Ispanağa benzeyen bir sebze olan pazı, icerisinde A, C, K ve E vitamini bulundurarak folik asit bakımından son derece zengin olmasından oturu, doktorlar tarafından tavsiye edilmektedir. Pazının faydaları nelerdir? Pazı yemeği nasıl yapılır? Pazı, sindirimi kolay olan besin değeri bakımından ıspanağa benzeyen salatası, kavurması ve farklı yemekleri yapılan bir cok sebze gibi sağlığımız icin onemli faydaları bulunur. Kalsiyum, magnezyum sayesinde kemik yapısını korur ve guclendirir. Yemyeşil goruntusu ile de iştah kabartan bu ot, tum dertlerinize deva olmaktadır. Cağımızın tehlikeli hastalıklarından olan kanserle mucadele eden hastalara doktorların tavsiye ettiği bir numaralı besinlerden biridir. Kanser başta olmak uzere şeker, hemoroid gibi diğer hastalıklar icinde pazının koruyucu gorevi vardır. Peki pazının faydaları nelerdir? İşte detaylar… PAZININ FAYDALARI NELER? - Halsizlik ve bitkinliğe iyi gelir, yorgunluğa karşı fayda sağlar. - Dalak ve bobreklerdeki ağrıların gecmesine yardım eder. - Kan pıhtılaşmasını teşvik ettiği icin vucutta oluşacak morarma ve kanamaları onler. - İştah acıcı ozelliği vardır. - Tansiyonu dengeler. - Stres ve depresyona karşı iyi gelir. - Kalp krizi ve felc gecirme riskini azaltır. - Harika bir C ve K vitamini kaynağıdır. - Vucuttaki demir eksikliğini onler. - Bağışıklık sistemini guclendirerek hastalıklara karşı vucudun direncini arttırır. - Beyne fayda sağlar. Ayrıca cağımızın rahatsızlığı alzheimer hastalığına da iyi gelir. - Kan basıncını kontrol etmeye yardım eder. - Sinir sistemi sağlığını korur. - Mide rahatsızlıklarına iyi gelir. - Sindirim sistemini rahatlatır. Hazımsızlığı onler. - Kan şekerini duzenler. - Oksuruğe iyi gelerek oksurun gecmesine fayda sağlar. - İdrar sokturucu ozelliği vardır. - Sistit yani idrar yolu iltihabı sebebiyle idrar yollarında oluşan yanmaları azaltır. - Kansızlığa iyi gelerek anemi rahatsızlığına fayda sağlar. Kırmızı kan hucrelerinin uretimini teşvik eder. - Oksuruğe iyi gelerek oksuruğun gecmesine yardımcı olur. Kemikleri Guclendirir: Onemli miktarda kalsiyum, magnezyum ve K vitamini icerir. Bu sebeple kemik sağlığını koruyan bir bitkidir. Kemikleri guclendirir. Kemiklerin buyume ve gelişimine yardım eder. Ayrıca dişlerin guclenmesini de sağlar. Şeker Hastalığına Karşı Korur: Diyabet gunumuzde bircok kişinin yakındığı bir hastalık haline gelmiştir. Şeker hastalığı bulunan kişiler her şeyi yiyemez, yediklerine dikkat etmek zorundadır. Diyabet riski altında olan yada diyabet hastalığı olan kişiler rahatlıkla pazı tuketebilir. Bu şifalı sebze kan şekeri seviyesini duzenlemeye yardım eden siringik asit ve lifler icerir. Diyabet riski altındaysanız yada şeker hastalığınız varsa mutlaka bol bol yeşil yapraklı sebzeler tuketmelisiniz. Kanserden Korur: Bircok yeşil yapraklı sebze gibi antioksidan ozelliği olan bir sebzedir. İcerdiği antioksidanlar sayesinde antikanser ozelliği vardır. Yani kansere karşı koruyucudur. Ozellikle kolon kanserini onlemeye yardım eder. Kanserden korunmak icin bu şifalı sebzeyi tuketebilirsiniz. Goz Sağlığını Korur: Yuksek miktarda beta karoten icerir. Bunun sonucunda goz sağlığını korumaya yardım eder. Glokom, gece korluğu gibi goz rahatsızlıklarına iyi gelir. Sacları Korur ve Guclendirir: Pazı, iceriğinde biyotin bulundurur. Biyotin doğrudan sac koklerinin uyarılmasını sağlayan bir bileşiktir. Sac bakımı sağlar, sacların parlaklığını arttırır. Ayrıca iceriğindeki A ve C vitaminleri sebebiyle sac koklerinin guclenmesine yardım ederek sac dokulmesini de onler. Balla karıştırın ve başınızda sac cıkmayan kısımlara surun. Bu şekilde saclarınız tekrar cıkabilir ve sac dokulmesinden kurtulabilirsiniz. PAZI YEMEĞİ NASIL YAPILIR? Malzemeler: 2 demet pazı
1 adet kuru soğan
1 tatlı kaşığı dolusu domates salcası
1 tatlı kaşığı dolusu biber salcası
1 domates
2 diş sarımsak
2 yemek kaşığı bulgur
Tuz, karabiber
1 cay bardağı kadar su
2 yemek kaşığı zeytinyağı Pazı yemeği yapılışı: Bir tencereye zeytinyağını koyun (riviera). Yağ ısınınca, icine yemeklik doğradığınız soğan ve sarımsağı koyun, rengi donene kadar cevirin. Ardından icine salcaları ve kup kup doğradığınız domatesi de ekleyin. Salcaların kokusu cıkana kadar biraz daha cevirin. İnce ince doğradığınız pazıları da icine koyun, sıcak suyu ve bulguru ekleyip, bir karıştırıp kapağını kapatın. Cok kısık ateşte pişirin. PAZI NASIL TUKETİLİR? Pazının sağladığı pek cok fayda vardır. Bu faydalardan yararlanabilmemiz icin yediğimiz yemeklerde nasıl kullanmamız gerektiğini bilmemiz gerekir. Bu pazı otunu oncelikle bol su ile guzelce yıkamamız gerekir. Pazı guzel bir şekilde bol suyla temizlendikten sonra sulu yemek olarak pazı yemeği yapılabilir. İcerisinde katılan farklı baharatlarla da pazının yenmesi cocuklar icin kolaylaştırılabilir. Aynı zamanda ciğ olarak pazının pişmeden de yenmesi mumkundur. Pazı otunu yapılan salatalarla da karıştırarak tuketebilirsiniz. Ya da pazıyı su ile haşlayabilirsiniz. Haşladığınız suyu atmayarak icebilirsiniz. Haşlanan kısmı kavurarak da yumurta kırıp yiyebilirsiniz. Bu tuketim resmen ıspanak gibi yapılabilir. Pazı bir de boreklerin icerisinde de kullanılabilir. Boreklerin yapımında kullanılan bu pazı bu şekilde oldukca lezzetli olacaktır. Cunku bu kullanım hem lezzetli hem de faydalı olacaktır. Pazı dolması yapmak da farklı bir alternatif olacaktır. Pazı haşlayıp yapraklarından pirinc ile beraber pazı dolmasını yemek de oldukca keyifli olacaktır ve bir o kadar da faydalıdır. PAZININ BESİN DEĞERİ!