Ulkemizde farklı yorelerde yetişen ve farklı pişirme teknikleri ile guzel lezzetler sunan taze fasulye, yıllardır sevilerek tuketilen klasikleşmiş sebze turlerinden bir tanesidir. Peki taze fasulyenin faydaları nelerdir? Taze fasulye, sevilen sebze turlerinden biridir. Ozellikle yaz aylarında her evin sofrasında sıkca yer alır. Kolay olarak pişirilebilmesi, hemen hemen herkes tarafından sevilmesi sebebiyle tercih edilir. Taze fasulyenin kılcıklı olanları vardır. Kılcıklı taze fasulyeler herkes tarafından sevilmez ve pek tercih edilmez yada kılcık kısımları pişirilmeden once temizlenir. Taze fasulye sadece yemeklerde değil salatalarda, mezelerde, turşularda da kullanılır. Taze fasulye yemeklerinin lezzetli olduğu kadar cok da faydalı olduğu bir gercektir. Taze fasulyenin insan sağlığına bircok faydası vardır ve uzmanlara gore en az haftada 1 kere tuketilmesi gerekmektedir. Peki taze fasulyenin faydaları nelerdir? TAZE FASULYENİN FAYDALARI NELERDİR? - Kalp dostudur. - Yuksek oranda lif iceren bir sebzedir. - Kolesterolu duzenlemeye yardım eder. - A, B12, C ve K vitaminleri, potasyum, kalsiyum, fosfor ve manganez de icerir. - Kemik gelişimine fayda sağlar. - Hazımsızlığı giderir, sindirim sisteminin gelişimini olumlu yonde etkiler. - Kabızlığı onlemeye yardım eder. - Vucut yorgunluğunu giderir. - Kan basıncını azaltır. - Başta kolon kanseri olmak uzere bircok kanser turunu onlemeye katkı sağlar. - Vucuttaki serbest radikallerin miktarını azaltır ve bunun sonucunda damarlardaki yağ oranının azaltılmasına yardım eder. - Bobreklerdeki kum ve taşların kolayca duşurulmesini sağlar. - Kan şekerini duzenleyici etkisi vardır. Şeker hastaları icin de faydalı bir sebzedir. - Toksinlerin atılmasına yardım eder. - Astım, bronşit gibi akciğer rahatsızlıklarının tedavisi icin de buyuk fayda sağlar. - Osteoartrit ve romatoid artrit rahatsızlığı olan kişiler icin de yararlıdır. - Migren ağrılarını tedavi eder. Migren atakları duzenli yeşil fasulye tuketimi ile azalma gosterir. - Enerji kaynağıdır. - Yuksek oranda demir icerir. - Hamilelik donemindeki anne adayları da bu şifalı sebzeden bolca tuketmelidir. - Bağışıklık sistemini guclendirir. - Diyet yapanlar ve kilo vermeye calışanların mutlaka tuketmesi gereken bir sebzedir. Diyet listelerinde sıkca yer verilmelidir. Kalorisi duşuk olduğu ve sindirimi rahatlattığı icin kolayca kilo vermeye yardım eder. Kalp dostudur: Kalbe dost cok ceşitli yemek vardır. Ancak yanlış tuketim kalp sağlığına olumsuz yonde etki yapabilir. Dolayısıyla ilk aşamada besinleri nasıl tukettiğinize dikkat etmeniz gerekir. Orneğin taze fasulye sulu yemek yapımında bol yağlı tuzlu şeklinde yapılırsa kalbe yararı değil zararı olur. Ancak az yağlı ve cok az tuzlu, sulu taze fasulye yemeği kalp icin dost yiyeceklerden biri olur. Kolesterolu duzenler: Bazı insanların kalp atışlarının duzeninde meydana gelen bir hastalık oluşur. Buna kolesterol adı verilir. Kolesterol kontrolunu yapabilmek icin de tukettikleri besinlere ozen gostermeleri gerekir. Taze fasulye icerdiği besleyici maddeler sayesinde kolesterolu yuksek olan kişilerin daha normal seviyede kalmasını sağlar. Bu şekilde taze fasulye kolesterol duzenleyicidir. Akciğer hastalıklarına iyi gelir: Astım, bronşit, nefes darlığı gibi ceşitli akciğer rahatsızlıkları vardır. Bu akciğer hastalıkları insanın doğal yaşamını buyuk derece de olumsuz etkiler. Bu durum karşısında insanlar da akciğer hastalıklarından korunmak isterler. Astım, bronşit gibi hastalıklar kucuk cocuklarda bile gorulebildiği icin cocukların beslenmelerine cok fazla dikkat edilmelidir. Taze fasulye akciğeri korur, işlevini daha iyi yapmasını sağlar. Astım, bronşit gibi hastalıkların da oluşumunu engeller. Migren ağrılarını dindirir: Gunumuzde yaşanan olaylar karşısında bazı hastalıklar ve de duzenli olarak yaşanan rahatsızlıklar vardır. Orta seviyede surekli olarak yaşanan baş ağrısının tıp dilindeki adı da migrendir. Migren artık sıklıkla pek cok şekilde insanda gorulen rahatsızlıktır. Duzenli baş ağrısını azaltıcı etkiler gosterdiği bazı besinler vardır. Taze fasulye de bunlardan biridir. Taze fasulye migren ağrısını buyuk bir oranda azaltmaya yardımcı olur. Bağışıklık sistemini guclendirir: Kış hastalıklarının insanlarda oluşma nedeni ilk etapta hastalık hucrelerinin vucutlarına kolay girmesidir. Hastalık virusleri bağışıklık sisteminin gucsuz olduğu vucutlara kolayca gecer. Bu nedenle ozellikle de kış aylarında bağışıklık sisteminin guclu olmasını sağlamalıyız. Guclu bir vucuda sahip olmak icin bağışıklık sistemini besleyici yiyecekler tuketmeye onem gostermeliyiz. Bunun icin de ilk olarak vucut direncini ayakta tutacak olan C vitaminleri alınabilir. Ek olarak da sebze yemekleri bolca tuketilmelidir. Sebze yemeklerinin icerisinde bağışıklık sistemine en faydalı yemek ise taze fasulyedir. Taze fasulye bağışıklık sistemini guclendirerek kış hastalıklarını onlemeye yardımcı olur. Vucut yorgunluğunu dindirir: Tum gun boyunca yorulan bedenin ve zihnin iyi bir akşam yemeğinden sonra dinlenmeye ihtiyacı olur. Bunun icin mideyi hafif tutan, aynı zamanda besleyici bir yemek tavsiye edilmektedir. Yapılan bilimsel araştırmalara gore taze fasulyenin lifli yapısı insanın bitkinliğinden sıyrılmasını sağlar. Yorgunluğun uzerinden hafif de olsa almasını sağlayan taze fasulye yaz ve kış insanların tercih ettiği yemek ceşitlerindendir. Doğum oncesi faydalıdır: Yeşil fasulye aynı zamanda folik asit bakımından da zengin bir besindir. Hamile kadının vucudundaki yeterli duzeydeki folik asit seviyesi ceninin sağlıklı olmasını ve normal gelişimde olmasını sağlar. Bu nedenle folik asit bakımından zengin olan yeşil fasulyenin hamileler tarafından tuketilmesi onerilmektedir. TAZE FASULYENİN ZARARLARI NELERDİR? Cok fazla tuketildiğinde bireyde şişkinlik hissine ve aynı zamanda hazımsızlığa neden olabilmektedir. Fasulye genelde haşlanarak tuketilmesi gereken bir besindir. Fasulyenin ciğ olarak tuketilmesi bazen bireylerde zehirlenmelere sebep olabilir. Cok fazla tuketilmesi gaz problemlerine sebep olurken buna bağlı olarak bireyde ağrılar meydana gelebilmektedir. Gıda uzmanları kuru bakliyatın pişirilmesinde bireylerin bazı hususlara dikkat etmesi gerektiğini soylemektedir. Bunun sebebi ise kuru bakliyatların dikkatli pişirilmediğinde mineral ve vitamin değerlerinde ciddi oranda kayıpları meydana geliyor olmasıdır. TAZE FASULYENİN BESİN DEĞERLERİ!