Sınava hazırlanan gencler bircok karmaşık duyguyu aynı anda yaşarlar. Surec boyunca kendilerine sozler verir, planlar yaparlar. Bu sozleri tutamayınca vicdan azabı hissederler. “Hocalarımın ve ailemin beklentilerini karşılayamayacağım” duşuncesi yoğun kaygı yaratır. Bir sure sonra sınavda başarılı olmak oğrenci icin sonuc değil, amac haline gelmeye başlar.
Oğrencinin kendine guvenmesini sağlamak, amacına ulaşması icin ihtiyacı olan inancı ve motivasyonu guclendirmek icin gereklidir. Bunun icin oncelikle gencin kendini tanıması gerekir. Yapabileceklerini ve yetersizlik yaşadığı alanları akılcı bir bicimde belirleyebilmelidir. Gercekten ne istediğine karar vermeli ve isteklerine ulaşmak icin mantıklı yolların neler olduğunu keşfetmelidir. Son olarak bulduğu yollarda nasıl ilerleyeceğine dair gercekci sureler koyabilmelidir.
Sınav kaygısı ile baş etme becerileri geliştirmek, gecmişten gelen hatalı duşunceleri duzeltmekle başlar. Duşunceler oğrenilir ve yeni edinilen bilgiler ile değiştirilebilir. Genc ona zarar veren, yanlış oğrendiği bilgileri fark edip ayıklamalı, yerine doğruları koyabilmelidir. Daha işlevsel duşuncelerin neler olduğunu oğrenmek ve pekiştirmek zaman ve sabır isteyen sureclerdir. Duşuncelerimizle kendimize guc kazandırabileceğimiz gibi zarar da verebiliriz. Unutmayın ki, bu surecte profesyonel destek almak kaldırac etkisi yaratacaktır.
Kaynak: Ben Bana Guveniyorum – Ruya TURNA
[h=2]Ankara Psikoloji uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Sınav surecinde gencler
Sağlık0 Mesaj
●24 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Sınav surecinde gencler