Cok basit bir cumle gibi geliyor, bildiklerinizi yapın. Ama gencler en cok bildiklerinden kaybediyorlar. Bilmedikleri icin yapabilecekleri bir şey yok ama bildiklerini yapamadıkları zaman bu onların başarısını duşuruyor. Alabilecekleri puanları alamaz oluyorlar.
Bilginizi sınava yansıtamamamızın birinci nedeni sınav heyecanı, ikinci nedeni ise dikkat eksikliğidir. Bir danışanım sınava cok iyi hazırlandığını ama tam sınava girdiğinde beyninin birden bire boşaldığını, bildiği hicbir şeyi hatırlamaz olduğunu ve 4. soruya takılıp kaldığını anlatmıştı. Hırs yapmış ve “Ben bunu biliyorum” diyerek o soruya yoğunlaşmıştı. Soruyu yapamadığında ise morali bozulmuş ve bildiği soruları da yapamaz olmuştu. Bu durum maalesef cok yaşanıyor. Gencler bildikleri bir suru soruyu heyecanlanıp yapamıyorlar. Bunu engellemenin en iyi yolu sınavdan onceki denemelerde heyecan yapıyorsak mutlaka bu heyecan icin sınavdan once yardım almaktır. Cunku heyecan varsa artar, yoksa da cıkar.
Sınav gunune kadar hic heyecan olmadığı halde tam o gun heyecan olursa yapılacak en iyi iş oncelikle nefes egzersizi yapmaktır. Soruları cevaplamaya başlamadan once 8’e kadar sayıp yavaşca nefes almalı, ardından 8’e kadar sayarak nefesi tutmalı ve sonra yine 8’e kadar sayarak nefesi yavaşca burundan vermelidirler. Nefeslerini duzenlediklerinde kalp atışları da duzene girecek ve heyecanları yatışacaktır. Boylece daha sakin bir şekilde sorulara odaklanıp bilgilerini sınava yansıtabilirler.
Heyecandan farklı olarak dikkat sorunu son gun ortaya cıkmaz, onceki denemelerde mutlaka kendini gosterir. Son gun ortaya cıkan dikkat sorunu ise heyecan kaynaklıdır. Dikkat eksikliği olan gencler sınavda zor soruları yanıtlayabilirken en basit sorularda hatalar yapmaktadırlar. Bu nedenle kaybettikleri aslında basit sorulardır. Zor sorular ismi ustunde zor sorulardır. Ama rahatca yapabilecekleri en basit soruları kacırmak gercekten moral bozucudur. Bu yuzden gencler deneme sınavlarında odaklanma sorunu yaşıyor ve dikkatsizlik nedeniyle duşuk puanlar alıyorlarsa sınavdan once mutlaka yardım alıp dikkat eksikliğini cozmeleri gerekir. Sınava kadar cozmeyip sınavda dikkatlerinin dağıldığını hissederlerse yapılacak iş, yorulup konsantrasyonlarının dağıldığını hissettiklerinde gozlerini kapatarak gozlerinin onune beyaz bir sinema perdesi getirmeleri, bu perdedeki goruntuleri silmeye calışmaları, goruntuler temizlenince gozlerini tekrar acmalarıdır. Boyle olduğunda dikkatlerini tekrar toparlayacak ve sınava daha dikkatli şekilde devam edebileceklerdir.
Unutmayın sınava bilgimizi yansıtmanın en iyi yolu bildiklerimizi yapmamızı engelleyecek faktorleri ortadan kaldırmaktır. Sınav kaygısı ve dikkat eksikliği duzeldiğinde bildiklerini yapmalarına engel hicbir şey kalmayacaktır.
Tum oğrencilerimize şimdiden kocaman başarılar diliyorum.

[h=2]İstanbul Psikiyatri uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]