duşe de testin buyuk bir coğunluğunu 3.2 GHz ile geciriyorlardı. Multi Core testinde 9900 civarı bir skor gorduğum de olmuştu sonlara doğru ama onun ekran goruntusu yok.






Superposition ekran kartı ağırlıklı bir test ve bu pumpout olayı coğunlukla ekran kartını pek etkilemiyor zaten, bu yuzden burada pek fazla bir değişiklik gormuyoruz.




Yukarıdaki testler 32 GB RAM ve -75 mV UV ile, MX-4 uygulandıktan 1 ay sonra yapılmıştır. 3DMark testinde ekran kartı 87 dereceyi, işlemci de 98 dereceyi gormuştur.

PTM7950 ile:​



R23 Multi Core testinde cekirdeklerdeklerden biri sadece bir seferliğine anlık olarak 95 dereceyi gordu, onun dışında 90 derecenin ustune hic cıkmadı. Acıkcası bir kere ve cok kısa sureliğine olması hatalı raporlama ihtimalini duşundurdu bana ama yine de belirtmekte fayda gordum. Skorda da bariz bir artış soz konusu.





Single Core skoru duşmuş gibi gorunuyor fakat aradaki fark hata payı dahilinde, testi tekrarlamakla da uğraşmak istemedim. Bu testte işlemci hep 50-55 derece arası seyretti. 55 derece ustundeki her değeri anlık olarak gordu. Maksimum kısmındaki 67 gibi değerler testi daha yeni başlattığımda, otomatik fan ayarı fanları hızlandırmaya yetişemediği icin olmuştu. Min ve max değerleri sıfırlamayı unuttuğum icin de orada kaldılar.






Superposition testinde de bir miktar artış soz konusu. Skorda biraz artış, sıcaklıklarda da biraz duşuş olmuş. Cok bir fark olmaması normal, yukarıda da acıkladığım gibi.

Ustteki testler termal pedi uygular uygulamaz yaptığım testler. Gectiğimiz gunlerde (uygulamadan 1 ay sonra) sıcaklıkları iyi gorunce OC girişimlerinde bulundum. All Core 4.4 GHz'e sabitleyip Multi Core testi yaptım. Başta sabit 4.4 veriyordu fakat sonradan cok kısa bile olsa anlık olarak 95'e ulaştığı icin frekans duşurmeye başladı, bu yuzden normalde olacağı kadar artış alamadım. Yine de bir miktar artış soz konusu.




Sistemi tek cekirdek kullanmaya sınırlayıp Single Core 5.0 GHz'e aşırtıp Single Core testi yapacaktım fakat sınırlayınca tuhaf bir şekilde R23 Single Core testi seceneği gorunmediği icin yapamadım. All Core 4.6'ya sabitleyip Single Core testi yapmıştım ama aradaki artışı yeterli bulmadığım icin ekran goruntusu almamıştım.

Onun dışında GPU'ya da minik bir OC girişimim oldu. Şu mesajda belirttiğim uzere Core Clock +70 MHz, VRAM Clock +150 MHz OC yapmıştım. Bu testte Turbo fan actığım icin OC yapmama rağmen maksimum 79 derece gibi (ki bu da anlık bir değerdi) guzel bir sıcaklık değeri elde ettim fakat bu değerlerin ustune aşırtmayı denemedim.




3DMark TimeSpy testini de cıtırından bir OC ile Turbo fan acık olarak tekrarladım. GPU'ya yine aynı değerleri girdim (Core Clock +70 MHz, VRAM Clock +150 MHz). İşlemciyi de All Core 4.6 GHz'e sabitledim. Sonuc şu şekilde:




Sıcaklıklara baktığımız zaman işlemci CPU Test'e kadar hicbir şekilde 80 dereceyi gecmiyor ve sabit 4.6 GHz'te calışıyor. CPU Test'e girince 1 defa 95'i gorup iki defa 4.5 GHz'e duşuyor, onun dışında surekli olarak 95 derece altında ve 4.6 GHz'te calışıyor. GPU'ya baktığımızda da hicbir koşulda 76 derecenin ustune cıkmadığını goruyoruz.

Peki neden PTM7950?​Peki neden bu urunu tercih ettim? Cunku bu urun laptoplardaki pumpout olayının onune gecebiliyor. Pumpout nedir? Pumpout, termal macunun yonganın ısınması sebebiyle soğutucu blok ve yonga yuzeyi arasından akmasıdır. Bu coğunlukla laptoplarda gorunen bir durum. Bu yuzden termal macun değişimini yeni yaptıktan sonra aldığınız değer ile 3 ay sonra aldığınız değer farklı olabilir.

Bu urunun bir diğer avantajı da sonuclarda sureklilik sunması. 1 ay sonra bile aynı sonucları verebiliyor, başka incelemelerde bunun daha uzun surelerce de korunduğunu gordum. Unutmazsam 1-2 ay sonra testleri tekrarlayıp performansta duşuş olup olmadığını da ekleyip guncelleyeceğim konuyu. Şu ana kadarki deneyimimle kesinlikle onerebileceğim bir urun. Tek sıkıntısı yurt dışından geliyor olduğu icin kargo ve vergi parası ile elinize gelmesinin uzun surmesi. Benim aldığım link:
Honeywell 7950 phase change thermal pad laptop phase change silicone grease cpu thermal paste pad patch material Other Computer Peripherals Honeywell, 20*30*0.2mm One Piece, 20*30*0.2mm 2-piece Loading Tool, 31*50*0.2mm One Piece Delivery Tool, 30*30*0.2mm One Piece Delivery Tool, 40*40*0.2mm One Piece Delivery Tool, 40*80*0.2mm One Piece Delivery Tool, 80*80*0.2mm One Piece Delivery Tool, Larger Size Stores H
www.ebuy7.com