Sınav stresi cocuğunuzun "reflu ve astımını" tetikliyorMide iceriğinin yemek borusuna (ozofagusa) gecişi olarak tanımlanan reflu (gastrooozofageal reflu) cocukluk cağında sık gorulen ve zor tanı konabilen bir durumdur.
Reflu varlığında midedeki asitli icerik yemek borusundan yukarı kacarken soluk borusuna da kacar. Soluk borusu ve hava yollarına asitli mide iceriği kacması zaman zaman oksuruğe, zaman zaman da hava yollarında daralmaya-spazma yol acar, bu da astım ataklarını tetikler. Reflu ve astım arasında anlamlı bir ilişki vardır.
Astım hastalarının %50-90’da reflu olduğu saptanmıştır. ABD’de erişkinlerin 1/3’unde, toplumun %10’da, reflu olduğu duşunulunce astım reflu birlikteliğinin ne denli dikkat cekici olduğu daha acık gorulecektir. Ozellikle gunumuzde hava kirliliği, katkı maddeleri, GDO’lu gıdalar vb. bircok nedenle cocuklarda tum dunyada alerji ve astım gorulme hızı giderek artmakta, beş cocuktan birinin alerjik olduğu gorulmektedir. Astım ise cocuklarda gorulen en sık kronik hastalık olup gorulme sıklığı %10 ‘dur. Astımlı cocuklarda reflu normalden daha sık gozlenir. Bunun nedeni astımın mide başını saran kasları gevşetmesidir. Bu durumda midedeki asitli iceriğin yemek borusuna kacışı kolaylaşır.
Ulkemizde Nisan-Temmuz aralığı ergenlik cağındaki oğrenciler ve gencler icin sınav stresi ile dolu gecen bir donemdir. (YGS, LYS, SBS, Dershane sınavları vb.) Bu donemde gerek sınavların yarattığı stres, gerekse oğrencilerin dershane, okul, ozel derse yetişme cabaları ile beslenme duzenlerinin bozulması ve daha cok fast food tarzı beslenmeleri, zaman zaman uyumayıp calışmak icin cay, kahve, zaman zaman strese bağlı rahatlamak icin cikolatalı besinler ile kafein tuketimini arttırmaları midedeki asit salgısının artmasına bu da mide bulantısı, karın ağrısı, midede yanma ekşime ağıza ekşi su gelmesi gibi refluya ilişkin yakınmalara yol acar. Bu da astım hastalarının ataklarını tetikler.
Bu nedenle ozellikle astım reflu birlikteliğinin gozden kacırılmaması, sınav donemlerinde de ozellikle uzerinde durulması gereklidir.
Uzm. Dr. Sevin Karalar
Goğus Hastalıkları Uzmanı

[h=2]İstanbul Goğus Hastalıkları uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]