Sınav Sistemi ve Ezbercilik: Sınavlar Oğrencilerin Psikolojisini Nasıl Etkiliyor?
Oğrencilerin surekli olarak sınava tabi tutulması, neyi oğrendiğinin, hangi konularda eksik olduğunun belirlenmesi yerine sınavların oğrencileri yalnızca sıralamaktan ibaret kalmasının oğrencinin oğrenme istediğini, psikolojisi ne olcude etkiler?
Oğrencilerin surekli olarak sınava tabi tutulması, oğrencilerin sınava yonelik bakış acısını ve algısını değiştirmektedir. Bilgi işlendiği ve kullanıldığı derece anlamlı ve kalıcı olur aksi takdirde buharlaşıp gider. Sınava odaklı eğitimde bilgi, kısa sureli hafızadan uzun sureli hafızaya gecmekte zorluklar yaşar. Ust uste yığılan bilgiler kullanılmayınca oğrenme istenildiği gibi gercekleşmez.Sınav odaklı eğitimde yaratıcılık ve eleştirel duşunme engellenir bu durum, merak gudulerini ve bilgiye ulaşma heyecanını koreltir. Bilgiye ulaşmada merak ve heves korelince ezbercilik ve tek tip duşunme yaygınlaşır. Kucuk yaşlardan beri surekli sınavlara giren ve sınav sonucuna gore başarılı olduğu değerlendirilen bireylerde ozguven eksikliği, kaygı bozuklukları ve depresyona girme olasılıkları daha yuksektir.
SBS, OSS, Yabancı okullara giriş sınavı, yabancı diller sınavı ..vs.. sınavlar goz onunde bulundurulduğunda bir oğrenci ilkoğretimden itibaren her yıl merkezi sınavlara girmektedir. Araştırmada, okullardaki eğitimin oğrencinin oğrenmesine yonelik olarak değil sınava endeksli olduğu belirtilmiştir. Oğrencilerin surekli olarak derecelendirilme kaygısı yaşadığını soyleyebilir miyiz?
Yarış atı gibi yetiştirilen oğrenciler, durumu gereği benmerkezci olmalarına ve hayatın merkezine sınavları almalarına neden olmaktadır. Oğrencinin gozunde sınav arac olmaktan cıkıp amac olmaya başladığında ciddi sorunlar baş gostermektedir. Sınav odaklı eğitim oncelikle bireyler arası ilişkileri olumsuz yonde etkilerken, oğrencilerin kişisel ve psikolojik gelişimi onemli derecede etkilemektedir. Sosyal yaşamdan uzak kalan ve bu donemde kimlik oluşturma cabasında olan ergenler kendilerini baskı altında hissederek sağlıklı bir kimlik oluşturmadan mahrum kalırlar bu da kişilik gelişimini olumsuz etkilemektedir.
Bu tur bir sistemin oğrencinin gelişimindeki, birey olma surecindeki etkileri nelerdir? Sınav odakli eğitimin oğrenciler uzerindeki etkisi nedir?
Sınav odaklı eğitimde başarı sadece sınav kazanma uzerinden değerlendirilir. Nitekim bugun okulların, oğretmenlerin ve oğrencilerin başarısı maalesef universiteye yerleştirilen ve yerleşen oğrencilerle değerlendiriliyor. Bu sistemle ne oğrenciler kendilerini bilimsel olarak yetiştirebilir, ne de oğretmenler bildiklerini oğrencilerine sağlıklı bir şekilde aktarabilirler. Bu sistem tamamıyla teknik insan yetiştirmeye yonelik ezberci bir sistemdir, hicbir insani, bilimsel ve kalıcı yanı yoktur. Ezbere odaklı olduğu icin değerlendirme, duşunme ve problem cozme gibi becerileri icinde barındırmaz. Bu sistem “sorun cozmeyi değil soru cozmeyi” amaclar. Boyle olunca doğası gereği, duşunmeden ve değerlendirmeden yoksun, kendini ifade edemeyen, kendi kabuğu icinde yaşamaya calışan tatminsiz, mutsuz ve hastalıklı bireyler yetiştirmektedir.

[h=2]Bursa Psikoloji uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]