Bizans Hata Toleransı Nedir?
Birkaç istisna dışında blok zinciri, merkezi olmayan ve dağıtılmış bir bilgi işlem sistemi tarafından kontrol edilen bir dijital defter olarak işlev görecek şekilde tasarlanmıştır. Sonuç olarak blockchain teknolojisi, aracılara ihtiyaç duymadan şeffaf ve güvenilir finansal işlemlerin yapılabildiği, güvene dayalı olmayan bir ekonomik sistemin oluşmasına yol açmıştır. Kripto para birimleri, güvene dayalı geleneksel bankacılık ve ödeme sistemlerine güvenli bir alternatif olarak kullanılmaya başlandı.
Çoğu dağıtılmış bilgi işlem sisteminde olduğu gibi, kripto para birimi ağındaki katılımcılar her zaman konsensüs olarak bilinen blok zincirin mevcut durumu üzerinde anlaşmalıdır. Ancak, dağıtılmış bir ağda güvenilir olmayan kimlik doğrulama ve güven elde etmek kolay değildir.
Öyleyse, bazı düğümlerin başarısız olması veya dürüst olmaması mümkünken, dağıtılmış bir bilgisayar ağı nasıl fikir birliğine ve kararlara ulaşabilir? Bu, Bizans liderlik sorununun temel sorusuydu ve Bizans’ın hoşgörü kavramına neden oldu.
Bizans Generalleri Problemi nedir?
Kısacası, Bizans liderlik sorunu 1982’de bir grup Bizans liderinin bir sonraki yolculuklarında fikir birliğine varmaya çalışırken nasıl iletişim sorunları yaşadıklarını gösteren bir mantık sorunu olarak düşünülmüştü.
Sorun şu ki, her komutanın kendi ordusu var ve her grup ülkenin farklı yerlerinde konuşlanıyor ve saldırmayı planlıyorlar. Askeri liderler saldırmayı veya geri çekilmeyi kabul etmelidir. Üzerinde mutabık kalındığı sürece, saldırıp geri çekilmeleri önemli değil, önemli olan ortak kararların koordineli bir şekilde uygulanmasıdır.
Dolayısıyla, aşağıdaki hedefler göz önüne alınmalıdır
- Her bir general karar vermelidir: saldır ya da geri çekil (evet ya da hayır)
- Karar verildikten sonra değiştirilemez
- Tüm generaller aynı karar üzerinde hemfikir olmalıdır ve kararı eş zamanlı bir şekilde uygulamalıdır.
Bu sorunu blok zinciri bağlamına koyarsak, genel olarak ağ düğümlerini ve düğümlerini temsil eden herkes sistemin mevcut durumu üzerinde hemfikir olacaktır. Başka bir deyişle, tam bir başarısızlıktan kaçınmak için, dağıtılmış bir ağdaki birçok katılımcı aynı şey üzerinde anlaşmalı ve eylemi gerçekleştirmelidir.
Bu nedenle, bu dağıtık sistemlerde onay almanın tek yolu, ağdaki nüfusun en az 2/3 ’inin dürüst ve güvenilir bir şekilde hareket etmesidir. Bu, birçok ağ kötü niyetli olmaya karar verirse, sistemin saldırılara açık olacağı anlamına gelir (örneğin, %51 saldırısı).
Bizans Hata Toleransı (BFT)
Kısacası, Bizans Hata Toleransı (BFT), Bizans Generalleri sorununun neden olduğu başarısızlık türüne dayanabilecek bir sistemin özelliğidir. Bu, bazı düğümler başarısız olsa veya yanlış bir şey yapsa bile BFT sisteminin çalışmaya devam edebileceği anlamına gelir. Bizans Generalleri sorununa birçok çözüm var ve bu nedenle bir BFT sistemi geliştirmenin birçok yolu var. Benzer şekilde, blok zincirinin Bizans hata toleransına ulaşması için farklı yollar vardır ve bu bizi algoritmik doğrulamaya götürür.
Blockchain Mutabakat Algoritması
Konsensüs algoritmasını, blok zinciri ağının fikir birliğine ulaştığı süreç olarak tanımlayabiliriz. En yaygın uygulamalar Proof of Work (PoW) ve Proof of Stake’dir (PoS). Ancak Bitcoin örneğine bakalım.
Bitcoin protokolü sistemin ana kurallarını tanımlamasına rağmen, PoW konsensüs algoritması, konsensüs sağlamak için (örneğin, işlemleri doğrularken ve doğrularken) bu kuralların nasıl uygulanacağını açıklar. İş kanıtı kavramı kripto para birimlerinden önce gelse de, Satoshi Nakamoto, bir BFT sistemi olarak Bitcoin oluşturmak için bir algoritma olarak PoW’un değiştirilmiş bir versiyonunu geliştirdi.
PoW algoritmasının %100 Bizans hatasına dayanıklı olmadığı, ancak gelişmiş yatırım süreci ve altında yatan gizem nedeniyle Pow’un en güvenli uygulamalardan biri olduğunu kanıtladı. ve blok zinciri için güven. Bu anlamda birçok kişi Satoshi Nakamoto tarafından oluşturulan hizmet sözleşmesinin kanıtlarını Bizans hatasına giden en iyi yollardan biri olarak görmektedir.