Ulkemizde toplumun buyuk bir bolumunu ilgilendiren bir olgudur sınav kaygısı. Her yıl milyonlarca oğrencinin ve ailenin bu surecten etkilendiğini goz onunde bulundurursak durumun ne kadar onemli olduğunu daha iyi anlarız.
Peki ne menem bir şeydir bu sınav kaygısı? Neden olur?
Once oğrenmenin ne olduğunu kısaca tanımlayalım; Oğrenme soyut bir olay ya da durum değildir. Oğrenme, beyindeki sinir hucreleri arasında kurulan protein zincirleriyle meydana gelir. Sinir hucreleri, sahip oldukları ozellikler gereği kas hucresinden farklıdır. Bircok ayrılığın yanı sıra bilimsel adı 'cevapsızlık suresi'olan bu farktan oturu, koşan bir atletin veya ağır yuk taşıyan birinin kaslarında meydana gelen yorulmaya benzer bir yorgunluğun ''cok calışmak''sonucu beyinde meydana gelmesi soz konusu değildir. Yani oğrenme yoluyla beynin dolması veya yorulması mumkun değildir. Peki oğrenme sırasında oğrencinin hissettiği yorgunluk ne olacak?
Yorgunluk olur tabi ki.Ancak bu yorgunluk, ya bedeni belirli bir bicimde tutmaktan kaynaklanan kas yorgunluğudur, ya da başka bir şey yapmak isteğinden kaynaklanan duygusal yorgunluktur. Yoksa oğrenme sırasında meydana gelen olayların hicbiri yorgunluk yapmaz. Veya daha acık ve net bir ifadeyle, oğrenme sırasında beyinde meydana gelen yorgunluğu atmak icin sadece derin bir nefes almak yeterli gelir.
Peki oğrenciler sınav korkusunu neden yaşarlar?
Gercekte sağlıklılığın korunması ve aşama yapılabilmesi icin belirli bir duzeyi aşmayan stres vericilere ihtiyac vardır. Yani hedefe ilerleyebilmek icin stres belirli bir duzeyde gereklidir. Yoksa eskilerin dediği 'galesiz adam'moduna girilmiş olur ki bu da hedefe ulaşmayı gucleştirir. Ancak bu duzeyin kişiden kişiye değişiklik gosterdiğini unutmamak gerekir. Kaygı, temelde kişiye rahatsızlık veren olayın kendisinden değil, olayın kişi icin taşıdığı anlamdan kaynaklanır. Yani kişinin o olaya ne anlam verdiği ile ilgilidir. Bircok oğrenci sınavla birlikte, kendi kişiliğinin ve varlığının değerlendirildiğini duşunur. Boyle bir değerlendirmenin doğurduğu KAYGI ile, beden kimyasında meydana gelen değişiklikler, beyinde oğrenme icin gerekli olan protein zincirlerinin oluşumunu engeller. Daha acık bir ifadeyle, kaygı 'akıl yurutme ve soyut duşunme' yonundeki zihinsel faaliyeti bozar. Bu sebepledir ki yuksek sınav kaygısı, oğrenci başarısızlığına yol acan en onemli faktorlerdendir. Bu kaygıyı kontrol edebilen yani kaygıyla başetme becerileri gelişmiş olan oğrencilerin kaygının olumsuz sonuclarından cok az etkilenecekleri aşikardır.
Oğrencilerimiz nelere dikkat etmeli?
Biraz da bunlara bakalım;
– Sınavın sonucuna değil surece odaklanın
– Sınav ve sonuclarını duşunmek zihinsel enerjinizi ve zamanınızı boşa harcamanıza ve sınav stresi yaşamanıza neden olur. Gunluk calışma planları yapın, nasıl ilerlediğinize kendinizde şaşıracaksınız.
– Olumsuz duşuncelerden uzak durun
– Daima olumlu duşunmeye ozen gosterin.
Karamsar ve negatif duşuncelerle değerli vaktinizi boşa harcamayın. Hic kimse sınava tum bilgileri tam olarak bilerek giremez. Mutlaka bilgilerin bir kısmı unutulacaktır, onemli olan bunu en aza indirgemektir. Zihinsel enerjinizi yeni bilgileri oğrenmek ve eski bilgilerinizi tekrar etmek icin kullanın.
– Kendinizi başkalarıyla kıyaslamayın
– Herkesin oğrenme ve calışma stili farklıdır.
Sizin bir deneme sınavında başarılı olamamanız, bir sonrakinde de başarısız olacağınız anlamına gelmez. Başkalarının ne yaptığını duşunmek yerine eksikliklerinizi tamamlamaya calışmanız daha faydalı olacaktır.
– Planlı hareket edin, doğru ve etkili ders calışın
– Ders calışırken kısa donemli planlar yapmanız cok onemlidir.
Tamamlanan her hedef kendinizi daha iyi hissetmenizi ve bir sonraki adımı atmak icin daha hevesli olmanızı sağlayacaktır.
– Anlamadan, ezberleyerek calışmak da bilgilerin cabuk unutulmasına sebep olacak, yorum yapma yeteneğinizi zayıflatacaktır.
Anlamadığınız kısımları, cok basit bir şey bile olsa oğretenlerinize sormaktan cekinmeyin.
– Kendinizi iyi tanıyın, en iyi ne şekilde oğrendiğinizi tespit edin.
– Ve mutlaka dinlenmeye zaman ayırın. Onemli olan cok calışmak değil, etkili calışmaktır.
– Motivasyonunuzu yuksek tutun
– Kendinize guveninizi hicbir zaman kaybetmeyin. Kucuk de olsa eski başarılarınızı sık sık hatırlayın.
– Ailenizden ve oğretmenlerinizden destek istemekten cekinmeyin
– Moraliniz bozulduğunda, belli bir konuyu oğrenmekte zorluk cektiğinizde, calışma programınızı oluşturmakta gucluk cektiğinizde yardım istemekten cekinmeyin. Unutmayın her başarılı sporcunun onu başarıya goturen bir antrenoru vardır. Bazen dışardan kendi goremediğimiz bazı eksiklerimizin bize soylenmesi cok faydalı olmaktadır.
– Beslenmenize dikkat edin
– Bol bol sebze ve meyve tuketin.
Fazla yağlı ve ağır yemekler yemeyin. Kafein iceren icecekleri cok fazla alırsanız, sinirlilik ve carpıntı yapacaktır. Cocuğunuzun sınavlarda gercek performansını gostermesi ve sınav kaygısı-sınav stresini doğru yonetebilmesi konusunda uzman desteği icin merkezimizden randevu alabilirsiniz. Cocuğunuzun sınav kaygısından uzak bir şekilde yanıtlayacağı sınav soruları, evladınızın diğer oğrencilerden bir adım onde olmasına destek olacaktır. Tum oğrencilere başarılar diliyorum...
[h=2]Denizli Psikoloji uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Sınav ve kaygı ile başetme
Sağlık0 Mesaj
●33 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Sınav ve kaygı ile başetme