Sadece masa başında gecen sureyi artırarak duzenli ders calıştığınızı duşunuyorsanız yanılıyorsunuz demektir. Bilincsizce cok ders calışmak yerine gerekli olan ders calışma tekniklerini bilerek etkili calışmak sizi başarıya goturecektir.

Kişinin başarılı olabilmesi icin bir işe ayırdığı zamanını sağlıklı kullanması, amacını doğru bir şekilde belirlemesi ve bu amaca ulaşmakta oncelikle yapılması gerekenleri bilincli ve programlı bir şekilde yerine getirmesi gerekmektedir.

Amac Belirlemek:

İnsanın yapacağı her calışmanın sonunda ulaşabileceği bir amacı olmalıdır. Amac olmadan yapılan her calışma zamanınızın boşa harcanmasından başka bir şey değildir.
Başarılı olabilmek icin, kişinin inandığı acık ve net bir amacın belirlenmesi ve amaca yonelik planların yapılması on şart olarak gerekmektedir. Baltaş (1994)'a gore, gunluk ve haftalık plan icinde amacına zaman ayırmayan kişi “amac sahibi” değil “hayal sahibi”dir. Kişinin bir davranışı yapması icin bir amacı olmalı ve davranış sonucları da bunu devam ettirmeye pekiştirmelidir.

Başarılı insanlar amaclarına belirlediği zaman dilimi icinde ulaşabilmiş kişiler arasından cıkmaktadır. Amac, kişi icin ozel olmalıdır ki, başarıya yoneltmekte guduleyici olsun.

Planlı Calışma Yontemi:

Amac belirlendikten sonrasında, bu amac doğrultusunda yapılacak olan planlama ile etkili oğrenmeye başlangıc yapmak mumkunudur.

Belirli bir sure icinde, calışmanız gereken birden fazla dersiniz varsa ve dersleri hangi sıra ile ne zaman, nasıl ve nerede calışacağınızı tam olarak bilmiyorsanız; bu tur kararsızlıklar icinde sağlıklı olarak butun dersleri calışma kararını almanız ve uygulamanız zorlaşmaktadır. Bu noktada calışma planın, ne zaman, nerede ve nasıl calışacağınıza karar vermek anlamına geldiği soylenebilir.

Planlı bir calışma bilincli ve etkili bir şekilde yurutuleceği icin, oğrencinin verimini de yukselterek başarının sağlanmasında onemli bir basamak oluşturacaktır.

Calışma Surelerinin Planlanması:

Calışılması gereken dersler icin gerekli olan calışma suresini ayarlarken o ders ile ilgili onceki birikiminizi ve dersi calışmada izleyeceğiniz yontemi (yazma, okuma, test cozme vb.) dikkate almanız gerekmektedir.

Calışma suresini ayarlarken 40–45 dakikalık calışma periyotları arasında 10'ar dakikalık dinlenme suresi bırakmak ve yemeklerden hemen sonra değil, yaklaşık yarım saat sonra ders calışmaya başlamak daha verimli ders calışmayı sağlayacaktır.

Birbirine yakın ozellikteki veya aynı yontemle calışılan derslerin calışma zamanlarını birbiri arakasına planlamamak gerekir. Arka arkaya benzer nitelikte ve yontemde dersler geldiği zaman oğrenmenin sıkıcı olması ve oğrenilenlerin birbirine karıştırılması mumkun olmaktadır. Benzer yontemlerle calışılan dersler arasına farklı yontem gerektiren dersler konulmalıdır. Veya bu yapılamıyorsa yontemde değişiklik yapılmalıdır.

Calışma periyotları arasındaki dinlenme surelerinin doldurulmasına dikkatin dağıtılmasına ve calışma isteğinin azaltılmasına neden olabilecek televizyon seyretmek, arkadaşlara telefonla konuşmak gibi faaliyetlerden uzak durmak, onun yerine temiz hava almak, bir şeyler yiyip icmek veya beden hareketleri yapmak daha faydalı olmaktadır.

Calışma Ortamının Duzenlenmesi:

Verimli calışabilmek icin calışılacak belli bir yerin olması gerekmektedir. Bu bir calışma olmasa bile belli bir masa olmalıdır. Bu durum, planı uygulamaya başlamakta guduleyici ve yonlendirici onemli faktor olmaktadır.

Calışılan yer duzenli, sakin, sabit ve sade olmalıdır.

Dinlemek:

Dinlemek, ders calışma alışkanlıkları arasında yer almaktadır. Başarılı insanların nitelikleri arasında yer alan iyi bir dinleyici olma ozelliği, okulda ve sınavlarda ulaşılacak başarı icin de onemli olmaktadır.

İyi bir dinleyici, konuşanın sadece sozlerini değil onun mimik ve jestlerini, ses tonunu da beraberinde değerlendiren kişidir (Tan,1992).

Bir oğrencinin de iyi bir dinleyici olması gerekmektedir. Oğretmenin sozlerini, acıkladığı fikirlerini, verdiği bilgileri onun diğer davranışları ile birlikte bir sentez oluşturarak kavrarsanız daha etkili ve kalıcı bir oğrenme gercekleştirmiş olursunuz.
Ders sırasında dikkatinizi dağıtacak uyarıcılardan uzak durmalısınız.
Derste verilen her noktayı (kavram, terim, kanıt, kaynak vb.) aralarında bağlantı kurarak dinlemelisiniz.

İyi bir dinleyici olmak demek suskun bir şekilde oturmak değildir. Dersi takip ederken anlamadığınız, aklınıza yamayan ya da boşluk gorduğunuz noktaları oğretmene sormalısınız.

Diğer oğrencilerin sorduğu soruları ve sorulara verilen yanıtları da takip etmelisiniz. Cunku sizin aklınıza gelmeyen şeyler başka oğrenciler tarafından sorulabilir. Onlara verilen cevap ya da acıklamalar, daha oğretici ve oğrenilenleri pekiştirici olabilir.
İyi ders dinleme alışkanlığına sahip olmak derslere devam konusunda ozen gostermeyi gerektirir. Cunku ders harici zamanlarda konuyu oğrenmek fazladan duzenleme ve zaman gerektirecektir. Bu zamanları kişisel faaliyetlerinize ayıracağınız surelerden yaratmak zorunda kalırsınız. Boylelikle dersi derste oğrenmek zaman acısından daha ekonomik ve yararlıdır.

Not almak (Not tutmak):

Not almak, bir konuyla ilgili bilgilerin ozetlenerek ileri de kullanmak amacıyla belli bir yere yazılması işlemidir (Uluğ,1995).

Not almak, okuma ve dinleme gibi eylemsiz oğrenme yontemlerinden daha yorucu ve daha cok dikkat gerektiren farklı bir yontemdir. Etkili oğrenme yontemleri arasında, not alama gerek anlık oğrenme gerekse konuların genel bir ana planını cıkarma yoluyla daha sonra hatırlamaya yardımcı olma işlevi acısından ayrı bir işleve sahiptir.
Not almada amac; oğrencinin konuyu ozumseyip oğrendiklerini kendi sozcukleri ile en kolay anlayabileceği şekilde kağıt uzerinde duzenleyerek daha sonra anımsamasını kolaylaştırıcı ozlu bilgiler elde etmesidir (Uluğ, 1995)
Not alma onemli iki buyuk yarar sağlamaktadır:

1. Not alama eğitimin temel şartı olan aktif katılımı sağlamaktadır. Boylece uyanık kalmak, dikkati oğrenilen konu uzerinde yoğunlaştırmak mumkun olmaktadır.
2. Not alma ve alınan notları yeniden duzenleme unutmayı onlemektedir (Baltaş,1994).
Not alma işleminde, sunulan bilgileri bazı ilke ve kuralları dikkate alarak yaptığınızda en iyi verimi alabilirsiniz. Sunulan konuyla ilgili on bilgilere sahip olmanız, sunuş şekline hakim olmanız not almanızı kolaylaştırır. Alınan not, ana duşunceyi icermeli, ikincil bilgileri ayrıntıları ile cağrıştırabilmelidir.

Notların Temize Cekilmesi:

Notlar uzun bir zaman aralığından sonra temize cekildiğinde, oğretmenin anlattığı bircok şeyin kopuk olduğu gorulur. Oysa dersin verildiği gun veya gece, ya da bir sonraki dersten once yazılarak tekrarlandığında zihinde cok daha fazla bilgi bırakır. Bu da başarı icin onemlidir.

Derste anlatılanları iyi anlamak ve not almak icin gozler tahtaya, oğretmene ve deftere yonelir; kulaklar oğretmenin soylediklerine odaklanır; el dersin onemli noktalarını not eder; zihin butun ders suresince durmadan calışır, verilenleri anlamlandırmaya ve anlatılanları sentez etmeye gayret eder. Derste anlatılanlarla boylesine butunleşir iseniz kolay kolay dikkatiniz dağılmaz.

Dikkat:

Etkili bir oğrenme, dikkatin yani bireyin zihinsel uyanıklık gucunun, calışılan konuya cekilmiş olması gerekir. Bu nedenle, oğrenme uzerinde etkili olan faktorlerden birisi de dikkattir.

Konu uzerinde dikkatiniz toplayamadan calışırsanız oğrenmeyi gercekleştirmek mumkun olmamaktadır. Boyle bir calışma verimli olmadığı gibi sizi dersten uzaklaştırabilecek (isteksizlik, ilgisizlik, bıkkınlı vb.) olumsuz duygulanımlarının ortaya cıkmasına neden olabilmektedir.

Konu uzerinde dikkati toplayamamanın iki nedeni vardır:

1. Konu uzerinde dikkati toplama alışkanlığına sahip olunmaması
2. belli bir konu uzerinde calışırken konu dışındaki bir etkenin zihni rahatsız etmesidir.
Dikkati toplama yolları:
1. Calışma oncesi, calışmanın amacı ve calışma sonunda gercekleştirilebilecek bir hedef saptanmalıdır.
2. Calışılan konuya merak duyulmalıdır. Bunun icin yapılan calışma sevilmeli ya da sevilebilecek yonleri bulunmalıdır.
3. Calışma sırasında okuma, yazma, anlatma gibi ceşitli etkinliklere yer verilmelidir.
4. Calışma cevresinin ısı ve ışık duzenlemeleri yapılmalı, calışma masasının cevresinde dikkati dağıtabilecek eşyalar bulunmamalıdır.
5. Başarısızlık korkusunu yenmenin yolu calışmak ve kendine guven duymaktır. Bunun icin kendinize duymalı, calıştığınızda başarılı olacağınıza emin olmalısınız.
6. Calışmakta zorlandığınız konuları, kucuk bolumlere ayırarak calışmak, başarı duygusu uyandıracak ve dikkatinizi toplamanızı sağlayacaktır.
7. Başkaları ile (oğretmen, arkadaş vb.) birlikte calışma denenebilir.

Tekrar

1.Gunluk Tekrarlar: Her gunun sonunda o gun oğrenilen her konu icin 10 - 15 dakikalık tekrarlardır. Anında tekrar yaparken konu başlıklarını yazdığınız kağıtları bu tekrarlarda da kullanabilirsiniz. Konu başlıkları ve ana hatları şoyle bir gozden gecirmeniz konuları hemen hatırlamanızı sağlayacaktır.
Bu tekrarı uyumadan hemen once yapmanız ve uyku ile tekrarın arasında bir etkinliğe yer vermemeniz onemlidir. Gunluk tekrarların yapılmaması halinde 24 saatte oğrenilenlerin % 70'i unutulmaktadır.
2.Haftalık Tekrarlar: Tum haftanın gozden gecirilmesidir. Eğer anında ve gunluk tekrarları yaparsanız haftalık tekrarlar cok fazla zamanınızı almayacaktır. Bu calışmanın ardından haftalık bir test uygulayabilirsiniz. Boylece oğrendiğiniz konuları pratiğe dokme şansınız olacaktır. Her haftanın sonunda uygulayacağınız testlere bir onceki hafta veya haftaların konularını da ekleyin.
3.Aylık Tekrarlar: Bu tekrarlar eksik belirlemeye ve bunu gidermeye, unutulan bilgi varsa kontrolunu yapıp hatırlamayı sağlamaya yoneliktir. Bunu yaparken tum ay boyunca oğrendiğiniz konulardan bir sınav oluşturun, zaman tutarak kendinize bu sınavı uygulayın. Yanlış yaptığınız ya da yanıt veremediğiniz soruların konularını belirleyin ve genel bir tekrar yapın.
Haftalık ve aylık tekrarlar yapılmadığında bilgiler birbirine karıştırabilinir ya da hatırlanamayabilir.

Soru Cozme:

Soru Cozme oğrendiğiniz konuları pekiştirmede ve sınavlara hazırlanmada onemli bir yere sahiptir.
Soru cozme genelde yanlış yapılan ve bu nedenle de iyi sonuc vermeyen bir calışma haline donmektedir.

Soru cozerken dikkat ediniz:Soru cozulen konu iyi bilinmediği takdirde yapılan calışmanın bir anlamı yoktur. Bu yuzden once konu calışması yapmalısınız.Soru cozerken konuyla ilgili notlarınıza ya da kitaba bakmayın.Cok soru cozmenin değil yeterli soru cozmenin onemli olduğuna inanın. Onemli olan konuyla ilgili yeterli soru cozmek ve soru cozme işi bittikten sonrasında yanlışlarınızın ya da yanıtlayamadığınız soruların doğru yanıtlarını oğrenmektir. Bu konuyla ilgili cevreden gelen bir takım şehir efsanelerine inanmayın. “Komşunun kızı gunde 600 soru cozerek kazanmış sınavı.” gibi.40 dakikalık periyotlarla soru cozun. İdeal soru cozme suresi soru başına 1 dakikadır. Fakat bazen bu sure uzamış ve 40 dakikada 30 soru cozmuş olabilirsiniz. Bu moralinizi bozmasın, boyle bir durumda bu konuyla ilgili cozeceğin bir sonraki test icin hedefiniz var demektir. “ Bir dahakine bu soru sayısını artırabilirim.” demeyi ihmal etmeyin.Soruları cozdukten sonra hemen kontrolunu yapın yapamadığınız ya da yanlış yaptığınız soruların doğrularını once kendiniz ders notlarınızdan, kitaplarınızdan oğrenmeye calışın eğer zihninizde “ Boyle bir soruyla karşılaştığımda doğru olarak yanıtlayabilirim.” duşuncesi oluşmadıysa mutlaka oğretmenlerinize bu soruyu sorun.Gorduğunuz gibi duzenli ders calışma bir takım birleşenlerden oluşuyor ve bunların bir arada uygulanması oldukca onemlidir. Bazı derslerin ozel calışma metodlarını oğretmenlerinizden oğrenmek de işe yarayacaktır.

Başarıya ulaşmak icin planlı calışmayı alışkanlık haline getirmelisiniz. Bugune kadar getirdiğiniz alışkanlıklarınızı bir anda değiştirmek başta zor olabilir fakat azimle kendinizi sistemli calıştırmaya alıştırmalısınız.
[h=2]İzmir Psikoloji uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]