Turkiye'de kamu ve ozel sektor, AB Yeşil Mutabakatı ve Paris İklim Anlaşması'na uyum icin atılacak adımlara odaklandı. 2023'te finanstan ticarete, turizmden ulaştırmaya kadar yeni projeler uygulamaya konulacak.
2020 yılı sonrası iklim değişikliği rejiminin cercevesini oluşturan Paris İklim Anlaşması'nın yururluğe girmesinin uzerinden 6 yıl gecti.

4 Kasım 2016'da yururluğe giren anlaşma, kuresel sera gazı emisyonlarının azaltılmasını ve iklim değişikliği tehlikesine karşı kuresel sosyoekonomik dayanıklılığın guclendirilmesini hedefliyor.

Turkiye'nin de taraf olduğu anlaşmaya uyum icin ceşitli sektorler yoğun calışma yurutuyor.

2023-2025 yıllarına ilişkin Orta Vadeli Program, 2023 Yılı Butcesi ve ilgili kurumların strateji belgeleri ışığında yurutulen calışmalarla Turkiye'nin 2053 yılı icin net sıfır emisyon taahhudunu yerine getirmesi, AB Yeşil Mutabakatı'na uyum sağlanması, iklim değişikliği ve cevre konularındaki farkındalığın artırılması ongoruluyor.
Bankacılıktan ticarete, ulaşımdan turizme kadar farklı alanlarda calışmalar icin yol haritası cizildi.

'YEŞİL BANKACILIK' UYGULAMALARI GELİŞTİRİLECEK

Yeşil donuşum kapsamında finans sektorunde yeni araclar devreye alınacak.
Bu kapsamda yeşil ve surdurulebilir borclanma aracı ihraclarının uluslararası finansal piyasalardaki en iyi uygulamalar ve standartlarla uyumlu şekilde yurutulmesi hedefiyle Yeşil Borclanma Aracı, Surdurulebilir Borclanma Aracı, Yeşil Kira Sertifikası, Surdurulebilir Kira Sertifikası Rehberi yayımlandı.

Dış ticarette rekabetciliğin artırılması ve tedarik zincirlerindeki konumun guclendirilmesine yonelik politikalar, cevresel faktorler de goz onunde bulundurularak Yeşil Mutabakat Eylem Planı'na uygun bicimde yurutulecek.

AB Yeşil Mutabakatı'na uyum kapsamında yeşil bankacılık uygulamalarının geliştirilmesi icin strateji oluşturma, kurumsal yapılanma, risk yonetimi, raporlama ve kamuoyuna acıklama alanlarında rehberler hazırlanacak.

'YEŞİL OSB' HEDEFİ

Yurutulen politika ve alınan tedbirler kapsamında, net sıfır emisyon hedefine giden yolda orta vadeli duşuk karbonlu buyume stratejisi ortaya konulacak, sektorlerin yeşil donuşum icin ihtiyac duyacağı ilave yatırım miktarı tespit edilecek ve rekabet guclerinin korunması amacıyla ceşitli destek mekanizmaları planlanacak.

AB'nin Sınırda Karbon Duzenlemesi Mekanizmasına geciş donemi iyi değerlendirilerek bundan hızlı etkilenecek sektorler icin en duşuk maliyetle emisyon azaltımına yonelik politikalar hayata gecirilecek.

Yeşil hidrojen ve enerji depolama gibi emisyon azaltılmasına katkı sağlayan teknolojilerin yatırım ekosistemi geliştirilecek ve yeşil donuşume iş gucu piyasasının adil gecişinin sağlanması icin gerekli onlemler alınacak.

Yeşil Organize Sanayi Bolgesi ile Yeşil Endustri Bolgesi Sertifikasyon Sistemi tamamlanarak, cevreye duyarlı, surdurulebilir sanayi ve dongusel ekonomi alanları oluşturulmasına hız verilecek.

Cevresel olarak surdurulebilir bir iktisadi faaliyetin taşıması gereken nitelikleri belirleyen ve yeşil boyamaya karşı koruma sağlayacak, uluslararası ortak bir sınıflama sistemiyle uyumlu "ulusal yeşil taksonomi mevzuatı" hazırlanacak.

Verimliliği artıran ve atık yonetimine katkıda bulunan dongusel ekonomiye geciş icin butuncul bir Ulusal Dongusel Ekonomi Eylem Planı hazır hale getirilecek.
YEŞİL TEKNOLOJİ AR-GE PROJELERİNE DESTEK

Sektorlerin mevcut en iyi teknikler ve en iyi cevresel uygulamalar cercevesinde duşuk karbonlu uretime gecişi icin yol haritaları hazırlanacak ve uygulamalar teşvik edilecek.

2053 net sıfır emisyon hedefi doğrultusunda surdurulen Ulusal Katkı Beyanı ve Uzun Donemli İklim Değişikliği Stratejisi ve Ulusal İklim Değişikliği Eylem Planı hazırlık calışmaları, kalkınma planı başta olmak uzere ust politika belgeleriyle uyumlu olacak şekilde tamamlanacak.

Yeşil donuşum altyapısının oluşturulması icin başta tarım, sanayi, ulaştırma ve enerji olmak uzere ceşitli sektorlerde yeşil teknoloji AR-GE projeleri desteklenmeye devam edilecek.

İklim finansmanına erişim imkanları ozel sektorun ihtiyacları dikkate alınarak genişletilecek, verimlilik artıran, donuşturucu nitelikli, katma değeri yuksek, sera gazı emisyon artışını sınırlayan ve yeşil becerileri artıran yatırımlara oncelik verilecek.

Başta ihracat yapan KOBİ'ler olmak uzere firmaların yeşil donuşume uyumlarını kolaylaştırmak uzere destek mekanizmaları geliştirilecek, uretilen urun ve hizmetlerin değer zincirindeki cevresel ve sosyal risklerin olculmesi, analizi ve yonetimi konusundaki kapasite geliştirilecek.
TARIM SİGORTASININ KAPSAMI GENİŞLETİLECEK

İklim değişikliğinin oluşturacağı olumsuz etkilerden ulke tarımını ve ciftcileri korumak icin tarım sigortasının koruma altına aldığı urunler ve riskler bazında kapsamı genişletilecek.

Sıfır atık uygulamaları hane halkını da kapsayacak şekilde yaygınlaştırılacak.

Karbon emisyonunun azaltılmasına yonelik orman varlığının artırılmasına, yeni yutak alanların oluşturulmasına devam edilecek, fidan ve tohum uretim ve ihracat kapasitesinin artırılmasına yonelik yatırımlar surdurulecek.

Net sıfır emisyon hedefi doğrultusunda korunan alan buyukluğu artırılarak doğal kaynakların surdurulebilir kullanımı ve biyolojik ceşitliliğin korunması sağlanacak.
ULAŞTIRMADA DA YEŞİL DONUŞUM YAŞANACAK

Demir yolu ulaştırması ve kent ici ulaşım başta olmak uzere duşuk karbonlu ve surdurulebilir ulaşım sistemine gecişi kolaylaştıracak teknolojik donuşumlere yonelik projeler geliştirilmesi ongoruldu.

Taşımacılıkta geleneksel yakıt kullanımının azaltılmasını teminen cok modlu taşımacılık terminalleri oluşturularak cevreye duyarlı yol projeleri uygulaması hayata gecirilecek.

Turkiye deniz ticaret filosunun gencleştirilmesi ve geliştirilmesi ile yeşil liman uygulamasına yonelik teşvikler sağlanacak, Turk denizlerinde duşuk emisyon bolgesi calışmalarına yonelik onlemler alınacak.
  • Paylaş
Twitter Facebook Flipboard Linki Kopyala