Sınav korkusuHer genel sınav donemlerinde bazı oğrencilerin sık sık yaşadıkları unutkanlıklardan, aşırı heyecandan, sınav korkusu ve panik durumlarından şikayet ederler. Soyledikleri birbirine benzer, ”Sınav bittikten sonra butun cevaplar aklıma geliyor, ama sınav sırasında hicbirini hatırlayamıyorum”.

Başarısızlığın, hastalığın ve insanlarla iyi ilişkiler kuramamanın altında korkular yatmaktadır. Milyonlarca insan, gecmişten, gelecekten, yaşlanmaktan, bunamaktan, hastalıktan ve olumden korkar. Aslında korku zihninizdeki bir duşuncedir.
Kucuk bir cocuğa dolabında oculer olduğunu ve onu alıp gotureceklerini soylerseniz, cocuğun korkudan kaskatı kesilmesine yol acarsınız. Eğer dolabı acıp ocu olmadığını gosterdiğinizde, cocuk o korkuyu ustunde atacaktır. Cocuğun zihninde gercektende orada ocu varmış gibi bir duşunce ile korku yaratılmıştır. Bu duşuncenin doğru olmadığı ortaya cıkınca cocuğun korkusu gecmiştir. Korktuğu şey orada yoktur. İşte bunun gibi, sizinde korkularınızın coğu gerceğe dayanmamaktadır. O kumelenmiş golgelerdir ve o golgelerin gercekliği olamaz.
Burada kendisini gercekleştiren bir duşunceye dikkat cekmek istiyorum. Nedir bu duşunce? Gecici hafıza kayıplarının arkasında, ”başarısız olma” korkuları vardır. Yaşadıklarının tek nedeni budur. Guclu bir duygu olan korkuyla sarmalanan duşunceler, bilincaltı vasıtasıyla kendilerini gercekleştiriyor. Bir başka ifadeyle bu kişiler bilincaltlarına sınavda başarısız olacaklarını soyluyorlar ve bu da başlarına geliyor. Sınav gununde oyle bir psikoloji yaşıyorlar ki bildikleri bunca şeyi nasıl unuttuklarına kendileri bile şaşırıyorlar.
Yaşadığınız her şeyi siz hayatınıza cekiyorsunuz. Bunlar zihninizde tuttuğunuz duşuncelerdir, zihninizde tuttuğunuz suretlerdir. Neyi duşunurseniz, onu kendinize cekersiniz ve o hale gelirsiniz. Duşunceleriniz sizin gelecek yaşantınızı oluşturur. Burada bir duşunce duzeyinden bahsediyorum. Eğer duşuncelerinize korku ve başarısızlık yuklerseniz. Korku ve başarısızlığı yaşarsınız.
Unutmayın duşunceler nesnelere donuşur.

[h=2]İstanbul Psikiyatri uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]