SBS, OSYS, KPSS, ALES, TUS, YDS, DGS, Acıkoğretim sınavları ve daha pek cok sınav… Hayatımıza buyuk oranda yon veren bu sınavlar bizleri fazlasıyla yoruyor. Sınava tempolu bir şekilde hazırlanırken butun bir yılın yorgunluğu da uzerimizde oluyor.
Yorulan beden ve beyinlerin daha dinc bir şekilde calışmaya devam etmesi icin sınava girecek olan kişilerin SAĞLIKLI ve DOĞRU BESLENMELERİ cok onemli.
Yeterli ve Dengeli beslenen bir kişinin beyin fonksiyonları ve algılama duzeyi cok daha iyi, derslerdeki performansı cok daha yuksek; dikkat suresi de cok daha uzundur.
Sınav oncesi kişiler nasıl beslenmeli?
· Ders calışırken yuksek miktarda enerji harcayan oğrencilerin gunluk enerji ihtiyacları ortalama 2200-2500 kkal. civarlarındadır. Tabi enerji ihtiyacının miktarı kişiden kişiye gore değişmektedir.
Orneğin buyume ve gelişmenin devam ettiği, 14-15 yaş grubu SBS oğrencilerinin fiziksel aktiviteleri duşuk seviyede olmakla beraber (Gunlerinin buyuk bir kısmını okulda ve kursta oturarak gecirdiklerinden) beyinsel aktiviteleri oldukca yuksek seviyelerdedir.
· Yeterli ve dengeli beslenmek icin 3 ana oğunu kesinlikle ihmal etmemelidirler.
Bu oğunlerin arasında 3, 4 veya 5 ara oğun mutlaka yapılmalı.
Orneğin oğunler şoyle olsun:
Kalkar kalkmaz icilen 1 bardak taze sıkılmış meyve suyu (1. ara oğun)
§ 2-Kahvaltı (1. ana oğun)
§ 3-Kuru meyve ve kuruyemiş (fındık, fıstık, badem, ceviz gibi) Ama tabi miktarlarda aşırıya kacmadan.(2. ara oğun)
§ 4-Oğle yemeği (2. ana oğun)
§ 5-1 adet tost veya sandvic+ayran (3. ara oğun)
§ 6-1 bardak sut veya 1 kutu (kase) yoğurt (4.ara oğun)
§ 7-Akşam yemeği (3. ana oğun)
§ 8-2-3 porsiyon taze meyve+1 bardak sut (5. ara oğun)
(Dikkat: Ara oğunlerin iceriği ve miktarları ornek olarak verilmiştir.)
· Her sabah dengeli bir kahvaltı yapılmalıdır.
Kahvaltı yapan oğrencilerde dikkat ve konsantrasyonun arttığı, dolayısıyla sınav ve okul başarısının yukseldiği yapılan calışmalarda gorulmektedir.
Dengeli bir kahvaltı nasıl olmalı?
o Yumurta (En kaliteli protein kaynağı),
o Peynir (En başta kalsiyum ve protein kaynağı),
o Domates, salatalık, biber, maydanoz, roka gibi sebzeler (C vitamini başta olmak uzere ceşitli vitaminler, antioksidanlar ve yuksek posa icermesi sebebiyle bu besinlerin kahvaltıda tuketilmesi cok onemli.)
o Zeytin (Kaliteli yağ ve enerji kaynağı)
o Bal, pekmez, recel, marmelat gibi besinler (Bu besinler enerji kaynağı olması bakımından kahvaltıda bir miktar tuketilmeli
· Oğle yemeklerinde kantinlerden değil; okul yemekhanelerinden beslenilmeli.
Okul veya kurs kantinlerinden veya cevresinden satın alınan sosisli-salamlı sandvicler, patates kızartması, kola ve diğer asitli icecekler, cips, gofret, kremalı biskuviler, baharatlı krakerler gibi besleyici değeri cok duşuk olan bu besinlerden ozellikle sınav oncesindeki bu donemde uzak durulmalıdır. Okulda/kursta yemekhaneniz yoksa evden yemek getirmek cok daha sağlıklı olur.
· Akşam yemeklerinde (Aslında her bir ana oğunde bunu uygulamak lazım) tabağınızda 4 besin grubundan da en az 1 besin yer almalıdır.
Kısaca bunlar:
Et grubundan besinin bulunması
o (Et, yumurta, balık, tavuk, peynir, kurubaklagiller gibi)
Ekmek ve tahıl grubundan besinin bulunması
o (Ekmek, makarna, pilav, bulgur gibi)
Pişmiş ya da ciğ sebze bulunması
o (Zeytinyağlı, sebze yemeği, salata, sebze soğuş gibi)
Sut ve yoğurt grubu besinlerden bulunması
o (Sut, yoğurt, cacık, ayran, kefir gibi)
· Gun icinde ortalama 2 lt. su tuketilmeli.
· Ders calışırken atıştırma alışkanlığı mevcutsa iyi secimler yapılmalı.
Sınav oncesi donemde yeterli ve dengeli beslenmek gereksiz yere fazla kilo almayı da engelleyecektir. Bu yuzden atıştırmalık olarak sececeğiniz besinler onemli. Bunlar; taze veya kuru meyveler, fındık-badem-ceviz gibi yağlı tohumlar, sut, yoğurt, kefir, sutlu tatlı, dondurma gibi besinler olabilir.
· Sınav oncesinde birkac gun gaz yapıcı ozellikteki besinlerin tuketiminden kacınılmalı.
Bunlar: Brokoli, karnabahar, bruksel lahanası, lahana, pırasa, turp, salatalık gibi sebzeler; erik, cilek gibi meyveler; kuru fasulye, nohut, bezelye, mercimek, barbunya gibi kuru baklagiller; bulgur gibi besinler.
Onerim; sizi rahatsız eden/gaz şikÂyetine neden olan yiyecekleri tespit etmeniz ve bu besinleri bu sure zarfında tuketmemeniz olacaktır.
Verimli dersler ve bol şans diliyorum…

[h=2]İstanbul Diyetisyen uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]