Surekli değişen ve oturmamış eğitim sistemi, sınavla meslek yani gelecek secimi sadece oğrencilerde değil ailelerde de kaygı yaratıyor. Bu sebeple tum oğrenim hayatı tam bir maratona donuşuyor. Lise cağı cocukları, ergenliğin en yuksek dozunu aldıkları zamanda aile, okul, dershane, ozel ders arasında sıkışıp kalıyorlar. Yaşadıkları maratonun icinde kendilerini sınav kaygısı ile baş etmeye calışırken buluyorlar.
Sınav kaygısı “sınava girecek olan bireyin yaşadığı kaygı” olarak tanımlansa da, kaygının ortaya cıkmasında ve tedavisinde ailenin rolu oldukca onemlidir.
Anne babalar cocuklarının yaşadığı sınav kaygısını ceşitli nedenlere bağlarlar ve ona gore tutum sergilerler. Coğu zaman cocuğun yaşadığı sınav kaygısı aile tarafından anlaşılmamaktadır.
Bazı aileler cocuklarının başarısının artışını gormek ister, bu doğal istek farkında olmadan bazen cocuk uzerinde baskıya donuşmeye başlar. Aileler “gunluk cozulen soru sayısını, deneme sınavında alınan sonucları, adayın ders calışma suresini” performans kriteri olarak almakta, yapılan hazırlıkları yetersiz bulmakta ve gercek sınavın cok onemli ve zor olduğunu dile getirmektedirler. Ailenin sergilediği bu tutum cocuk uzerinde bir baskı niteliği taşımaktadır. Desteklenmeyi bekledikleri ailelerini memnun edememe kaygısı sınav kaygısına eşlik etmektedir.
Bazı aileler ise sınav zamanı kendi yaşam alışkanlıklarını değiştirmeye başlarlar. Beraber katıldıkları etkinlikleri cocuk icin zaman kaybı olacağı duşuncesi ile gercekleştirmemeye başlarlar. Ailenin hazırlık suresince yaptığı duygusal ve ekonomik yatırım birey uzerindeki baskıyı artırmaktadır.
Sınava hazırlık bir cok aile icin sıkıntılı gecen bir surectir. Sınav kaygısı olan bireyin ailesinin de tedaviye katılması ve tedavi suresince ailenin sınav kaygısının belirtileri, olası nedenleri ve bireyin performansına olan etkisi konusunda bilgilendirilmesi gerekmektedir.
Aileye hazırlık suresince cocuklarının kendilerine zaman ayırmasının doğal olduğu, dinlenmeye ihtiyac duyacakları yonunde bilgi verilmesi gereklidir. Aile ve cocuk arasında yapılacak bir anlaşma ile dinlenme, etkinlik suresi ve sıklığı konusunda uzlaşma sağlanabilmektedir.
Ailenin cocuklarından gercekci beklentilerde bulunmaları onemlidir. Cocuğunun gecmişteki akademik performansına gore beklenti icine girmesi gercekci olacaktır. Bireyin yapabileceğinden fazla olan gercek dışı beklentiler birey uzerinde baskı yaratarak varolan performansının da duşmesine yol acacaktır. Ailelerin cocukların performansına gore beklentide bulunmaları, performans kriterlerini bu yonde belirlemeleri, diğerlerinin başarılarıyla karşılaştırmalarının cocukları uzerinde olumsuz etki yaratacağı konusunda onları bilgilendirmek cok onemlidir.
Sınav kaygısı yaşayan bireyin ailesinin desteği, kaygı ile baş etmeyi oğrenmesini ve dolayısıyla hakettiği sonucu almasını kolaylaştıracaktır.

[h=2]Antalya Psikoloji uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]